Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Σοκ για υγεία και βιομηχανία fast food: Μπέικον, μπιφτέκια και λουκάνικα στην κορυφή της λίστας καρκινογόνων

Μέχρι σήμερα τα τσιγάρα, το αλκοόλ και ο αμίαντος ανήκουν στην υψηλότερη ζώνη ουσιών με καρκινογόνα επίδραση στον άνθρωπο, αλλά αυτές που ενδέχεται να προστεθούν τη Δευτέρα θα προκαλέσουν σοκ στη βιομηχανία κρέατος και των fast food.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φέρεται έτοιμος να ανακοινώσει ότι το μπέικον, τα λουκάνικα και άλλα επεξεργασμένα κρέατα, μεταξύ των οποίων και το μπιφτέκι των ταχυφαγείων, προκαλούν καρκίνο!
Το Τμήμα των επιστημονικών συμβούλων Υγείας συμπέρανε πρόσφατα ότι το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν «κατά πάσα πιθανότητα» τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, εκτιμώντας ότι το ήμισυ των περιπτώσεων θα μπορούσε να προληφθεί με έναν υγιέστερο τρόπο ζωής.
Η απόφαση που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα απηχεί σε μια συνάντηση επιστημόνων από δέκα διαφορετικά έθνη, οι οποίοι αναλύουν εξονυχιστικά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.
Αυτό που σύμφωνα με την «Daily mail» πιστεύεται ότι έχει συμφωνηθεί, είναι να κατατάξουν το επεξεργασμένο κρέας στην υψηλότερη από τις πέντε ουσίες καρκινογόνων ουσιών, μαζί με το αλκοόλ, τον αμίαντο, το αρσενικό και τα τσιγάρα.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε βέβαια να οδηγήσει σε νέες διατροφικές οδηγίες και προειδοποιητικές ετικέτες στις συσκευασίες αλλαντικών – πρωτίστως των μπέικων – βάζοντας βόμβα στα θεμέλια της κτηνοτροφικής βιομηχανίας και της αντίστοιχης των fast food.
Τα αλλαντικά και τα λουκάνικα προκύπτουν σε τεράστιο ποσοστό με την προσθήκη χημικών ουσιών και στη λίστα αναμένεται να συμπεριληφθούν burgers και χοτ-ντογκ.
burger-650
Το επεξεργασμένο κρέας έχει ήδη κατηγορηθεί για έναν στους 30 θανάτους από καρκίνο στη Μεγάλη Βρετανία και αυτό αποδίδεται στις τεχνικές συντήρησης, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα των καρκινογόνων χημικών ουσιών.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν κάποιος μειώσει την κατανάλωση μπέικον κατά μία φέτα την ημέρα ή το αγγλικό πρωινό κατά μία φορά την εβδομάδα, θα προλαμβάνονται ετησίως στη Μεγάλη Βρετανία 20.000 θάνατοι από καρκίνο!
Ένα σκαλί πιο κάτω, στη λίστα των «πιθανώς καρκινογόνων για τον άνθρωπο», αναμένεται να συμπεριληφθεί και το απλό κόκκινο κρέας, έστω και αν θεωρείται μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ως πλούσιο σε πρωτεΐνες και ως μια καλή πηγή βιταμινών, σιδήρου και ψευδαργύρου.
Ο λόγος είναι ότι το κρέας γενικά περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις λίπους και θεωρείται ότι η ένωση που του προσδίδει το κόκκινο χρώμα μπορεί να βλάψουν την επένδυση του εντέρου.
Για αυτό και σε αρκετές χώρες οι κατά τόπους οργανισμοί Υγείας έχουν εκδώσει συμβουλευτικές οδηγίες για περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Στη Μεγάλη Βρετανία προτείνεται ως όριο τα 70 γρ. ημερησίως.

ΠΗΓΗ:koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :