Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας στη Διαστημική Τεχνολογία

Συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας στη Διαστημική Τεχνολογία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή του si-Cluster (Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών) στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια της Απουλίας, με την οποία η Περιφέρεια Αττικής και το si-Cluster έχουν αναπτύξει συνεργασία.
Ήδη οι δύο ιταλικές εταιρίες (Planetek και Sitael) της Περιφέρειας Απουλίας, έχουν ιδρύσει στην Ελλάδα θυγατρικές και πολλά έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Distretto Aerospaziale Pugliese (DTA) και το ελληνικό si-Cluster, με τον συντονισμό του Corallia, στο Μπάρι.
Η προσπάθεια αποτελεί συνέχεια της προσέγγισης ιταλικών και ελληνικών εταιριών και φορέων που δραστηριοποιούνται ή σχετίζονται με το Διάστημα. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση-εργασίας μετά την πρώτη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της European Space Expo που είχε διοργανωθεί στην Αθήνα.
Η επιχειρηματική αποστολή στην Απουλία κινήθηκε γύρω από ένα διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο: «Διαπεριφερειακή Συνεργασία στο Διάστημα», και αυτό διότι, η διαπεριφερειακή συνεργασία είναι θεμελιώδης για την αρμονική ανάπτυξη της βιομηχανικής ικανότητας και τη συστηματική χρήση των Διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Κατά τη διάρκεια του διημέρου ενισχύθηκε ο διάλογος μεταξύ των δύο cluster και συζητήθηκαν αναλυτικά οι πιθανοί τομείς συνεργασίας, σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στοιχεία για το si-Cluster της Corallia
To si-Cluster είναι το πρώτο και μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Corallia ως φορέα αρωγού (cluster facilitator). Μέσα από τις δραστηριότητες του, οι οποίες φέρνουν κοντά επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα και άλλους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επιδιώκει να τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη μιας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενης και ανταγωνιστικής αγοράς, αξιοποιώντας το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Παρέχοντας ένα αποδοτικό πλαίσιο λειτουργιών, υποδομών και διαχείρισης, αναπτύσσει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, προωθεί συνέργειες και ενισχύει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των μελών του και εξυπηρετεί άλλους σημαντικούς κλάδους της Ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως η Γεωργία, οι Μεταφορές, το Περιβάλλον, η Ασφάλεια, κλπ. Τα μέλη του si-Cluster έχουν αναγνωριστεί διεθνώς για τις καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις που αναπτύσσουν και διαθέτουν. Απευθύνονται στις διεθνείς αγορές και ήδη έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, «ανοίγοντας» έναν ακόμη κλάδο δραστηριοποίησης για την Ελλάδα. Η δυναμική του κλάδου στην Ελλάδα δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την αξιοποίηση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης στη χώρα.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :