Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ρέγκλινγκ προς Αθήνα: Μην ελπίζετε σε μεγάλη μείωση χρέους

Ρέγκλινγκ προς Αθήνα: Μην ελπίζετε σε μεγάλη μείωση χρέους

Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στους Financial Times, υποστηρίζει ότι μία μεγάλη μείωση χρέους δεν είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ επισημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο αυτό να γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους δανειστές.


Με δηλώσεις του στους Financial Times ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι η Ελλάδα επωφελείται ήδη από τους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι είναι οι πλέον ευνοϊκοί «στην παγκόσμια ιστορία», ενώ σημειώνει ότι καθώς οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για το χρέος οι διαφορές τους έχουν μειωθεί αισθητά.

«Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μεγάλη σύγκλιση», δηλώνει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης ευρωπαϊκού, το οποίο θα κατέχει πάνω από το 60% του ελληνικού χρέους στο τέλος του νέου προγράμματος.

«Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους -και για καλούς λόγους» δηλώνει.

Παρότι ο κ. Ρέγκλινκ συμφωνεί ότι η συμφωνία του Ιουλίου θα οδηγήσει σε κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους, έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ανάγκη για μεγάλης κλίμακας απομείωσης.

Το επιχείρημά του είναι ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μετρηθεί με το πόσα η Αθήνα θα πρέπει να πληρώνει σε ετήσια βάση, αντί για το συνολικό μέγεθος του χρέους ως προς το ΑΕΠ, θεωρώντας ότι οι ιδιώτες επενδυτές, που εν τέλει θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους επίσημους δανειστές, ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτές τις ροές πληρωμών αντί για το συνολικό ύψος του χρέους.

Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτηρίζει υπερβολική την τοποθέτηση του ΔΝΤ υπέρ μίας επιμήκυνσης των ωριμάνσεων κατά δεκαετίες με περιόδους χάριτος. «Μου φαίνεται λίγο υπερβολικό», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος σε ανάλυση του ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιμήκυνση των ωριμάνσεων με περίοδο χάριτος 30 ετών.
«Κάποιος μπορεί να το εξετάσει αυτό, αλλά δεν μου φαίνεται απαραίτητο να είναι τόσο μεγάλη η περίοδος» σημείωσε. «Και πολλές μεταβλητές αλλάζουν συνέχεια, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, η οποία είναι φυσικά εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα εφαρμόζονται τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων» αναφέρει.
Ο επικεφαλής του ESM εκτιμά τέλος ότι ο κ. Τσίπρας «τώρα έχει μια ξεκάθαρη εντολή να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις» ενώ αφήνει αιχμές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος «είχε τόσες περίεργες ιδέες και δεν νομίζω ότι θέλω να κάνω σχόλιο για συγκεκριμένα σημεία».

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :