Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

Το μαζεύουν: Δεν θα πληρώνονται 100 ευρώ μηνιαίως για το ασφαλιστικό

Μετά το σάλο που προκλήθηκε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν εισφορά 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού, το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε μύθευμα όλα όσα ακούστηκαν.

«Τα δημοσιεύματα που αποδίδονται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες ή σε επιβολή οποιασδήποτε άλλης εισφοράς συνιστούν μυθεύματα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του.
«Η πρόταση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και η τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο».
Τι προέβλεπε η καταβολή της εισφοράς από τους ελεύθερους επαγγελματιες 
Ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ μηνιαίως και θα εισπράττεται μέσω των αποδείξεων, προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Η εισφορά προβλέπεται προκειμένου να σταθεί στα πόδια του ο ΟΑΕΕ, που βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος της χρεοκοπίας, με έλλειμμα 530 εκατ. ευρώ για το 2015.
Όπως ανέφερε ο «Ελεύθερος Τύπος», επί της ουσίας οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπολογίζονται με κλιμακούμενα ποσοστά ανάλογα με το εισόδημα, ενώ υπάρχει και μία ακόμα εκδοχή που αφορά στον υπολογισμό των εισφορών με βάση τον τζίρο.
Βέβαια εκτός από τα 100 ευρώ ανά μήνα ο κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει την εισφορά που αντιστοιχεί στον τζίρο που πραγματοποιεί ή στα κέρδη που δηλώνει. Όσον αφορά στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος παρουσιάζει μηδενικά κέρδη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταβάλει το ελάχιστο ποσό της εισφοράς η οποία θα τον διασφαλίζει με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και θα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα υπολογιστεί η σύνταξή του.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά είναι επί της ουσία ένα μέτρο που ήταν να εφαρμοστεί από 1/1/2013 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ μετά από θύελλα αντιδράσεων και συμφωνία με τους δανειστές, ξαναζωντανεύει και αποκτά ειδικό ρόλο στην αποκαλούμενη «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού.
Στο νόμο 3986 του 2011 και συγκεκριμένα στο άρθρο 44, υπήρχε η επίμαχη παράγραφος, που άναψε «φωτιές» όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής: «Από 1.1.2013 θεσπίζεται εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ ανά κλάδο επιχείρησης ως ποσοστό επί των ετήσιων εσόδων (τζίρου) της επιχείρησης. Το ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από ειδική οικονομική μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών και γνώμη του ΣΚΑ.».
Στόχος της εισφοράς του 2011 ήταν να καλυφθούν οι τρύπες του ΟΑΕΕ, το μέτρο όμως έμεινε στο συρτάρι με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Ο λόγος για τον οποίο η εισφορά αυτή «πάγωσε» πριν εφαρμοστεί: Η καθίζηση του τζίρου μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις σημερινές, τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να «φουσκώνουν» μήνα με το μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ.


Πηγή: iefimerida.gr
Δημοσίευση σχολίου