Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ανήσυχη η Αμερική για τις ρωσικές επιχειρήσεις κοντά σε καλώδια του παγκόσμιου διαδίκτυου

Ανήσυχη η Αμερική για τις ρωσικές επιχειρήσεις κοντά σε καλώδια του παγκόσμιου διαδίκτυου

Η παρουσία ρωσικών υποβρυχίων και κατασκοπευτικών πλοίων κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια μέσω των οποίων γίνεται η επικοινωνία του διαδικτύου παγκόσμια έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει το κόψιμο των καλωδίων σε καιρούς σύγκρουσης, είπε η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Νιού Γιορκ Τάιμς χθες.

Οι Τάιμς είπαν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη κοπής καλωδίου, αλλά η ανησυχία καθρεφτίζει την αυξανόμενη καχυποψία των αμερικανών και συμμάχων τους ως προς την αυξανόμενη στρατιωτική δράση της Ρωσίας παγκόσμια.
Ανώτατοι αξιωματικοί του ναυτικού και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ φέρονται να είπαν στην εφημερίδα ότι παρακολουθούσαν την σημαντικά αυξημένη δράση των Ρώσων κατά μήκος των γνωστών διαδρομών των καλωδίων, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Βορειοανατολική Ασία και σε ύδατα πλησιέστερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ παρακολούθησαν στενά το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Γιάνταρ - εξοπλισμένου με δύο αυτοκινούμενα καταδυόμενα σκάφη βαθέων υδάτων - το οποίο έπλεε στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ προς την Κούβα, όπου ένα από τα καλώδια καταλήγει υπέργεια κοντά στην αμερικανική ναυτική βάση στον όρμο του Γκουαντάναμο, είπε η εφημερίδα. Σύμφωνα με αξιωματικούς του ναυτικού, τα καταδυόμενα σκάφη έχουν τη δυνατότητα να κόψουν καλώδια που έχουν καταβυθιστεί χιλιόμετρα μέσα στον πυθμένα της θάλασσας, έγραψαν οι Τάιμς.
Ενώ τα καλώδια κόβονται συχνά από άγκυρες πλοίων ή φυσικές καταστροφές και διορθώνονται γρήγορα, αξιωματούχοι του Πενταγώνουν ανησυχούν γιατί οι Ρώσοι φαίνεται να ψάχνουν για τρωτά σημεία σε πολύ μεγαλύτερα βάθη, όπου οι ζημιές στα καλώδια είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και επισκευαστούν, είπαν οι Τάιμς. Πρόσθεσαν δε ότι τα καλώδια μεταφέρουν πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολλάρια σε παγκόσμιες επιχειρήσεις κάθε μέρα και πάνω από 95% των καθημερινών επικοινωνιών.


ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :