Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Νέα δεδομένα: Οι υδρογονάνθρακες τελειώνουν την Τουρκία στην Μεσόγειο

Νέα μεγάλη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, δείχνει να περιθωριοποιηθεί πλήρως την Τουρκία στο Αιγαίο και γενικότερα στην Α. Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των τριών υπουργών εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, Νίκο Κοτζιά και Σάμεχ Σούκρι,
στα πλαίσια της συνάντησης που είχαν στη Νέα Υόρκη, φαίνεται πως αποφάσισαν πως είναι προς το κοινό συμφέρον και των τριών χωρών, η συνεργασία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα της Μεσογείου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επισπεύσουν τις συζητήσεις για την επίλυση όποιων εκκρεμοτήτων υπάρχουν, δίνοντας προτεραιότητα στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η διατήρηση και ενίσχυση του μηχανισμού συνεχούς διαβούλευσης. 
Οι υδρογονάνθρακες πρόκειται να παίξουν ουσιώδη ρόλο στην τόσο στα σημερινά, όσο και στα μελλοντικά σχέδια συνεργασίας των τριών χωρών, ενώ έχουν ήδη τεθεί υπό συζήτηση τα θέματα αξιοποίησης τους. Αυτό αφορά κυρίως την Αίγυπτο και την Κύπρο, με την Ελλάδα όμως να βρίσκεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο.
Οι τρεις υπουργοί εξωτερικών έχουν ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες κινήσεις για την διεξαγωγή τριμερούς σύσκεψης κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με την ημερομηνία να παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής, καθώς οι τρεις ηγέτες προσπαθούν να συμπεριλάβουν τη σύσκεψη μέσα στο πρόγραμμά τους.
Αξίζει να αναφερθεί πως τα σχέδια μπορεί σε αυτή την φάση να περιλαμβάνουν μόνο της προαναφερθείσες χώρες, αλλά έχει τεθεί ως στόχος η δημιουργία ανάλογων συνθηκών συνεργασίας και με άλλες χώρες της ανατολής, όπως για παράδειγμα το Ιράν.

ΠΗΓΗ:voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :