Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Διόγκωση σπλήνα: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια

Ο σπλήνας βρίσκεται αριστερά και σχετικά ψηλά στην κοιλιακή χώρα, δίπλα από το στομάχι και πάνω από το παχύ έντερο. Ο σπλήνας αποτελεί τμήμα του λεμφικού συστήματος του οργανισμού.
Ποικίλλει σε μέγεθος και σχήμα από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως όμως δεν ξεπερνά σε μήκος τα 10 εκατοστά. Ο σπλήνας περιβάλλεται και προστατεύεται από τα κατώτερα οστά του θώρακα κι έτσι δεν μπορούμε να τον αισθανθούμε εύκολα με την ψηλάφηση, εκτός κι αν έχει διογκωθεί σημαντικά.
Ο σπλήνας λειτουργεί ως «φίλτρο» στο σώμα μας. Από εκεί περνά το αίμα και ανακυκλώνονται τα παλαιά ερυθρά αιμοσφαίρια και εκεί αποθηκεύονται αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια. Επίσης, ο σπλήνας βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει ορισμένα είδη βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα.
Η διόγκωση του σπλήνα ονομάζεται στο χώρο της Ιατρικής σπληνομεγαλία.
Σύμφωνα με το δίκτυο ιατρικής ενημέρωσης WebMD, η διόγκωση του σπλήνα δεν είναι πάντοτε ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, η διόγκωση είναι αποτέλεσμα «υπερφόρτωσης» του σπλήνα. Η υπερφόρτωση μπορεί να προκύψει από την υπερπροσπάθεια απομάκρυνσης των κατεστραμμένων αιμοσφαιρίων (υπερσπληνισμός). Ο υπερσπληνισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαταραχής του αίματος, όπως η αυξημένη συσσώρευση αιμοσφαιρίων.
Αίτια
Η διόγκωση του σπλήνα μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, κίρρωση ή άλλη πάθηση του ήπατος, ασθένεια του αίματος που σχετίζεται με δυσλειτουργία στα αιμοπετάλια, προβλήματα στη λειτουργία του λεμφικού συστήματος ή άλλη πάθηση.
Λοιμώξεις
- ιογενής λοίμωξη, όπως μονοπυρήνωση
- παρασιτική λοίμωξη, όπως τοξοπλάσμωση
- βακτηριακή λοίμωξη, όπως ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς)
Καρκίνος
- λευχαιμία
- λέμφωμα
Άλλα αίτια
- φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η σαρκοείδωση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- τραυματισμός
- μετάσταση του καρκίνου στο σπλήνα από άλλο όργανο (δευτεροπαθής καρκίνος)
- κύστη (μη καρκινική αλλοίωση)
- απόστημα (συνήθως λόγω βακτηριακής λοίμωξης)
Συμπτώματα
Η διόγκωση του σπλήνα είναι συνήθως ασυμπτωματική και διαπιστώνεται από τον ιατρό κατά τη διάρκεια εξέτασης (με ψηλάφηση). Εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, αυτά είναι συνήθως τα εξής:
- αδυναμία κατανάλωσης μεγάλου γεύματος
- δυσφορία, αίσθημα κορεσμού ή πόνος ψηλά και αριστερά στην κοιλιά
- πόνος που ακτινοβολεί στον αριστερό ώμο
Άλλα πιθανά συνοδά συμπτώματα είναι τα εξής:
- κόπωση
- απώλεια βάρους
- συχνές λοιμώξεις
- συχνές αιμορραγίες
- ίκτερος (κιτρίνισμα δέρματος και ματιών)
- αναιμία
Πέρα από την ψηλάφηση, ο γιατρός μπορεί να προτείνει συμπληρωματικές εξετάσεις (αιματολογικές, υπέρηχο, σπινθηρογράφημα κ.α.) ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.


Πηγή:onmed.gr
Δημοσίευση σχολίου