Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Κρας τεστ των 4 υποψηφίων προέδρων της ΝΔ: Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ σε 42 ημέρες από σήμερα, αποτελούν, αναμφίβολα, μια κρίσιμη όσο και ιστορική καμπή για το κόμμα που έκλεισε πριν από λίγες ημέρες τα 41 έτη από την ίδρυσή του.

Στην «αρένα» κατεβαίνουν τέσσερις υποψήφιοι, ο καθένας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα υπέρ και τα κατά που βαραίνουν στην τελική επιλογή των μελών και των φίλων της ΝΔ που θα προσέλθουν στις κάλπες σε 6 Κυριακές από σήμερα.
Μια μίνι–ακτινογραφία των υποψηφιοτήτων, επιχειρεί σήμερα το iefimerida.gr καθώς αφ' ενός πρόκειται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφετέρου ο άνθρωπος που θα επιλεγεί είναι εν δυνάμει Πρωθυπουργός, μπορεί δηλαδή να κληθεί στις επόμενες εκλογές να αναλάβει τις τύχες της χώρας.
  • Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Εικόνα: Nikos Libertas / SOOC
Το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ προέρχεται από τα «σπλάχνα» της παράταξης. Ανέλαβε προσωρινά την ηγεσία του κόμματος, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, μετά την εκλογική ήττα του Ιανουαρίου και την παραίτηση Σαμαρά. Αποφάσισε να διεκδικήσει μέσω εκλογής, την προεδρία της ΝΔ.
Διαθέτει την μεγαλύτερη εμπειρία από όλους τους ανθυποψηφίους του καθώς έχει διατελέσει από πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ μέχρι υπουργός και από πρόεδρος της Βουλής μέχρι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πρόεδρος του κόμματος, έστω προσωρινός.
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όλοι του αναγνωρίζουν ότι έκανε πολλά στο θέμα της συσπείρωσης των οπαδών της ΝΔ. Ενδεχομένως να μπορεί και να την αυξήσει και ακόμη παραπάνω κατά τι. Εδωσε διαφορετικό ιδεολογικό στίγμα απ' ό,τι ο προκάτοχός του, Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας στροφή προς το κέντρο.
Αυτό ορισμένοι το ερμηνεύουν ως πλεονέκτημα, άλλοι ως μειονέκτημα καθώς, όπως λένε, μπορεί να περιορίσει την εισροή ψηφοφόρων από δεξιότερα. Δεν είναι λίγοι επίσης όσοι εκτιμούν ότι θα έχει πρόβλημα με την διείσδυση σε άλλους χώρους και σε πιο νεανικά κοινά, καθώς ανήκει σε μια πολιτική γενιά στελεχών που έχει διαγράψει έναν κύκλο.
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
Εικόνα: Nikos Libertas / SOOC
Αναμφίβολα μια πολιτική υποψηφιότητα με συγκεκριμένες, καθαρές ιδεολογικές θέσεις. Νέος ηλικιακά με σπουδαίο βιογραφικό. Εχει εμπειρία και από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και ως υπουργός και έχει διαπραγματευτεί με την Τρόικα.
Το όνομά του για κάποιους αποτελεί προσόν για άλλους «βαρίδι». Ο ίδιος στην πρώτη φάση της εκστρατείας του ζήτησε να τον κρίνουν ως «Κυριάκο» και όχι ως «Μητσοτάκη» γεγονός που ενόχλησε μερίδα των «μητσοτακικών» - μια ομάδα με επιρροή στους ψηφοφόρους της ΝΔ που σήμερα όμως πνέει τα λοίσθια.
Ηταν ο πρώτος που δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος και μάζεψε σχετικά εύκολα τις 50 απαιτούμενες υπογραφές. Ωστόσο οι εσωκομματικές συμμαχίες στις οποίες εδράζεται δεν είναι σταθερές και ουδείς γνωρίζει πώς θα λειτουργήσουν στο τέλος.
Αμφιβολίες διατηρούν πολλοί αν θα μπορέσει να αυξήσει την συσπείρωση του κόμματος, αν και θεωρείται ότι μπορεί να είναι πιο διεισδυτικός από άλλους.
  • Απόστολος Τζιτζικώστας
Εικόνα: Phil Ipparis / SOOC
Ο πιο νέος από τους υποψηφίους (γεννηθείς το 1978), «έπαιξε» έγκαιρα το χαρτί της αποκέντρωσης. Μετά την βουλευτική του θητεία, επέλεξε να εκλεγεί – και τα κατάφερε - περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και μπορεί να επικαλείται το έργο του εκεί, ως εχέγγυο για την διοικητική του ικανότητα.
Τον στηρίζουν πολλοί στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά (Ασημακοπούλου, Κατσανιώτης, Κεδίκογλου κ.α.) παρά το γεγονός ότι έχει έρθει σε ανοικτή «κόντρα» με τον πρώην Πρωθυπουργό, κατεβαίνοντας ως «αντάρτης» στην Περιφέρεια κερδίζοντας τον υποψήφιο που έλαβε το κομματικό «χρίσμα» Γιάννη Ιωαννίδη.
Αυτό που δεν έχει καταφέρει ακόμη να εξηγήσει πειστικά, είναι το πώς θα λειτουργήσει αυτή η ιδιότυπη «διαρχία» στο κόμμα. Δεδομένου ότι ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, θα πρέπει να ορίσει κάποιον «αντ' αυτού» να δίνει τις κοινοβουλευτικές μάχες. Και μάλιστα σε ένα κόμμα που θα έχει στα κοινοβουλευτικά όργανα δύο πρώην πρωθυπουργούς (Καραμανλή, Σαμαρά) και τους άλλους 3 συνυποψηφίους του (Μητσοτάκη, Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη) για την προεδρία της ΝΔ.
Ως προς την διείσδυση σε άλλους χώρους μοιάζει να μπορεί να τα καταφέρει, ερωτηματικό παραμένει η ικανότητα συσπείρωσης.
Αδωνις Γεωργιάδης
Menelaos Myrillas / SOOC
Ξεκίνησε ως «αουτσάιντερ» αλλά με την μαχητικότητα που επιδεικνύει (από τον αγώνα δρόμου για να μαζέψει υπογραφές μέχρι το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο για τις περιοδείες του) έχει δώσει το στίγμα του και έχει καταφέρει να γίνει συμπαθής.
Για έναν πυρήνα νεοδημοκρατών. στα θετικά του προσμετράται το γεγονός ότι δεν φοβάται να δηλώσει πως είναι «δεξιός» και πως στα τηλεοπτικά πάνελ μέσω των οποίων έχει γίνει πανελλαδικώς γνωστός αλλά και στα social media όπου «διαπρέπει», δεν αποφεύγει να υποστηρίξει τις θέσεις του.
Η προηγούμενη θητεία του στον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, μάλλον έχει ξεχαστεί ή πάντως δεν αποτελεί το κυρίαρχο κριτήριο για τον νεοδημοκράτη ψηφοφόρο.
Ο ίδιος μιλά για μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν η συσπείρωση είναι το «φόρτε» του.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :