Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Γιατί οι άνδρες νομίζουν συνέχεια ότι οι γυναίκες τούς φλερτάρουν;

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους έρθει αντιμέτωπες με την παρεξήγηση της φιλικής τους διάθεσης προς τους άνδρες και την παρερμήνευσης της ως φλερτ.
Απλά σημάδια, όπως το ενδιαφέρον για μια συζήτηση και το χαμόγελο ή το γέλιο γίνονται αντιληπτά ως μέσα προσέλκυσης. Μια μελέτη πρόσφατα αποκάλυψε ότι οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες να παρερμηνεύσουν το φιλικό ενδιαφέρον ως ερωτικό.

Τι εξυπηρετεί όμως αυτή η διαφορά που παρατηρείται μεταξύ των δύο φύλων;

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό EvolutionaryPsychology, υποστηρίζουν ότι την απάντηση μπορεί να δώσουν δυο βασικές θεωρίες. 

Σύμφωνα με τη θεωρία της διαχείρισης του λάθους, οι άνδρες έχουν εξελιχτεί έτσι ώστε να υπέρ-αντιλαμβάνονται το σεξουαλικό ενδιαφέρον από γυναίκες που δεν ανήκουν στο οικογενειακό περιβάλλον με στόχο να μη χάσουν ευκαιρίες αναπαραγωγής. Στην καλύτερη περίπτωση θα καταφέρουν να περάσουν τα γονίδια τους σε επόμενη γενιά, στη χειρότερη θα δεχτούν μια αρνητική απάντηση από την υποψήφια σεξουαλική σύντροφο. Οι γυναίκες από την άλλη, έχουν εξαλλαχθεί ώστε να υπό- αντιλαμβάνονται το σεξουαλικό ενδιαφέρον, γιατί το σεξ με το λάθος άνδρα αυξάνει τον κίνδυνο να μεγαλώσει ένα παιδί χωρίς τη βοήθεια του συντρόφου, ενώ παράλληλα, χάνει την ευκαιρία για αναπαραγωγή με άλλους καταλληλότερους συντρόφους.

Σύμφωνα με τη θεωρία των κοινωνικών ρόλων από την άλλη, οι διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα ως προς την παρερμηνεία του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, καθώς και ως προς άλλου τύπου συμπεριφορές επηρεάζονται από τις κοινωνικές νόρμες και προσδοκίες. Έτσι λοιπόν, στα μέρη που χαρακτηρίζονται από έλλειψη ισότητας των δυο φύλων θα περίμενε κανείς μεγαλύτερες διαφορές στα επίπεδα παρερμηνείας του σεξουαλικού ενδιαφέροντος μεταξύ ανδρών και γυναικών , ενώ όσο πιο παρόμοια είναι η αντίληψη του σεξουαλικού ενδιαφέροντος τόσο πιο αποδεκτή είναι η ισότητα των δυο φύλων από την κουλτούρα της περιοχής.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν πως εάν η θεωρία των κοινωνικών ρόλων ίσχυε, θα επιβεβαιωνόταν κατά την εξέταση της παρερμηνείας του σεξουαλικού ενδιαφέροντος σε διαφορετικές χώρες. Δηλαδή, οι κοινωνικοί ρόλοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι οι άνδρες παρερμηνεύουν συχνότερα το φιλικό ενδιαφέρον των γυναικών στις χώρες που η κουλτούρα τους χαρακτηρίζεται από λιγότερη ισότητα ανάμεσα στα φύλα. Από την άλλη, εάν ίσχυε η θεωρία της διαχείρισης του λάθους, η υπέρ-αντίληψη του σεξουαλικού ενδιαφέροντος των ανδρών θα έπρεπε να παρατηρείται παντού ανεξάρτητα από την κουλτούρα της κάθε χώρας.

Οι ερευνητές θέλησαν να αναπαράγουν τα ευρήματα μιας πολύ γνωστής μελέτης του 2003 που διεξήχθη στις ΗΠΑ και εξέταζε τις διαφορές των δυο φύλων ως προς την παρερμηνεία του σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Η νέα μελέτη έλαβε χώρα στη Νορβηγία, η οποία είναι μέσα στις 5 χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα ισότητας των δυο φύλων, ενώ η θέση που καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ είναι η 42η .

Η Νορβηγία είναι σύμφωνα με τους ερευνητές πολύ σεξουαλικά φιλελεύθερη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Μια νορβηγίδα μπορεί να έχει πιο ενεργό ρόλο στο φλερτ χωρίς αυτό να θεωρείται υποτιμητικό. Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 308 ετεροφυλόφιλοι φοιτητές 18-30 ετών, οι οποίοι ρωτηθήκαν ακριβώς τις ίδιες ερωτήσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί και στην αμερικανική μελέτη. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 88% των γυναικών δήλωσε ότι τουλάχιστον μια φορά τους έχει τύχει άνδρας να παραμονεύσει το φιλικό τους ενδιαφέρον για σεξουαλικό και κατά μέσο όρο αυτό είχε συμβεί περίπου 3.5 φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο. Οι άνδρες ανέφεραν επίσης περιστατικά παρερμηνείας του φιλικού τους ενδιαφέροντος από γυναίκες, αλλά σε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό(70.6%). Τα νούμερα αυτά είναι παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν στην αμερικανική μελέτη.

Φαίνεται λοιπόν πως η τάση του άνδρα να παρερμηνεύει το φιλικό ενδιαφέρον των γυναικών δεν μπορεί να εξηγηθεί από άνισες ευκαιρίες ανάμεσα στα δυο φύλα. Παρά τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Νορβηγίας, τα ευρήματα δείχνουν πως άνδρες και γυναίκες κάνουν συστηματικά λάθη στην προσπάθεια τους να καταλάβουν τι είναι αυτό που θέλει ο άλλος από αυτούς.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά. Η γνώση του μηχανισμού που εξηγεί την τάση του άνδρα να παρερμηνεύει το ενδιαφέρον της γυναίκας μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση συμπεριφορών.

ΠΗΓΗ:govastileto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :