Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Προφυλακτικά: Πόσο ασφαλή για την υγεία είναι κάποια συστατικά τους;

Φοράτε προφυλακτικό στο σεξ θεωρώντας ότι έτσι προστατεύετε τον εαυτό σας από ανεπιθύμητες καταστάσεις.
Πόσο ασφαλές είναι όμως το προφυλακτικό που έχετε επιλέξει για την υγεία σας;
Σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, επισημαίνεται πως ένα συνηθισμένο προφυλακτικό περιέχει χημικά που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των ορμονών του οργανισμού σας, ακόμη και να αυξήσουν τις πιθανότητες να κολλήσετε σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Ένα συνηθισμένο προφυλακτικό, αναφέρουν, συνήθως περιέχει τρία επικίνδυνα χημικά: parabens, σπερματοκτόνο (νονοξυνόλη-9) και γλυκερίνη.
Parabens
Τα parabens είναι ένα είδος συντηρητικού που συνήθως χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης ή καθαρισμού του δέρματος και καταπολεμά την ανάπτυξη βακτηρίων. Το μειονέκτημα είναι πως αποδιοργανώνουν το ενδοκρινολογικό σύστημα. Και όταν επηρεάζονται οι ορμόνες, επηρεάζεται και η διανοητική, φυσική και αναπαραγωγική υγεία. Το δέρμα απορροφά σε μεγάλο βαθμό αυτές τις ουσίες και η περιοχή των γεννητικών οργάνων σχετίζεται στενά με τις αναπαραγωγικές ορμόνες, είναι συνεπώς το χειρότερο σημείο για να έρχεται σε επαφή με αυτού του είδους τις ουσίες.
Σπερματοκτόνα
Τα σπερματοκτόνα δρουν ως μία επιπλέον πρόληψη κατά της εγκυμοσύνης σκοτώνοντας τα σπερματοζωάρια. Το μειονέκτημα είναι πως προκαλούν φλεγμονή που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή να σκοτώσει κύτταρα στα τοιχώματα του κόλπου. Και τα δύο αυτά στοιχεία, αυξάνουν τις πιθανότητες των γυναικών να παρουσιάσουν ουρολοίμωξη ή να κολλήσουν σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δε συστήνει τα σπερματοκτόνα με νονοξυνόλη-9 για γυναίκες που έχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV.
Γλυκερίνη
Η γλυκερίνη είναι ένα είδος συντηρητικού που χρησιμοποιείται συχνά και ως λιπαντικό, μπορεί ωστόσο να αυξήσει τις πιθανότητες να παρουσιάσετε μυκητίαση, ειδικά αν είστε επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις μολύνσεις.


Πηγή:onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :