Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Νέος πόλεμος για τον τάφο της Αμφίπολης

Νέος πόλεμος για τον τάφο της Αμφίπολης

Είναι ίσως το μοναδικό μνημείο που έχει προκαλέσει τόσες πολλές συγκρούσεις και μίση. Ο λόγος για τον Τάφο της Αμφίπολης και το νέο γύρο αντιπαραθέσεων για τον «ένοικο» του Τάφου αλλά και για την προσπάθεια απαξίωσης που κάποιοι επιχειρούν. Με την κατηγορηματική δήλωση:
"Απορρίψτε τις θεωρίες περί Ηφαιστίωνα", απαντά σε όσα έγιναν γνωστά το απόγευμα της Τετάρτης, ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πάνος Φάκλαρης, ο οποίος επί 36 χρόνια θήτευσε στις ανασκαφές της Βεργίνας. 
«Με τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα αυτό που μπορώ να πω είναι οτι δεν μπορεί να συνδεθεί σε καμία περίπτωση με τον Ηφαιστίωνα» δήλωσε ο κ. Φάκλαρης σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real FM, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Κατερίνας Περιστέρη.

«Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο με ταφές μέσα, ενώ ο Ηφαιστίωνας δεν είχε ταφεί στη Μακεδονία», υποστήριξε, ενώ σχολιάζοντας την επιγραφή που βρέθηκε είπε πως «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι Μέγας Αλέξανδρος έδωσε εντολή να χτιστεί αυτό το μνημείο».

Νέος πόλεμος για τον τάφο της Αμφίπολης
Πέραν όλων αυτών, αμφισβήτησε και τα λεγόμενα του υπεύθυνου αρχιτέκτονα της ανασκαφής, Μιχάλη Λεφαντζή, σχετικά με το λιοντάρι της Αμφίπολης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το συνδέουμε με το λόφο Καστά. Όπως είπε «το λιοντάρι πρέπει να αποσυσχετιστεί από τον τύμβο Καστά γιατί βρέθηκε σε απόσταση 2χλμ. Δεν έχει καμία σχέση με τον τύμβο και το ταφικό μνημείο».
Νέος πόλεμος για τον τάφο της Αμφίπολης

Επίθεση από Παναγιωταρέα
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η υπεύθυνη επικοινωνίας του μνημείου της Αμφίπολης, Άννα Παναγιωταρέα μετά και τις σημερινές δηλώσεις της Κατερίνας Περιστέρη ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 δεν έχουν προχωρήσει καθόλου οι διαδικασίες συντήρησης στο μνημείο.
Μιλώντας σε πολύ έντονο τόνο στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου η κυρία Παναγιωταρέα είπε χαρακτηριστικά: «Ντροπή! Ο τάφος της Αμφίπολης δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Αφήνουν τον σπουδαίο αρχαιολογικό "θησαυρό" να σαπίσει". Το υπουργείο δεν στέλνει συντηρητές ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει και να προχωρήσουν οι διαδικασίες που χρειάζονται» και πρόσθεσε:
«Δηλαδή τι θα θέλατε μια τόσο σημαντική ανακάλυψη να την αφήσουμε κάτω από τη γη για να μη παρεξηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε σοβαροί».

«Είπε η κυρία Περιστέρη και ο κύριος Λεφατζής ότι δεν έχει προχωρήσει από το Δεκέμβριο του 2014 η συντήρηση των ευρημάτων μέσα στο ταφικό συγκρότημα, δηλαδή στο ψηφιδωτό, στις Καρυάτιδες και επίσης είναι χωρίς καθόλου συντήρηση στους δύο παράπλευρους τοίχους του ταφικού συγκροτήματος. Θέλω να πω όμως ότι ως τον Δεκέμβρη, το Υπουργείο Πολιτισμού με την κυρία Μενδώνη που είχε την ευθύνη του μνημείου, είχαν τελειώσει όλο το εσωτερικό του μνημείου από τα διάφορα βάρη της οροφής, από τα χώματα κτλ. Έχουν επίσης καλύψει το μνημείο με μία πολύ μεγάλη τέντα... και επομένως, το προφύλαξαν πάρα πολύ. Δεν έχει πρόβλημα το μνημείο εσωτερικά. Έχουν πρόβλημα όμως τα αντικείμενα που είναι εσωτερικά. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι η Αμφίπολη δυστυχώς έχει πολύ κακό καιρό. Βρέχει συνεχώς. Είναι φυσικό. Τα χώματα από την κορυφή πέφτουν προς την πλευρά του τάφου και κάνουν μεγάλη ζημιά στον περίβολο» είπε η κυρία Παναγιωταρέα.  «Δεν μπορεί ένα τέτοιο μνημείο να μένει έτσι. Δεν στέλνει το Υπουργείο συντηρητές που χρειάζονται, δεν προχωράει τις μελέτες που χρειάζονται ώστε να αρχίσει αμέσως η συντήρηση και κάποια στιγμή, αυτό το μνημείο που είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά τον Ανδρόνικο το 1977 στη Βεργίνα, να αποδοθεί στον κόσμο. Δεν μπορεί να έρχονται δεκάδες πούλμαν, τα οποία περνάνε σε έναν κατσικόδρομο και φτάνουν μέσα σε ένα κατσικόσυρμα και βλέπουν από μακριά έναν λόφο που δεν καταλαβαίνουν τι είναι. Θα μου πείτε δεν υπάρχουν χρήματα. Αν και δεν υπήρχαν, ούτε στις 13 Αυγούστου του 2014 που η ανασκαφή ήταν σε πλήρη έκταση. Υπήρχαν πολύ σημαντικοί χορηγοί. Αυτά όλα, το Δεκέμβριο σταμάτησαν. Το μνημείο το συνέδεσαν με την προηγούμενη κυβέρνηση. Μα το μνημείο ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται πουθενά. Ούτε στη Ζιμπάμπουε! Αν υπάρχει βούληση, χρήματα βρίσκονται». 

ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δημοσίευση σχολίου