Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Κοτόπιτα με πράσο


Υλικά:
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
• 500 ml ημι-αποβουτυρωμένο γάλα
• 25 γρ. αλεύρι
• 25 γρ. Flora Soft με βούτυρο
• 1 μερίδα Σπιτικό Ζωμό Κότας ή Λαχανικών της Knorr

Για την πίτα:
• 1 μερίδα Σπιτικό Ζωμό Κότας της Knorr
• 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο
• 2 πράσα
• 10 γρ. Flora Soft με βούτυρο
• 1 αυγό
• 1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας 

Εκτέλεση:

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
2. Ας ετοιμάσουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ. Λιώστε το Flora Soft με βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις το Flora Soft με βούτυρο λιώσει, χωρίς όμως να έχει κάψει, προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα σύρμα συνέχεια το μείγμα με κυκλικές κινήσεις. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί και αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα, προσθέστε σιγά σιγά το γάλα. Είναι καλύτερο να έχουμε ζεστάνει λίγο πρώτα το γάλα πριν το ρίξουμε. Μπορείτε ακόμα, ενώ ζεσταίνετε το γάλα, να διαλύσετε σε αυτό μια μερίδα Σπιτικό Ζωμό Κότας ή Λαχανικών, ότι σας αρέσει καλύτερα. Τώρα χρειάζεται να ανακατεύσουμε πολύ καλά το μείγμα μας ώστε να μην μας σβολιάσει η σάλτσα μπεσαμέλ.
3. Κόψτε τα λευκά μέρη του πράσου. Κόψτε τα σε αρκετά μεγάλα κομμάτια ώστε να διατηρήσουν την υφή τους, διαφορετικά θα χαθούν μέσα στη σάλτσα.
4. Λιώστε 10 γρ. Flora Soft με βούτυρο σε ένα τηγάνι, ρίξτε το κομμένο πράσο και μαγειρέψτε το μέχρι το πράσο να μαλακώσει και να έχουν εξατμιστεί τα υγρά του.
5. Κόψτε καθένα από το στήθη κοτόπουλου σε τρία κομμάτια. Προτιμώ να κόβω το κοτόπουλο σε μεγαλύτερα κομμάτια καθώς μου αρέσει να είναι μέτρια ψημένο όταν αρχίζω να ψήνω την πίτα. Αν κόψουμε το κοτόπουλο σε μικρότερα κομμάτια, θα μας στεγνώσει.
6. Ρίξτε τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα στη σάλτσα μπεσαμέλ και αφήστε τα για ακόμα περίπου 10 λεπτά. Για εντονότερη γεύση διαλύστε μια μερίδα Σπιτικό Ζωμό Κότας στη σάλτσα μπεσαμέλ και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι το κοτόπουλο να έχει ψηθεί μέτρια.
7. Μεταφέρετε το μείγμα σε μια ταρτιέρα.
8. Απλώστε το έτοιμο φύλλο σφολιάτας πάνω στην ταρτιέρα, κολλώντας τις άκρες του στις πλευρές της ταρτιέρας ώστε να παραμείνει στη θέση του. Για να κολλήσει καλύτερα η ζύμη, αλείψτε με το χτυπημένο αυγό τις πλευρές της ταρτιέρας. Αλείψτε με το χτυπημένο αυγό την επιφάνεια της ζύμης ώστε να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα. Μην μπείτε στον πειρασμό να τρυπήσετε τη ζύμη πριν ψηθεί καθώς μπορεί να "μαζέψει" ενώ ψήνεται.
9. Βάλτε την κατευθείαν στο φούρνο και ψήστε την πίτα για 20-30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει η ζύμη χρυσαφί χρώμα. Είδατε πόσο εύκολο ήταν..; 
Tip: Η σάλτσα μπεσαμέλ που φτιάχνουμε σε αυτή τη συνταγή έχει λιγότερη πυκνή υφή και δεν είναι η ίδια με αυτή που φτιάχνουμε για φαγητά όπως το παστίτσιο.

Συνταγή του Chef Marco Pierre White για τη Knorr

ΠΗΓΗ:govastileto.gr
Δημοσίευση σχολίου