Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Τα φρούτα και τα λαχανικά των Χριστουγέννων

Μπορεί η γαλοπούλα και το χοιρινό να είναι οι… πρωταγωνιστές των γιορτών, τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, όμως, «κλέβουν» την παράσταση σε όσους δεν ξεχνούν τις υγιεινές τους συνήθειες, ακόμη και τα Χριστούγεννα.

Σίγουρα τις ημέρες που πλησιάζουν είμαστε όλοι με το πιρούνι και το μαχαίρι έτοιμα στα χέρια για να «ορμήσουμε» στα κρεατικά, τις πίτες και τα γλυκά του χριστουγεννιάτικου, εορταστικού τραπεζιού. Τι θα λέγατε, όμως, να βάλουμε στο… παιχνίδι φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται στην εποχή τους και πολλά από αυτά έχουν και χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα;
Λαχανάκια Βρυξελλών: αντί για πατάτες
Βρίσκονται στην εποχή τους και όσο κι αν η πικρή τους γεύση κάνει τα παιδιά να μην τα συμπαθούν ιδιαίτερα, συνοδεύουν υπέροχα μαζί με άλλα λαχανικά το κρέας, δίνοντάς σας ιδέες για να αλλάξετε λίγο το μοτίβο «κρέας με πατάτες». Κι αν θέλετε να «γλυκάνετε» την πικρή τους γεύση, προσθέστε τους μια σος από μέλι και μουστάρδα που θα κάνει ακόμη και τους μικρούς της παρέας να… λυγίσουν.
Ρόδι: σπάστε το ή φάτε το!
Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο φρούτο που συγκαταλέγεται στις χειμερινές υπερτροφές, εκτός από τυχερό, είναι και φουλ θρεπτικό με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Προσθέστε το στην πράσινη σαλάτα σας ή προσφέρετε τους σπόρους τους στους καλεσμένους σας σαν υγιεινό «κλείσιμο» του γεύματος.
Ξερά σύκα: φουλ γευστικά και θρεπτικά
Τα αποξηραμένα φρούτα βρίσκονται γενικότερα στα «πάνω» τους αυτό το διάστημα και τα ξερά σύκα είναι μια πολύ καλή επιλογή, πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο, κάνοντας καλό στο έντερο, τα οστά και την καρδιά, ενώ βοηθούν σε περιπτώσεις έλλειψης σιδήρου. Χρησιμοποιήστε τα στη γέμιση της γαλοπούλας και αυξήστε τη διατροφική αξία του πιάτου.
Χουρμάδες: τέλειο συμπλήρωμα στα γλυκά
Στη Μεγάλη Βρετανία σερβίρονται τα Χριστούγεννα με αμυγδαλωτά και ζαχαρωτά, ενώ αποτελούν μια πολύ καλή λύση για να δώσετε άρωμα στο κρέας σας ή να διαφοροποιήσετε το χριστουγεννιάτικο κέικ ή το σοκολατένιο γλυκό σας, προσθέτοντάς του λίγους χουρμάδες. Οι χουρμάδες περιέχουν διάφορες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ωφελώντας και πάλι το έντερο και τον οργανισμό εν γένει.
Παστινάκι: ιδανικό για τη γαλοπούλα
Το παστινάκι ή δαύκος ή δαυκί μοιάζει σαν ένα πολύ μεγάλο άσπρο καρότο και ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών. Ταιριάζει πολύ στις σούπες, ενώ στο εξωτερικό το χρησιμοποιούν συχνά για να συνοδέψουν τη γαλοπούλα τους. Συχνά το γλασάρουν με μέλι και το σερβίρουν ψητό ή σε πουρέ με βούτυρο.
Σαγκουίνι: πορτοκάλι σε αποχρώσεις του… κόκκινου
Μικρότερο από το κλασικό πορτοκάλι, το σαγκουίνι έχει χαρακτηριστική κόκκινη σάρκα και οι ανθοκυανίνες του είναι αυτές που του δίνουν αυτή την απόχρωση, χαρίζοντάς του αντιοξειδωτική δράση, η οποία προστατεύει τα αγγεία. Δοκιμάστε να το προσθέσετε στα χριστουγεννιάτικα γλυκά ή στη σαλάτα σας, χαρίζοντάς τους έξτρα γεύση και βιταμίνες.
Σταφίδες: το μυστικό της γέμισης της γαλοπούλας
Οι σταφίδες κυριαρχούν σχεδόν σε κάθε γέμιση για τη γαλοπούλα, ενώ χαρίζουν γλυκιά γεύση στη σαλάτα σας, διαφοροποιώντας την από την κλασική, καθημερινή που συνοδεύει το γεύμα σας. Και μην ξεχνάτε ότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες κάνοντας καλό στο έντερο, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, που κάνει καλό στο θυρεοειδή και σίδηρο που τονώνει τον οργανισμό και διώχνει την κούραση. Μπορείτε, επίσης, να τις αναμείξετε με ξηρούς καρπούς, φτιάχνοντας ένα υγιεινό σνακ που θα σας χορτάσει και θα σας κρατήσει μακριά από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.
Κυδώνι: το «χρυσό» μήλο των γιορτών
Με βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες σε γενναιόδωρες ποσότητες, φώσφορο, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά, το κυδώνι μπορεί να κάνει το… γιατρό πέρα, όσο και το μήλο. Δοκιμάστε το με το χοιρινό, το μοσχάρι, τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο για να τους δώσετε μια γλυκόξινη γεύση και δώστε… κίτρινη απόχρωση στο πιάτο σας.
Γουλί: μια ρίζα στο… τραπέζι σας
Γνωστό και ως ρουταμπάγκα, το γουλί είναι ένα ριζωματώδες λαχανικό που συχνά συγχέεται με τη ρέβα. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη σαλάτα σας με αυτό ή να το ταιριάξετε με παντζάρι και ρόδι, κερδίζοντας τα θρεπτικά του συστατικά, ανάμεσα στα οποία βρίσκουμε ψευδάργυρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
ΠΗΓΗ:clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :