Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Στα δίχτυα του εισαγγελέα οι φοροφυγάδες είτε πλήρωσαν είτε όχι

Στα δίχτυα του εισαγγελέα οι φοροφυγάδες είτε πλήρωσαν είτε όχι

Ποινική δίωξη για τους φοροφυγάδες, είτε έχουν πληρώσει είτε όχι προβλέπει εγκύκλιος του Αρείο Πάγου που εκδόθηκε την Τετάρτη.

Η απόφαση αυτή αφορά όσους έχουν συλληφθεί για φοροδιαφυγή μετά την 1η Ιανουαρίου του 2014 καθώς δεν ισχύει ο οιοσδήποτε δικαστικός ή διοικητικός συμβιβασμός και ως εκ τούτου οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινική δίωξη.
Η συμπληρωματική γνωμοδότηση εκδόθηκε για να διευκρινιστεί πως η άμεση δίωξη στην οποία πρέπει να προχωρούν οι αρμόδιες φορολογικές αρχές υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά όταν διαπιστώνουν αδικήματα φοροδιαφυγής αφορά αδικήματα μετά την 1.1.2014 και δεν έχει αναδρομική ισχύ για αδικήματα πριν από αυτή την ημερομηνία.

Η σύγχυση προκλήθηκε από προηγούμενη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα Ν. Παντελή , σύμφωνα με την οποία με τον ΚΦΔ έχει καταργηθεί σιωπηρά η δυνατότητα διοικητικού και δικαστικού συμβιβασμού με συνέπεια οι φορολογικές αρχές να οφείλουν να υποβάλλουν άμεσα μηνυτήριες αναφορές σε περίπτωση φοροδιαφυγής.
Στη συμπληρωματική γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι η υποχρέωση άμεσης δίωξης και η κατάργηση οποιουδήποτε φορολογικού συμβιβασμού που προβλέφθηκε με τον ΚΦΔ (κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας) ισχύουν για τα φορολογικά αδικήματα που τελούνται μετά την έναρξη ισχύος του από 1.1.2014. Κι αυτό γιατί  η κατάργηση του συμβιβασμού δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά και για τις πράξεις προ την έναρξης ισχύος του ΚΦΔ όπου εξακολουθεί να εφαρμόζεται ως επιεικέστερος ο νόμος 2523/1997 όπως συμπληρώθηκε με το Ν. 3842/2010 που επιτρέπει τη δυνατότητα συμβιβασμού και εξάλειψης του αξιοποίνου για αδικήματα τελεσθέντα έως 31.12.2013 ανεξαρτήτως του πότε αυτά διαπιστώνονται ή οριστικοποιούνται.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου