Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Νέο «μέτωπο» ανοίγουν οι δανειστές: Ζητούν ένα συνταξιοδοτικό ταμείο και «κούρεμα» 40% στις συντάξεις πριν τα 65

Νέο «μέτωπο» ανοίγουν οι δανειστές: Ζητούν ένα συνταξιοδοτικό ταμείο και «κούρεμα» 40% στις συντάξεις πριν τα 65

Ριζικές και, κυρίως, άμεσες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ζητούν οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου απαίτησαν ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα οι οποίες, μάλιστα, θα πρέπει να αποφασιστούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι αφενός ένα ταμείο κύριας σύνταξης για όλους και ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης επίσης για όλες τις επικουρικές συντάξεις και αφετέρου επανυπολογισμό των συντάξεων ώστε όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 65 να λαμβάνουν το 60% των συντάξιμων αποδοχών μέχρι να συμπληρώσουν τα 65. Μετά τα 65, οι συνταξιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους.
Ενα πολύ σημαντικό σημείο που μένει να διευκρινιστεί είναι αν η απαίτηση των δανειστών για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών αφορά και τους ήδη συνταξιούχους.
Οι προτάσεις κατατέθηκαν σε σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Εργασίας με κλιμάκια των θεσμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διέψευσαν ότι ζητήθηκε να καταβάλλεται μόνο το 60% της σύνταξης στους συνταξιούχους μέχρι να συμπληρώσουν τα 65 χρόνια ζωής.
Άλλες πηγές όμως έλεγαν ότι το 60% είναι το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών, ποσοστό που σήμερα είναι περίπου 85%.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :