Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Τράπεζα της Ελλάδος: Κανείς δεν θα παίξει με το κούρεμα καταθέσεων

«Κανείς δεν θα παίξει με το bail in», τονίζουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, με φόντο τις δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, συνδέοντας την με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μετά από το τετ-α-τετ του Γ. Στουρνάρα με τον Β. Ντομπρόβσκις, έγινε εμφανής, ειδικά από την πλευρά του Διοικητή της ΤτΕ, η προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι, μετά από τις «φωτιές» που άναψε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και γι' αυτό ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι «αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση ως το τέλος του έτους». Ο Β. Ντομπρόβσκις απέφυγε, πάντως, να χρησιμοποιήσει την ίδια φρασεολογία σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να τελειώσει η διαδικασία ως το τέλος του χρόνου», συνδέοντας την μάλιστα με το ζήτημα των καταθετών ήτοι με την πρόβλεψη της Κοινοτικής Οδηγίας και για «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Ειδικά όσον αφορά στις αντοχές και στις ανάγκες των τραπεζών, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ το Σάββατο δεν θα κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Αντιθέτως. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών διαμορφώνονται «στα κάτω όρια του αναμενομένου», όπως σημείωσε παράγοντας της ΤτΕ και ήδη εκφράζεται βεβαιότητα από τις ίδιες τις τράπεζες ότι οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν από τους ιδιώτες. Με αυτό το σενάριο, απομακρύνεται μάλιστα και το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ομολογιούχων.
Αναφορικά με την εν εξελίξει αξιολόγηση, παρά τις δυσκολίες που ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους, πηγές της ΤτΕ, μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει εκτός Ελλάδας, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι αυτή θα ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, καθώς «είναι διαπιστωμένη η στροφή της κυβέρνησης στο ρεαλισμό». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, μάλιστα, ότι θα υπάρξει λύση και στο «ευαίσθητο» θέμα των «κόκκινων» δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (νόμος Κατσέλη), παραπέμποντας στις δηλώσεις της κυβέρνησης περί έντιμου συμβιβασμού. Ως προς τη διαχείριση συνολικά των «κόκκινων» δανείων, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «κανείς δεν ενδιαφέρεται για πλειστηριασμούς κατοικιών», επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον στρέφεται στα προβληματικά δάνεια των επιχειρήσεων, τα οποία θα αντιμετωπιστούν κατά κλάδο και κατά περίπτωση.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτιμάται, από τις ίδιες πηγές, ότι θα απελευθερώσει το «ελατήριο» της οικονομίας, καθώς σε συνδυασμό με την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να άρει τους περιορισμούς (waiver) στην αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο και να ανάψει πράσινο φως στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), ενισχύοντας τη δυναμική που δημιουργηθεί με την άρση των capital controls στο β' εξάμηνο του 2016.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :