Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Τα «τρελά» που ζητάει η Τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια

 Σοκ προκαλούν οι προτάσεις των εκπροσώπων των δανειστών, για τα «κόκκινα» δάνεια, θέμα που θα πέσει στο τραπέζι στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη με τον Γιώργο Σταθάκη.

Στις πρώτες συναντήσεις, την Τετάρτη, μπήκαν κατά πληροφορίες, «καυτά» θέματα, όχι όμως όλα, αφού ΦΠΑ στην εκπαίδευση, θέμα Σαββαΐδου και «κόκκινα» δάνεια δεν μπήκαν στο τραπέζι. Η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια θα διεξαχθεί αύριο στις 11 το πρωί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και θα αφορά στο νόμο Κατσέλη, όπου γίνεται «άγριο παζάρι».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προσέλθει με πρόταση τα όποια μέτρα να αφορούν κατοικίες αξίες άνω των 300.000 ευρώ και ιδιοκτήτες που δηλώνουν εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ ετησίως. Οι δανειστές ξεκίνησαν την συζήτηση από πολύ χαμηλά: Ζητούσαν οι διατάξεις να συμπεριλάβουν κατοικίες αξίας από 60.000 ευρώ και τώρα έχουν ανέβει στις 120.000, ενώ για τα εισοδηματικά κριτήρια επιμένουν να αφορούν μόνο όσους εμπίπτουν στα όρια της φτώχειας.
Ως το τέλος της εβδομάδας τα προαπαιτούμενα
Στο μεταξύ, πηγές από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν ότι με βάση την ατζέντα των συναντήσεων, θα πρέπει έως την Παρασκευή να έχει κλείσει και η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων, έστω κι αν αυτή δεν διατυπωθεί ρητώς, τουλάχιστον να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. 
Σημαντικό είναι ακόμη το γεγονός ότι και οι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται ότι η ύφεση φέτος θα είναι της τάξεως του 1,4%. Το βασικό όμως είναι το αν αυτό σημαίνει ότι θα αποδεχθούν ότι η μικρότερη ύφεση συνεπάγεται και μικρότερη «τρύπα» και άρα λιγότερα μέτρα και ισοδύναμα.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι δανειστές περιμένουν την ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά και πιθανώς ως την Παρασκευή θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα. Σε ερώτηση δημοσιογράφων στον Γιώργο Κατρούγκαλο, για το αν η Αθήνα προτείνει ισοδύναμα για μέτρα του ασφαλιστικού, αυτός απάντησε ότι η συνολική μεταρρυθμιση αποτελεί ένα συνολικό ισοδύναμο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αυτά που προτείνει η ελληνική πλευρά μπορεί να αποφευχθούν κάποια μέτρα, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις με τον κ. Αλεξιάδη, μπήκαν θέματα όπως της φοροδιαφυγής με έμφαση στην μεταφορά υποθέσεων από τον ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Στην συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη επίκεντρο ήταν η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν συζητήθηκε το θέμα με την Κατερίνα Σαββαΐδου και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στα toolkits υπήρξαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «πολύ μικρές διαφορές που θα λυθούν».
Συζητήθηκαν οι προβλέψεις της εργαλειοθήκης, για το γάλα, ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων - όλα θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο - ενώ σε ότι αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.
Λύση (;) για τα φαρμακεία
Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, φέρεται να υπήρξε συμφωνία. Αρχικά οι δανειστές απαιτούσαν πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος. Η «χρυσή» τομή βρέθηκε με την εξής φόρμουλα: Ιδιοκτήτης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, αρκεί να υπάρχει και φαρμακοποιός μέτοχος ας μην είναι ο πλειοψηφών. Η εκτίμηση κυβερνητικών πηγών είναι πως με τον τρόπο αυτό αλλά και τα πληθυσμιακά κριτήρια, προστατεύεται επαρκώς ο κλάδος των φαρμακοποιών.
Το ραντεβού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρουσία και του Αλέκου Φλαμπουράρη, κράτησε περίπου δύο ώρες, ακολούθησε συνάντηση με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Τρύφωνα Αλεξιάδη. Ακολούθως, οι εκπρόσωποι των θεσμών είδαν τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ στη συνέχεια το πρόγραμμα είχε τη συνάντηση με τον υπ. Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και εκείνη με την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, για το ασφαλιστικό.

Πηγή:iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :