Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Mελανιές χωρίς προφανή λόγο; Δείτε τι μπορεί να τις προκαλεί

Πολλές φορές εξαιτίας κάποιου χτυπήματος λόγω πεσίματος ή εξαιτίας κάποιου χτυπήματος πάνω σε ένα αντικείμενο έχουμε κάνει μελανιά. Υπάρχουν όμως κάποιες φορές, που μώλωπες εμφανίζονται χωρίς κάποιον προφανή λόγο.

Αυτό μπορεί να είναι αινιγματικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό. Η πραγματικότητα είναι πως πίσω από κάθε μελανιά υπάρχει ένας προφανής λόγος, ακόμα κι αν δεν είναι γνωστός την στιγμή που η μελανιά εμφανίζεται. Μερικές από τις αιτίες για κάποια μελανιά που εμφανίζεται χωρίς λόγο, περιλαμβάνουν την ηλικία, τη φαρμακευτική αγωγή ή κάποια σοβαρή ασθένεια. Οταν μια μελανιά εμφανιστεί χωρίς προφανή λόγο, είναι καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Καθώς περνούν τα χρόνια και οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τα τριχοειδή τοιχώματα γίνονται λιγότερο ικανά να αντέξουν τα χτυπήματα και την πίεση που δέχονται από τις καθημερινές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, το δέρμα λεπταίνει και δεν παρέχει σ’ αυτά την ίδια προστασία με πριν. Επίσης, οι ηλικιωμένοι, αλλά και άνθρωποι που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα γίνονται επιρρεπείς στις μελανιές. Μια παρενέργεια της λήψης των κορτικοστεροειδών για παράδειγμα είναι η λέπτυνση του δέρματος. Τα μη συνταγογραφούμενα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, καθώς και τα αντιπηκτικά, μπορεί να λεπτύνουν το αίμα και να αυξήσουν το χρόνο πήξης, καθιστώντας πιο εύκολους τους μώλωπες. Συμπληρώματα διατροφής, όπως τα ιχθυέλαια, καθώς επίσης το σκόρδο ή το τζίντζερ που έχουν με τη σειρά τους αντιπηκτικές ιδιότητες μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να μελανιάζουν πιο εύκολα.
Παρ'όλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις οι μελανιές που εμφανίζονται χωρίς προφανή λόγο μπορεί να υποδηλώνουν πιο σοβαρά προβλήματα. Μηνιγγιτιδοκοκκικές ασθένειες, όπως η μηνιγγίτιδα και η μηνιγγοκοκκαιμία, είναι δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες  που μπορούν να προκαλέσουν εύκολα μώλωπες. Αιμορροφιλία και άλλες γενετικές καταστάσεις που βλάπτουν την πήξη του αίματος, κάνουν τους ανθρώπους επιρρεπείς σε μώλωπες και εσωτερική αιμορραγία που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Τα προβλήματα πήξης μπορεί να είναι, επίσης, μια επίκτητη κατάσταση, όπως στην περίπτωση της κίρρωσης του ήπατος. Η λευχαιμία, η νόσος von Willebrand και άλλες διαταραχές των αιμοπεταλίων κάνουν επίσης τους ανθρώπους να αποκτούν μώλωπες χωρίς λόγο, ενώ μώλωπες γύρω από τον αφαλό μπορεί να υποδηλώνουν παγκρεατίτιδα, μια φλεγμονή του παγκρέατος.
Εάν ένα άτομο είναι ξαφνικά επιρρεπές σε μώλωπες χωρίς λόγο ή έχει μώλωπες που είναι πολύ μεγάλοι και επώδυνοι, ένα ραντεβού με το γιατρό είναι απαραίτητο. Ανεξήγητοι μώλωπες, μερικές φορές σε συνδυασμό με αιμορραγία των ούλων, ή αιμορραγία από τη μύτη, ή αιμορραγία από τον γαστρεντερικό σωλήνα, είναι επίσης συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Πολλές από τις αιτίες που προκαλούν τους ανεξήγητους μώλωπες μπορούν να προσδιοριστούν με απλές εργαστηριακές δοκιμές. Εάν υπάρχουν ανησυχίες πως τα φάρμακα είναι η αιτία, οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη θεραπευτική τους αγωγή μέχρι να πει ο γιατρός ότι πρέπει να διακόψουν. Οπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία, η πιο συνετή επιλογή είναι να δείτε έναν γιατρό.

ΠΗΓΗ:voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :