Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Παραδοσιακό Πάσχα στην Καρδαμύλη – Συνδυάστε βουνό και θάλασσα στο πιο Χολιγουντιανό χωριό της Μάνης

Η Καρδαμύλη δε χρειάζεται συστάσεις. Ανήκει στα παραδοσιακότερα χωριά της Πελοποννήσου και είναι ίσως το πρώτο με διαφορά σε ομορφιά και ιδιαιτερότητα. Όσοι την έχετε επισκεφτεί, έχετε περπατήσει στα δρομάκια της και έχετε κολυμπήσει στα κρυστάλλινα νερά της, γνωρίζετε πολύ καλά περί τίνος πρόκειται.

Της Όλγας Παρθενέα - Γεωργάτσου
Οι υπόλοιποι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας και να οργανώσετε ένα πασχαλινό τετραήμερο για τις ημέρες που θα καταφέρετε να ξεκλέψετε από τις δουλειές σας. Το μόνο σίγουρο; Πριν φύγετε θα έχετε ήδη αποφασίσει που θα περάσετε το καλοκαίρι σας.
Η Καρδαμύλη βρίσκεται μόλις 38km μακριά από την πόλη της Καλαμάτας και αποτελεί έδρα του δήμου Δυτικής Μάνης. Μάνη ίσον παράδοση, συνεπώς ξέρετε τι να περιμένετε από το πανέμορφο αυτό χωριό. Στενά δρομάκια, πέτρινα σπίτια και διαμερίσματα, βυζαντινές εκκλησίες, ταβέρνες ξεχασμένες στο χρόνο και παραλίες που φημίζονται για τις σπηλιές τους, είναι μόλις μερικά από αυτά που θα σας κάνουν να θέλετε να κάνετε την Καρδαμύλη δεύτερο σπίτι σας.
Δικαίως θεωρείται από πολλούς το πιο χολιγουντιανό χωριό της Ελλάδας, καθώς οι Ίθαν Χοκ, Τζούλι Ντελπί, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί είναι μόλις μερικοί από τους αστέρες που κολύμπησαν στα νερά της και περπάτησαν στα πέτρινα δρομάκια της δηλώνοντας πως πρόκειται για ένα μέρος που μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να βρει κανείς. Ο Άγγλος συγγραφέας σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ μάλιστα, δε θέλησε ποτέ να φύγει  και έζησε χρόνια εκεί. Μέχρι σήμερα το σπίτι του στο Καλαμίτσι αποτελεί αξιοθέατο για όσουν φτάνουν στην Καρδαμύλη.
Τι θα δείτε
Με την είσοδό σας στην Καλαμάτα, θα καταλάβετε το λόγο που η Πελοπόννησος λέγεται πως είναι μοναδική. Θάλασσες, βουνά και πολύ πράσινο είναι στοιχεία που θα σας «προϊδεάσουν» για το τι θα βρείτε στην καρδιά της Καρδαμύλης. Μόλις φτάσετε, μην παραλείψετε να περπατήσετε στην Παλιά Πόλη και το λιμανάκι, να περάσετε από την πλατεία του χωριού και να επισκεφτείτε τα μαγαζιά με τα τουριστικά είδη που θα σας ξετρελάνουν με την ιδιαιτερότητά τους. Από μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, μέχρι κοσμηματοπωλεία με χειροποίητα δαχτυλίδια και περιδέραια, στο χωριό θα βρείτε ό,τι περνάει από το μυαλό σας.
Τα μαγαζιά διατηρούν μέχρι σήμερα έντονο το μανιάτικο στοιχείο
Τα μαγαζιά διατηρούν μέχρι σήμερα έντονο το μανιάτικο στοιχείο
Οι γκαλερί, τα μαγαζιά με τα βότανα, τα παραδοσιακά καφενεία και τα μπαράκια που συγκεντρώνουν ντόπιους και τουρίστες, σίγουρα θα σας προκαλέσουν... σύγχυση, καθώς από τη μία έχετε την αίσθηση πως βρίσκεστε σε ένα μέρος που μοιάζει να διατηρεί αναλλοίωτο το μανιάτικο στοιχείο και από την άλλη ο κοσμοπολίτικος αέρας της Καρδαμύλης θυμίζει νησί κατηγορίας Μυκόνου. Φροντίστε μόνο να φύγετε με μπόλικο ντόπιο λάδι και γευστικότατα τοπικά προϊόντα που θα προμηθευτείτε από τα μικρά μαγαζιά στα δρομάκια του χωριού στις αποσκευές σας.
Που να μείνετε
Η αλήθεια είναι πως το χωριό αυτό είναι τόσο φιλόξενο που και με μια βαλίτσα στο χέρι να χτυπούσατε την πόρτα των κατοίκων, σίγουρα θα βρίσκατε στέγη και ένα ζεστό πιάτο φαγητό. Για τους πιο οργανωτικούς όμως, σίγουρα τα ιδανικά δωμάτια θα τα βρείτε στο «Παλατάκι».
Το «Παλατάκι».
Το «Παλατάκι».
Μπρος το νησάκι Μερόπη και πίσω ο Ταΰγετος, χαρίζουν τρομερή θέα σε κάνουν να νιώθεις πως βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά από την καθημερινότητά σου. Διαθέτει πέτρινες βίλες, μεζονέτες και studios, με τους επισκέπτες να δηλώνουν ξετρελαμένοι τόσο με την πισίνα όσο και με το πρωινό που διαθέτει η επιχείρηση. Στις υπηρεσίες του περιλαμβάνεται και το σπα, το οποίο αξίζει να δοκιμάσετε.
«Les Sirenes» ή «Γοργόνες».
«Les Sirenes» ή «Γοργόνες».

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το «Kalamitsi Hotel» ή τα δωμάτια του «Les Sirenes» που είναι γνωστό και με την ονομασία «Γοργόνες», τα οποία βρίσκονται στο κέντρο του χωριού και ανήκουν στο top 10 των διαθέσιμων επιλογών διαμονής.
Που θα βρείτε το καλύτερο φαγητό
Για να είμαστε ειλικρινείς δεν υπάρχει περίπτωση να μη χορτάσετε φαγητό και γεύση όπου κι αν επιλέξετε να φάτε. Μιας και όμως γούστα είναι αυτά, εμείς σας προτείνουμε το παραδοσιακό εστιατόριο «Χαρίλαος» που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τις «Γοργόνες» και σερβίρει το νοστιμότερο μουσακά του χωριού. Η ταβέρνα «Ελιές» στην παραλία Ριτσά έχει κι αυτό φανατικούς επισκέπτες, ανάμεσά τους και ο χολιγουντιανός ηθοποιός Ίθαν Χοκ, ο οποίος το καλοκαίρι του 2012 βρέθηκε στην Καρδαμύλη για τα γυρίσματα της ταινίας «Before Sunset». Μπορείτε επίσης να απολαύσετε την παραδοσιακή κουζίνα του χωριού στον «Γιαλό» και την ταβέρνα της Λέλας χωρίς να ανησυχείτε για το κόστος, καθώς οι τιμές παραμένουν προσιτές και σίγουρα χαμηλές σε σύγκριση με όσα προσφέρονται στους πελάτες.
Η ταβέρνα της Λέλας
Η ταβέρνα της Λέλας
Και αν ο ήλιος είναι δυνατός...
Αν ο καιρός είναι με το μέρος σας οφείλετε να ρίξετε μια βουτιά στα νερά της Καρδαμύλης. Οι παραλίες Ριτσά, Δελφίνια και φυσικά ο Φονέας με τις δημοφιλείς σπηλιές του είναι ίσως οι ομορφότερες που θα δείτε. Το καλοκαίρι δε, θα τις λατρέψετε. Αξέχαστο θα σας μείνει και το Σπήλαιο Βατσινίδι γνωστό και ως «Καταφύγιο».
Το Σπήλαιο Βατσινίδι γνωστό και ως «Καταφύγιο».
Το Σπήλαιο Βατσινίδι γνωστό και ως «Καταφύγιο».

Εκμεταλλευτείτε την παραμονή σας εκεί για να δείτε το ηλιοβασίλεμα που συναγωνίζεται αυτό της Σαντορίνης και φροντίστε να έχετε μαζί σας κάμερα, καλή παρέα και... αντοχές για να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερα μπορείτε.
Αν πάλι δεν προλάβετε, επιστρέψτε το καλοκαίρι να χαρείτε ήλιο, θάλασσα, τουρισμό και διακοπές που σίγουρα θα έχετε να θυμάστε...

ΠΗΓΗ:koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :