Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ερχεται το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών-Σπρίντ για να αποφευχθεί «κούρεμα» καταθέσεων

Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οδηγούν την κυβέρνηση σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποφευχθεί - μεταξύ άλλων - το bail in στις καταθέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, αποφάσισε να δράσει άμεσα.
Ετσι, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μια πρωτοβουλία την οποία είχαν γνωστοποιήσει οι εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ, χθες Πέμπτη, κατά τις συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος της κυβέρνησης είναι το ν/σ να έχει ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή, πριν δηλαδή ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests των συστημικών τραπεζών. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου πριν το τέλος Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θεωρείται «κομβική» για την περαιτέρω εξέλιξη της οικονομίας για μια σειρά από λόγους. Αν δεν έχει τελειώσει μέχρι τέλος του χρόνου, κινδυνεύουμε να μπει σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή οδηγία των τραπεζών που προβλέπει το bail in («κούρεμα») των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :