Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Τι είναι αυτό στον ουρανό; Βρήκαμε... εξωγήινους;

Τι είναι αυτό στον ουρανό; Βρήκαμε... εξωγήινους;

Φρενίτιδα στο Διαδίκτυο και τα διεθνή ΜΜΕ έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα η ανακοίνωση αστρονόμων για «περιέργες ενδείξεις» που εντοπίστηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, οι οποίες σύμφωνα με μερίδα αυτών θεωρούνται «τεχνολογικό επίτευγμα» και όχι «φυσικό φαινόμενο».
Τα νέα έχουν εξαπλωθεί παγκοσμίως με ταχύτατους ρυθμούς, με τους πιο ενθουσιώδεις και... έχοντες ζωηρή φαντασία να μιλούν για τα πρώτα σημάδια ύπαρξης εξωγήινου πολιτισμού!
Το Κέπλερ φέρεται να έχει εντοπίσει ένα μυστηριώδες «άστρο» σε αστρικό σύστημα αρκετά κοντά στον γαλαξία μας, ανάμεσα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι εκπέμπει φως σε «περίεργο» μοτίβο, διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο έχει παρατηρήσει ως τώρα το διαστημικό τηλεσκόπιο. Ενα μοτίβο, που υποδεικνύε  την ύπαρξη μεγάλου όγκου ύλης γύρω από το άστρο, σε ένα «κλειστό» σχηματισμό. Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, κάτι τέτοιο θα ήταν αναμενόμενο εάν το άστρο ήταν «νεαρό», ωστόσο αυτό δεν ισχύει για το συγκεκριμένο άστρο.
Παρ' όλα αυτά είναι πολλά τα αντικείμενα τα οποία κινούνται γύρω του -αντικείμενα τα οποία είναι αρκετά για να μπλοκάρουν έναν επαρκή αριθμό από φωτόνια, που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν καταφθάσει στο Κέπλερ. Εάν αυτά τα αντικείμενα είχαν βρεθεί εκεί με φυσικές διαδικασίες, τότε αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πρόσφατα, αλλιώς θα είχαν εξαφανιστεί ως τώρα, είτε επειδή θα είχαν διασκορπιστεί είτε επειδή θα είχαν απορροφηθεί από το άστρο.
Κι αν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο; Η μοναδική περίπτωση να συμβαίνει αυτό είναι αν το άστρο έχει εγκλωβίσει στην τροχιά του έναν μεγάλο αριθμό από κομήτες. Κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει απειροελάχιστες πιθανότητες να ισχύει.
Το ασυνήθιστο άστρο ονομάστηκε KIC 8462852 και αρκετοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Τζέισον Ράιτ του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια πιστεύουν πως μπορεί να πρόκειται για κατασκεύασμα εξωγήινου πολιτισμού.
«Είμαι εκστασιασμένος από το πόσο τρελό μπορεί να φαίνεται όλο αυτό» ανέφερε ο Ράιτ και πρόσθεσε: «Σίγουρα οι εξωγήινοι θα πρέπει να είναι η τελευταία υπόθεση που μπορούμε να εξετάσουμε, αλλά μοιάζει με κάτι που μόνο εξωγήινοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να κατασκευάσουν».
Ο ίδιος μαζί με τον Αντριου Σιέμιον, διευθυντή του ερευνητικού κέντρου SETI, και την Ταμπίθα Μπογιατζιάν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αστρονομίας του Γέιλ, συντάσσουν μια πρόταση για τη μελέτη του άστρου με ένα τεράστιο όργανο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εκπέμπονται ραδιοκύματα που συνδέονται με τεχνολογική δραστηριότητα. Εάν εντοπιστεί κάτι τέτοιο, θα ακολουθήσει περαιτέρω μελέτη στο Νέο Μεξικό, που θα διαπιστώσει εάν τα ραδιοκύματα έχουν τεχνολογική προέλευση -όπως αυτά που εκπέμπονται από το δίκτυο ραδιοσταθμών της Γης.
Σε κάθε περίπτωση οι έρευνες συνεχίζονται και τα πρώτα αποτελέσματα ενδέχεται να ανακοινωθούν νωρίτερα από τον Ιανουάριο.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :