Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Κρίσιμη συνάντηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου στο Περού: Τι θα πουν για το χρέος

Το ΔΝΤ, εκ πρώτης όψεως, στηρίζει την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, δεν διστάζει το Ταμείο να διαχωρίσει ανοιχτά τη θέση του από τους Ευρωπαίους δανειστές και να απειλεί πως δεν θα πάρει μέρος στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο.
Το βασικό θέμα της συνάντησης που θα έχει τις επόμενες ώρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα είναι άλλο από τη διευθέτηση του χρέους.
Η   κ. Lagarde κατ επανάληψη έκανε σαφές ότι διαφωνεί με την θέση του eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Ζητά όμως και ανταλλάγματα με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις και το ασφαλιστικό.   Γι αυτό άλλωστε στη Λίμα έως σήμερα συνόδευε τον κ. Τσακαλώτο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Αλλά η θέση του ΔΝΤ βρίσκει υποστηρικτές και εντός της ΕΕ, όπως για παράδειγμα του Mario Draghi, που σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή" έκανε λόγο για ανάγκη  απομείωσης του Ελληνικού χρέους.
Οι υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους
Την σημασία που αποδίδει στην τήρηση της δέσμευσης της Ευρώπης να το  καταστήσει  βιώσιμο διαμέσου της ελάφρυνσης του, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jacob Lew, κατά τη συνάντηση του με τον Ευκλείδη. Τσακαλώτο.
Προηγήθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν που επισήμανε – για ακόμη μία φορά - ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ότι το "ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας".

Πηγή: iefimerida.gr
Δημοσίευση σχολίου