Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Μια Ελληνίδα 'Θεά' στα βήματα του... Ιησού

Μια Ελληνίδα 'Θεά' στα βήματα του... Ιησού

Πολλοί την αποκαλούν «Ελληνίδα Σοφία Λόρεν». Δεν έχουν άδικο. Διαθέτει τον ίδιο συνδυασμό φυσικής ομορφιάς και μεσογειακού ταμπεραμέντου, ένα «μείγμα» που... τρελαίνει φωτογραφικούς φακούς και κάμερες. Ηδη από τα 17 της είχε κάνει αισθητή την παρουσία της στο μόντελινγκ.
Λαμπερές πασαρέλες, μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες και το αντρικό κοινό να παραληρεί σε κάθε της εμφάνιση. Η ίδια δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο που της άνοιξε εντός συνόρων η γρήγορη επιτυχία της. Το 1994 μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει το μεγάλο όνειρο: να σπουδάσει ηθοποιός και να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις σε έναν χώρο πολύ πιο απαιτητικό απ' ό,τι η μόδα. Πέρασαν χρόνια, η Δωροθέα έκανε τα πρώτα της βήματα στον ελληνικό κινηματογράφο - και στον ιταλικό, τιμώντας τη μισή «ρίζα» της- για να βρεθεί σε μια μεγάλη παραγωγή που φιλοδοξεί να μονοπωλήσει το επόμενο Πάσχα. Η κινηματογραφική «μητέρα του Ελεάζαρ» στο «Christ The Lord: Out of Egypt», με θέμα τα παιδικά χρόνια του Ιησού, μετράει αντίστροφα μέχρι τον Μάρτιο του 2016 για την πρεμιέρα της ταινίας, που θα έχει διεθνή διανομή. Στο «Eθνος» μιλάει για τη συμμετοχή της στο φιλόδοξο φιλμ, για την εμπειρία της στην Αμερική, την εγχώρια σοουμπίζ αλλά και τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα...
Η υπόθεση
Το «Christ Τhe Lord: Out of Egypt» αφηγείται την ιστορία του Ιησού, στην ηλικία μεταξύ 7 και 8 χρόνων, όταν δηλαδή η οικογένειά του άφησε την Αίγυπτο για να πάει στη Ναζαρέτ. Σκηνοθέτης είναι ο ιρανικής καταγωγής Αμερικανός Σάιρους Νόουραστεχ και το σενάριο βασίζεται στο πετυχημένο βιβλίο της Αν Ρις. «Το "Christ The Lord" είναι από ένα μυθιστόρημα της Αν Ρις, η οποία έχει πάρει πολλά βραβεία και έχει γράψει πολλά μπεστ σέλερ στην Αμερική. Οπότε ήξερα ποια ήταν η Αν Ρις, αν και δεν είχα διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο της. Τον σκηνοθέτη τον γνώρισα πριν από δύο χρόνια, μιλήσαμε, διαβάσαμε κάτι μαζί - πάντα αυτό κάνεις, διαβάζεις το κείμενο. Ο σκηνοθέτης σε ακούει πως είσαι όταν το διαβάζεις. "Παίζουμε" εκείνη τη στιγμή. Συναντηθήκαμε στην Τσινετσιτά, στα στούντιο. Oλες οι συναντήσεις έγιναν εκεί».
Η Δωροθέα Μερκούρη με τη μεγαλύτερη κόρη της Ηλέκτρα, όταν εκείνη ήταν νεογέννητη.
Η Δωροθέα Μερκούρη με τη μεγαλύτερη κόρη της Ηλέκτρα, όταν εκείνη ήταν νεογέννητη.
Η Τσινετσιτά, το θρυλικό στούντιο που στη δεκαετία του '50 αποκαλούσαν ως το «Χόλιγουντ του Τίβερη», στο οποίο μεγαλούργησαν αστέρια του κινηματογράφου όπως ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, η Αννα Μανιάνι ή η Σοφία Λόρεν, κινδύνευε να κλείσει. Η παραγωγή για τα παιδικά χρόνια του Ιησού, όπως και το νέο «Μπεν Χουρ» είναι οι ταινίες που σώζουν τη διάσημη ιταλική κινηματογραφική βιομηχανία από τα... νύχια της κρίσης. Η ταινία εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο, αλλά γυρίζεται σε ιταλικό έδαφος. «Το έργο έχει λίγους γυναικείους ρόλους, τρεις συνολικά. Ολοι είναι άντρες και παιδάκια. Είναι βασισμένο στα παιδικά χρόνια του Ιησού, στο πώς εκείνος ως παιδί μπορούσε να διαχειριστεί καταστάσεις με αυτήν τη δύναμη... Είναι μία παιδική, οικογενειακή ταινία στην ουσία».
Ο σκηνοθέτης της ταινίας της πρότεινε τον ρόλο της μητέρας του Ελεάζαρ (ο προπάππος του Ιωσήφ). Μετά την πρώτη τους συνάντηση, η Δωροθέα Μερκούρη και ο Σάιρους Νόουραστεχ κανόνιζαν ραντεβού μέσω των ατζέντηδών τους στο Skype. Εκεί συζητούσαν πώς να μεταφέρουν κάθε ατάκα, καθώς και ιδέες που είχε ο καθένας πάνω στον ρόλο της μητέρας του Ελεάζαρ. «Μου είπε "θέλω να κάνεις αυτήν τη σκηνή. Είναι πάρα πολύ δυνατή. Με αυτή ανοίγω την ταινία. Και θέλω μια πολύ δυνατή ηθοποιό...". Του είπα "ναι". Ολα αυτά με e-mail πέρυσι την άνοιξη». Η Δωροθέα Μερκούρη συνεχίζει μιλώντας για τη διάρκεια ζωής που έχει μια ταινία μετά την πρώτη προβολή της στους κινηματογράφους. «Υπάρχουν ταινίες που ακόμα ζουν. Τις βλέπουμε. Εχουν γυριστεί το '50 και ακόμα τις ζούμε... Ελπίζω ότι και αυτή θα είναι μια ταινία που θα έχει μεγάλη ζωή...».
Οι γονείς της Δωροθέας Μερκούρη σε φωτογραφία του 1973, την οποία έχει ανεβάσει η ίδια στο instagram.
Οι γονείς της Δωροθέας Μερκούρη σε φωτογραφία του 1973, την οποία έχει ανεβάσει η ίδια στο instagram.
Τα γυρίσματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και η πρώτη της προβολή στις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου 2016. Στο καστ συμμετέχουν σταρ του κινηματογράφου όπως ο Σον Μπιν (που τον θυμόμαστε από τον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» και το «Game Of Thrones»), ο Σον Μπράντλεϊ (των «Χάρι Πότερ» και του «Κάπτεν Αμέρικα») και ο Τζόναθαν Μπέιλι («Ελίζαμπεθ: Η χρυσή εποχή» με την Κέιτ Μπλάνσετ).
«Ολοι οι ηθοποιοί στην ταινία είναι εξαιρετικοί. Είναι από αυτούς που τους ακούς και νιώθεις το εκτόπισμα του ονόματός τους. Υπάρχουν και ηθοποιοί που παίζουν λίγο, γιατί είναι στο ταξίδι του Ιησού. Και παίζουν πολύ σπουδαίοι ηθοποιοί σε αυτό το ταξίδι... Πάντα ήθελα να παίξω δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς».
Η Δωροθέα Μερκούρη με τις δύο κόρες της, την Ηλέκτρα και τη Γαία.
Η Δωροθέα Μερκούρη με τις δύο κόρες της, την Ηλέκτρα και τη Γαία.
Η επόμενη ερώτηση έρχεται σχεδόν μηχανικά. Οι σταρ του διπλανού... καμαρινιού εκδήλωσαν άραγε την περιέργεια να μάθουν για την Ελλάδα; Τι άποψη είχαν για την πατρίδα της Δωροθέας, που βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας; «Ολοι εκτιμούν την Ελλάδα. Μιλούν για τη χώρα της τέχνης, της ιστορίας. Ωστόσο, οι καλλιτέχνες όταν είμαστε στο γύρισμα μιλάμε μόνο για τα καλλιτεχνικά και όχι για την πολιτική. Δεν ξεφεύγουμε και αυτό είναι το σωστό. Δεν θέλεις ούτε καν να ασχοληθείς. Εκείνη τη στιγμή είσαι στη δουλειά. Το ξέρουν ότι είμαι Ελληνοϊταλίδα, αλλά επειδή ήμασταν στην Ιταλία, το συνεργείο αποτελούνταν από Ιταλούς και Αμερικανούς, δεν καταλάβαιναν όλοι από που προέρχομαι. Λίγο μπερδεύονταν... είμαι Ιταλίδα, είμαι Ελληνίδα. Αναλόγως τη γλώσσα που μιλάω, αυτό είμαι εκείνη τη στιγμή».
Κάποια στιγμή η κουβέντα πήγε στην εμβληματική φωτογράφηση που είχε κάνει για την ιταλική «Βίβλο» της μόδας, τη «Vogue», με τη θρυλική φωτογράφο Ελεν Φον Ανγουερθ. Μας υπενθύμισε πως λίγο αργότερα έκανε κάτι παρόμοιο για την ελληνική «Vogue». Η ίδια γυναίκα, στον ίδιο «ρόλο», σε δύο... πατρίδες. Και το απολαμβάνει: «Δεν είμαι Ελληνίδα ή Ιταλίδα. Είμαι και τα δύο μαζί. Και οι δύο χώρες είναι απαραίτητες για να είμαι αυτό που είμαι». Και οι δύο χώρες της έλειψαν όταν βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Εκεί που γνώρισε και παντρεύτηκε τον ολλανδικής καταγωγής κομμωτή Γουάρντ Σρέγκεχοϊρντ, με τον οποίο απέκτησε και τις δύο κόρες της. Εζησε στην Αμερική 12 χρόνια, μέχρι το 2006. Πήγε ως μοντέλο και έτσι πήρε τα χαρτιά που επέτρεπαν τη διαμονή της, σχεδόν αμέσως αφότου βρήκε πρακτορείο. «Ηξερα πως μέσα από το μόντελινγκ θα μπορέσω να δουλεύω, να έχω χαρτιά, για να σπουδάσω. Γιατί έπρεπε να δουλεύω και να σπουδάζω. Να πληρώνω τα δίδακτρα και τη ζωή μου. Οταν μπορούσαν οι γονείς μου, κάτι μου έστελναν, αλλά δεν εξαρτώμουν από αυτούς».
Με τη Βάνα Μπάρμπα και τη Ζέτα Δούκα στην παράσταση «Αιδοίων μονόλογοι».
Με τη Βάνα Μπάρμπα και τη Ζέτα Δούκα στην παράσταση «Αιδοίων μονόλογοι».
Οι σπουδές
Στην Ευρώπη επέστρεψε ως ηθοποιός, αφού είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της στο φημισμένο Lee Strasberg Theater Institute, ενώ είχε παρακολουθήσει μαθήματα και στο κορυφαίο Actor's Studio. «Το 2006, με το που επέστρεψα στην Ελλάδα, κάνω στο θέατρο το "Αιδοίων μονόλογοι". Ηταν ένα έργο που είχα διαβάσει στην Αμερική, είχα δει, είχα αγαπήσει. Οταν μου είπε η Βάνα Μπάρμπα "θα κάνουμε αυτό", της είπα "δεν το συζητώ, είναι ένα από τα αγαπημένα μου έργα"...».
Τη ρωτάμε για την ελληνική σόουμπιζ, αλλά η Δωροθέα Μερκούρη προτιμά να μιλήσει για την Ελλάδα που μπορεί να μεγαλουργήσει στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στην τέχνη... Αλλωστε η ίδια πιστεύει ότι δεν έχουμε σοουμπίζ. Διαθέτουμε, όμως, εξαιρετικούς σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σεναριογράφους «...οι οποίοι δεν έχουν ευρύ κοινό στην Ελλάδα. Τους ξέρουν, όμως, στη Βενετία. Στις Κάνες. Εγώ πάω στην Αγγλία και μου λένε ονόματα σκηνοθετών που δεν τους ξέρουν εδώ».
Το εξώφυλλο του μπεστ σέλερ της Αν Ράις «Christ the Lord: Out of Egypt», στο οποίο βασίζεται το σενάριο της ταινίας.
Το εξώφυλλο του μπεστ σέλερ της Αν Ράις «Christ the Lord: Out of Egypt», στο οποίο βασίζεται το σενάριο της ταινίας.
Οσο για την παρουσία της στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης στη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση Τσίπρα; «Αυτό που με έκανε να βρεθώ στις συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος είναι η επιθυμία μου να βγάζω φωτογραφίες. Από τη στιγμή που βρισκόμουν Αθήνα εκείνη τη στιγμή θέλω να έχω αυτές τις εικόνες στην κάμερά μου. Ζω κι εγώ αυτές τις ιστορικές στιγμές».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο οσκαρικός Σον Μπιν, γνωστός κυρίως από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και τη σειρά «Game of Thrones».
Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο οσκαρικός Σον Μπιν, γνωστός κυρίως από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και τη σειρά «Game of Thrones».

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :