Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

Cookies σοκολάτα χωρίς γλουτένη

Ακόμη και για τη ζάχαρη βρήκα λύση.

Τα cookies που σας προτείνω δεν έχουν φαρίνα, άρα δεν φουσκώνουν το στομάχι λόγω γλουτένης και δεν έχουν πολύ ζάχαρη. Αν θέλετε, μάλιστα, μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς τη ζάχαρη και να βάλετε σιρόπι αγαύης, αν έχετε θέμα.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος για ψήσιμο: 15 λεπτά για κάθε φουρνησιά
Υλικά
  • 20 γραμμάρια τριμμένο αμύγδαλο
  • 20 γραμμάρια καλαμποκάλευρο άνθος αραβοσίτου
  • 30 γραμμάρια ριζάλευρο ημι-πλήρες
  • 340 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα ζαχαροπλαστικής, κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγιά
  •  ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  •  200 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη ή
  • 6 κουταλιές σούπας σιρόπι αγαύης 
  • 90 γραμμάρια βούτυρο
  • 3 αυγά
  • 1 φακελάκι βανίλια ή καλύτερα σποράκια από 1 κλωνάρι φυσικής βανίλιας
Εκτέλεση
  • Ζεστάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς
  • Ετοιμάστε μια πλάκα κουζίνας και ντύστε την με λαδόκολα
  • Σε μια κατσαρόλα λυώστε τη σοκολάτα, σε πολύ χαμηλή φωτιά
  • Βγάλτε την από τη φωτιά και αφήστε την δίπλα
  • Σε ένα μπολ βάλτε την αμυγδαλόψιχα, το καλαμποκάλευρο, το ριζάλευρο, τη μαγιά, το αλάτι, τη μαγιά, τη βανίλια
  • Χτυπήστε τα απαλά με έναν αυγοδάρτη για να ανακατευτούν σωστά
  • Με το μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μαζί, ώσπου να ασπρίσουν
  • Προσθέστε ένα ένα τα αυγά και μιξάρετε απαλά
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα πάντα με αργές κινήσεις -αυγά, βούτυρο, στερεά υλικά και σοκολάτα χλιαρή
  • Με ένα κουτάλι σούπας τοποθετήστε το κάθε cookie πάνω στη λαδόκολα –κάντε με την πλάτη του κουταλιού και ένα κολπάκι
  • Το κάθε cookie να απέχει τουλάχιστον 5 εκατοστά από το άλλο
  • Ψήστε τα επί 14 λεπτά. Ανοίξτε την πόρτα του φούρνου και αφήστε τα ακόμη 2 λεπτά, όχι περισσότερο
  • Συνεχίστε με άλλη φουρνιά
  • Αυτά που βγάζω τα αφήνω σε μια σχάρα για να αερίζονται ώσπου να κρυώσουν
Ετσι θα είναι τα μπισκότα πριν μπουν στον φούρνο:
Ετσι θα είναι μόλις βγουν:
Θα είναι μαλακά από μέσα και σφιχτά απ'έξω. Το καλαμποκάλευρο τους δίνει μια χρυσή όψη:
Είναι πολύ απαραίτητο να τα βάλετε σε σχάρα για να κρυώσουν, αλλιώς θα υγρανθούν και θα μαλακώσουν.


Πηγή: iefimerida.gr
Δημοσίευση σχολίου