Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

«Οχυρό» από τη ΡΑΕ για τους κακοπληρωτές

«Οχυρό» από τη ΡΑΕ για τους κακοπληρωτές

«Φρένο» στους κακοπληρωτές που αλλάζουν εταιρεία προμήθειας ηλεκτρισμού χωρίς προηγουμένως να έχουν εξοφλήσει τη ΔΕΗ ή τον όποιον εναλλακτικό πάροχο ετοιμάζεται να θέσει η ΡΑΕ, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρυθμιστική Αρχή αποφάσισε να τροποποιήσει το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα και έθεσε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση τρεις εναλλακτικές προτάσεις που περιορίζουν τη δυνατότητα ενός καταναλωτή να μεταπηδήσει σε άλλη εταιρεία προμήθειας ηλεκτρισμού χωρίς προηγουμένως να έχει εξοφλήσει τις οφειλές του. Η διαβούλευση ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.
Η πρώτη πρόταση προβλέπει την αναστολή αλλαγής προμηθευτή, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το δεύτερο σχήμα προβλέπει περιορισμένη αναστολή της αλλαγής προμηθευτή, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και συγκεκριμένα αν η οφειλή υπερβαίνει ένα ανώτατο ποσό ή ανεξαρτήτως ποσού, όταν έχει ήδη προηγηθεί εντολή απενεργοποίησης από τον υφιστάμενο προμηθευτή.
Τέλος, η τρίτη εναλλακτική δίνει τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή μετά από διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ποινή την αποσύνδεση κατ' εντολή του προηγούμενου προμηθευτή σε περίπτωση μη τήρησης του διακανονισμού. Πιο αναλυτικά:
• Αναστολη αλλαγής προμηθευτή: Στην περίπτωση αυτή, αν ένας πελάτης που χρωστά στον πάροχο δώσει εντολή αλλαγής εκπροσώπησης, η εντολή αναστέλλεται, εφόσον ο υφιστάμενος προμηθευτής ενημερώσει τον αρμόδιο διαχειριστή για την ύπαρξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οταν εξοφλήσει τις οφειλές, ο συγκεκριμένος πελάτης θα μπορέσει να αλλάξει προμηθευτή. Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται στη Βρετανία και την Ουγγαρία. Όπως σημειώνει η ΡΑΕ, το μέτρο αυτό έχει διπλή στόχευση. Αφενός λειτουργεί ως μοχλός πίεσης στον πελάτη για να εξοφλήσει τα χρέη του και αφετέρου περιορίζει τη μετακίνηση πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές
• Περιορισμένη αναστολή αλλαγής προμηθευτή: Η αναστολή της αλλαγής προμηθευτή θα εφαρμόζετα αν συντρέχει η μία από τις δύο προϋποθέσεις:
• Η ληξιπρόθεσμη οφειλή υπερβαίνει ένα ανώτατο ποσό, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εντάσσεται ο καταναλωτής. Το ποσό αυτό δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.
• Οταν, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής, κατά την υποβολή της δήλωσης αλλαγής προμηθευτή έχει ήδη προηγηθεί εντολή απενεργοποίησης του μετρητή φορτίου από τον υφιστάμενο προμηθευτή ή όταν έχει ήδη κοπεί η παροχή ρεύματος λόγω των οφειλών. Στις περιπτώσεις αυτές προτείνεται η αναστολή της επανηλεκτροδότησης και της αλλαγής παρόχου, μέχρι να εξοφληθεί η οφειλή ή να επέλθει ο διακανονισμός της. Η εντολή για την επανασύνδεση του πελάτη ή για την άρση της εντολής απενεργοποίησης της παροχής θα πρέπει να δοθεί από τον ίδιο τον προμηθευτή που ζήτησε τη λήψη μέτρων.
• Δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή μετά από διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ποινή την αποσύνδεση σε περίπτωση μη τήρησης του διακανονισμού:
Η πρόταση αυτή δεν αναστέλλει την αλλαγή προμηθευτή, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί διακανονισμός για την πληρωμή των οφειλών. Στην περίπτωση αυτή, ο παλαιός προμηθευτής αποκτά το δικαίωμα να υποβάλει εντολή απενεργοποίησης της σύνδεσης λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, ακόμα και όταν ο πελάτης έχει συνάψει σύμβαση με άλλον προμηθευτή.
Από τον περασμένο Αύγουστο η ΡΑΕ έχει απευθύνει σύσταση σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρισμού να απέχουν από τη συστηματική προσέλκυση πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο αρκετοί καραναλωτές, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που τους δίνει το υπό αναμόρφωση ρυθμιστικό πλαίσιο, μεταπηδούν σε άλλη εταιρία αφήνοντας τα χρέη στη ΔΕΗ.
Ας σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ήταν εκείνη που ζήτησε, από την περασμένη άνοιξη να απαγορευτεί η αλλαγή προμηθευτή όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αίτημα που η ΡΑΕ τότε -υπό την προηγούμενη σύνθεσή της- είχε απορρίψει, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΔΕΗ.

Tης Μανταλένας Πίου

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :