Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα μετρό του κόσμου - Που βρίσκεται αυτό της Αθήνας

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα μετρό του κόσμου - Που βρίσκεται αυτό της Αθήνας

Ανάμεσα στα δέκα καλύτερα μετρό του κόσμου κατατάσσεται το μετρό της Αθήνας, σύμφωνα με τον αμερικάνικο ταξιδιωτικό οδηγό «Frommers.com» .

Σύμφωνα με το « Frommers » τα βασικά κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα μετρό από τα καλύτερα του κόσμου είναι να είναι ασφαλές, να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και η τιμή του εισιτηρίου να είναι φυσιολογική. Όμως , βασικό χαρακτηριστικό για το αποτέλεσμα αποτέλεσε κυρίως η αρχιτεκτονική των σταθμών και στην συνέχεια, τα υπόγεια μαγαζιά και εστιατόρια, αλλά και ο συνωστισμός και οι ατελείωτες σκάλες.
Το μετρό της Αθήνας κατέκτησε την όγδοη θέση ανάμεσα στα δέκα καλύτερα μετρό του κόσμου εξαιτίας της αρχιτεκτονικής ορισμένων σταθμών. Ο Αμερικανικός οδηγός αναφέρει για το σταθμό του Συντάγματος, της Ακρόπολης και της Εθνικής Άμυνας, ότι το χαρακτηριστικό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες εκσκαφής (τείχη, συστήματα ύδρευσης, αγγεία, ακόμα και σαρκοφάγους) και συνδυάζει το σύγχρονο με το αρχαίο στοιχείο. Το « Frommers » συνιστά στο κόσμο να επισκεφθεί τους παραπάνω σταθμούς για να θαυμάσει τα αρχαία ευρήματα ή το σταθμό της Εθνικής Άμυνας για πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις τέχνης.
Η τελική κατάταξη για τους δέκα καλύτερους σταθμούς του μετρό στον πλανήτη είναι : η Μόσχα, το Λονδίνο, η Στοκχόλμη, το Τόκιο, η Νέα Υόρκη,το Παρίσι, το Ντουμπάι, η Αθήνα, το Χονγκ Κονγκ και το Πεκίνο.
1.Το μετρό της Μόσχας καταλαμβάνει την πρώτη θέση καθώς είναι ένα μεγάλο μουσείο. Όσοι το επισκέπτονται έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα χάλκινα και μαρμάρινα μάρμαρα , τις εικονογραφήσεις από τον αθλητισμό, την γεωργία, τη βιομηχανία, και παραστάσεις από σημαντικές νίκες και από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Το μετρό της Μόσχας λειτούργησε για πρώτη φορά στις 15 Μαΐου του 1935.
2.Στην συνέχεια ακολουθεί το μετρό του Λονδίνου, άρχισε να λειτουργεί στις 10 Ιανουαρίου του 1863 και υπήρξε το πρώτο ηλεκτροκίνητο μετρό δημοσίως. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος μετρό του Κόσμου, ύστερα από αυτά της Σεούλ, της Σανγκάη και του Πεκίνου μεταφέροντας συνολικά 1.107 δισεκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
3.Το μετρό στη Στοκχόλμη είναι ένα από τα ομορφότερα στην Ευρώπη, καθώς το διακοσμούν σπουδαία έργα τέχνης. Κάθε σταθμός διαθέτει την δική του γκαλερί και διακοσμείται με ψηφιδωτά, γλυπτά, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις, από 150 καλλιτέχνες.
4.Το μετρό που βρίσκεται κάτω από το Τόκιο θεωρείται από μόνο του ένα μεγάλο έργο καθώς καταφέρνει να εξυπηρετήσει 15 εκατομμύρια ανθρώπους. Διαθέτει 10 διαφορετικές γραμμές και έχει πάνω από 150 σταθμούς. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι παρά το πλήθος επικρατεί πειθαρχία και τάξη και μέσα στους συρμούς δεν ακούγονται φωνές, κουδουνίσματα τηλεφώνων ή μουσική.
5.Στην πέμπτη θέση κατατάσσεται το μετρό της Νέας Υόρκης. Το δίκτυο έκτασης 1.355 χιλιομέτρων περιλαμβάνει 468 σταθμούς και λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο. Είναι το τέταρτο σε κίνηση επιβατών παγκοσμίως μετά το Τόκιο, τη Μόσχα και τη Σεούλ.
6.Το χαρακτηριστικό που καθιστά το μετρό του Παρισιού διαφορετικό είναι το γεγονός ότι οι είσοδοι αρκετών σταθμών του, έχουν διακοσμηθεί από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα και διακοσμητή Εκτόρ Γκιμάρ. Το δίκτυο του μετρό διαθέτει γραμμές μήκους 221,6 χλμ και 380 σταθμούς και άρχισε να λειτουργεί στις 19 Ιουλίου 1900.
7.Το μετρό στο Ντουμπάι είναι από τα πιο πρόσφατα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί δύο γραμμές και αναμένεται να ετοιμαστούν άλλες τρεις. Είναι από τους υπερσύγχρονους σταθμούς στον κόσμο καθώς λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια ,είναι αυτόματο και όλοι οι συρμοί διαθέτουν κλιματισμό. Ταυτόχρονα η προσιτή τιμή των εισιτηρίων το καθιστά ελκυστικό για τους επιβάτες.
8.Στην όγδοη θέση βρίσκεται το μετρό της Αθήνας. Το στοιχείο που το καθιστά ξεχωριστό είναι η παρουσία των αρχαίων ευρημάτων στο εσωτερικό του αλλά και τα σπουδαία έργα τέχνης. Οι πιο σύγχρονες γραμμές ξεκίνησαν να λειτουργούν από το 2000 και είναι το μοναδικό δίκτυο σε ολόκληρη την Ελλάδα.
9.Στο μετρό του Χονγκ Κονγκ υπάρχουν αρκετά υπόγεια μαγαζιά, όπου οι επιβάτες μπορούν να κάνουν τις αγορές τους. Τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 1979, το σύστημα τώρα περιλαμβάνει 240 χιλιόμετρα με 171 σταθμούς.
10. Την τελευταία θέση ανάμεσα στα δέκα καλύτερα μετρό του κόσμου καταλαμβάνει το Πεκίνο. Είναι ένα σπουδαίο έργο καθώς εξυπηρετεί 9,75 εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά .Από το 2014 έχει 465 χιλιόμετρα μήκος και 17 γραμμές συνολικά, καθιστώντας το έτσι το μεγαλύτερο μετρό παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :