Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Η Liberation γράφει: Ο Ολάντ έχει «κόλλημα» με τον Τσίπρα

«Μεταξύ τους, είναι αρκετά σοβαρό», λέει ένας σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου, σαν να επρόκειτο σχεδόν για ερωτική σχέση. Με αυτή τη φράση ξεκινάει το κύριο άρθρο της γαλλικής Liberation σήμερα, ανήμερα της άφιξης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

Και η εφημερίδα συνεχίζει στο άρθρο της με τίτλο «Ολάντ-Τσίπρας, μια ιδιαίτερη σχέση»:
«Πώς γίνεται και ο Φρανσουά Ολάντ, ένας μεταρρυθμιστής Πρόεδρος που δεν αρέσει στους Γάλλους, και ο Αλέξης Τσίπρας, ριζοσπάστης πρωθυπουργός που ασπάστηκε τον ρεαλισμό, αλλά εκλέγεται συνέχεια, να είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι στον κόσμο; Μετά την ευρωπαϊκή καλοκαιρινή κρίση, ο Γάλλος Πρόεδρος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο το πρώτο του ταξίδι μετά τις απειλές για το Grexit. Από την πλευρά τους, οι Ελληνες στρώνουν τα κόκκινα χαλιά: τα δύο 24ωρα του Ολάντ είναι γεμάτα από τιμές, δείπνο με φόντο την Ακρόπολη, ομιλία στη Βουλή. Πριν από τον Ολάντ, μόνο ο Ντε Γκωλ, ο Αϊζενχάουερ, ο πατέρας Μπους και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν αυτή την τύχη. Ενα πλήθος συμβολικών κινήσεων για να υπογραμμιστεί η "ιδιαίτερη σχέση" που διατηρούν οι δύο χώρες, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση. Ενας σύνδεσμος "εμπιστοσύνης, ο οποίος δημιουργήθηκε στις δύσκολες ώρες", λέει από την πλευρά του Γάλλος σύμβουλος».
Ενα ψυχρό παρελθόν
«Οταν είχε φτάσει στο Παρίσι, για πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ημέρες μετά τη νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, πραγματικά δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους Γάλλους σοσιαλιστές και στους Ευρωπαίους. Το πρόγραμμα του Τσίπρα χαροποιούσε μεν τους αριστερούς του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά τρόμαζε και απωθούσε τους οπαδούς της realpolitik, όπως ο Ολάντ. Αρνιόταν τα προγράμματα λιτότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού και εθνικοποιήσεις... Ηταν σαν να θύμιζε τι θα μπορούσε να είναι μια "πραγματική" Αριστερά.

Στις τάξεις των Γάλλων σοσιαλιστών ένα ερώτημα επικρατούσε τον περασμένο χειμώνα. "Μα, ποιος είναι επιτέλους ο Τσίπρας; Ενας σύμμαχος για να ξαναφτιάξουμε την Ευρώπη ή ένας αντίπαλος που θα χρησιμοποιήσει τον λαό ενάντια στο σύστημα;", όπως το θέτει ένας Γάλλος διπλωμάτης. Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας πήγε καλά. Ο Τσίπρας και ο Ολάντ "είναι πολιτικά ζώα, σμιλεμένοι στα δύσκολα. Δεν δείχνουν τα συναισθήματά τους", αναλύει ένας σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης.
"Από την αρχή υπήρχε σεβασμός και από τις δύο πλευρές. Ο Ολάντ και ο Τσίπρας επικοινωνούν θαυμάσια χωρίς να έχουν το ίδιο ιδεολογικό corpus", αναγνωρίζει ένας κοντινός άνθρωπος του Γάλλου Προέδρου. "Υπάρχει μεγαλύτερη επαφή μεταξύ του Τσίπρα και της γαλλικής Αριστεράς παρά με τον Ματέο Ρέντσι. Και ο Ολάντ είναι Πρόεδρος της γαλλικής Αριστεράς", προσθέτει».
Η κρίση δυναμίτισε τη σχέση
«Οσο περνούσαν οι μήνες, ένα νήμα εμπιστοσύνης εγκαταστάθηκε και οι διμερείς σχέσεις έγιναν πιο χαλαρές. Οι δύο πλευρές συνομιλούν στα γαλλικά και στα ελληνικά, με μεταφραστή, όταν πρόκειται να θέσουν σκληρά θέματα με αριθμούς και τεχνικούς όρους. Τσίπρας και Ολάντ μιλούν στα αγγλικά μεταξύ τους τις υπόλοιπες στιγμές. Ωστόσο, πολλές φορές η εμπιστοσύνη σπάει μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Οταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα για το "Ναι" ή "Οχι" στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, στις αρχές Ιουλίου, ο Ολάντ έπεσε από τα σύννεφα».

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός κερδίζει βέβαια το δημοψήφισμα, αλλά το βράδυ της νίκης ο Ολάντ τον υποδέχεται ψυχρά. "Κέρδισες, αλλά είσαι δύο πόντους από το να βγεις από την ευρωζώνη, αν δεν με βοηθήσεις για να σε βοηθήσω", του λέει τηλεφωνικά.
Οπως δείχνουν τα πράγματα, αυτό το μήνυμα δεν πέρασε όπως έπρεπε στην Αθήνα. Την επόμενη Τρίτη, ενώ κάθε λεπτό μετρούσε για να βρεθεί λύση στην ελληνική κρίση και οι διπλωμάτες διαπραγματεύονται για τις συντάξεις, την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων ή για την "οικονομία του ψωμιού", "είδαμε τον Τσίπρα να φθάνει στις Βρυξέλλες με τα χέρια στις τσέπες, με αυτό το μπλαζέ στυλ που τον χαρακτηρίζει", θυμάται ένα μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.
Ο Ολάντ υψώνει τότε τον τόνο. "Εχεις 24 ώρες" λέει στον Ελληνα πρωθυπουργό. Τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά, σχεδόν καθημερινά, και με την Ανγκελα Μέρκελ.
Τη νύχτα της 12ης προς 13η Ιουλίου, όταν όλες οι ενδείξεις είναι στο κόκκινο, όταν η Γερμανία δείχνει άκαμπτη και η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα από την έξοδο από το ευρώ, ο Τσίπρας εξαφανίζεται. Αυτός που είναι συνήθως τόσο αλαζών, τώρα δείχνει εξουθενωμένος. Ο Ολάντ κατεβαίνει έναν όροφο στις Βρυξέλλες για να συναντήσει στα γραφεία την ελληνική αντιπροσωπεία. Ο σοσιαλιστής πολιτικός πείθει τον Ελληνα "βενιαμίν" της Ευρώπης. Ακόμη μερικές ώρες μπρα ντε φερ και την αυγή η συμφωνία έχει βρεθεί: η Ελλάδα μένει στην ευρωζώνη».
Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλάζουν το κλίμα
«Οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δίνουν μια νέα νομιμότητα στον Τσίπρα και σύμφωνα με τον Ολάντ αυτές οι εκλογές έστειλαν "ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή Αριστερά" και σηματοδοτούν μια σύνθεση αξιών, προόδου, ανάπτυξης και ρεαλισμού.
"Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν θαρραλέος" δήλωσε ο Ολάντ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μερικές ημέρες αργότερα. "Υπάρχει ένα είδος αξιοπρέπειας στην πολιτική του διαδρομή: με αυτόν, οι Ελληνες έχουν την αίσθηση ότι αντιστέκονται", λέει ο ίδιος σε κλειστές συζητήσεις.
Μπροστά στους πολιτικούς που συναντά ο Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο, χρησιμοποιεί τον Τσίπρα σαν καθρέφτη για να εξηγήσει τη δική του δράση. "Μιλάει συχνά για να υπογραμμίσει ότι μόνο η υπευθυνότητα μπορεί να επιτρέψει την έξοδο από την κρίση", αναφέρει σύμβουλός του».

«Επιπλέον, ο Τσίπρας προκάλεσε σε έναν χρόνο την ανασύνταξη της ελληνικής Αριστεράς, γεγονός που κάνει ορισμένους στην Γαλλία να ονειρεύονται. "Εκοψε την αριστερή πτέρυγα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα αναδιοργάνωσε όλα γύρω από την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και του ρεαλισμού στον τρόπο διακυβέρνησης", σύμφωνα με τον  Luc Carvounas, πρόεδρο της επιτροπής γαλλοελληνικής φιλίας στη Γερουσία. Και προσθέτει: "Δεν γινόμαστε εμείς πιο αριστεροί, αλλά ο Τσίπρας προσεγγίζει τις δικές μας θέσεις".
Και ένας κοντινός άνθρωπος του Ολάντ καταλήγει, γελώντας: "Ετσι όπως πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπει στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα!"».
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :