Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Το γηραιότερο δέντρο της Βρετανίας, ηλικίας 5.000 ετών, αλλάζει... φύλο -Λόγω περιβαλλοντικού στρες [εικόνες]

Το γηραιότερο δέντρο της Σκωτίας που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 5.000 ετών, άρχισε πρόσφατα να αλλάζει... φύλο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο, στο οποίο οι επιστήμονες αδυνατούν να δώσουν εξηγήση.

Ο «ίταμος του Φορτινγκέιλ» στο Πέρθσιρ της κεντρικής Σκωτίας, θεωρείτο εδώ και αιώνες «αρσενικό» δέντρο. Πρόσφατα όμως άρχισε να βγάζει καρπούς, ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι αλλάζει φύλο, διευκρίνισε ο Μαξ Κόουλμαν, βοτανολόγος στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου.
«Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που δεν έχει εξηγηθεί πλήρως», υπογράμμισε ο επιστήμονας, σύμφωνα με τον οποίο η αλλαγή φύλου ενδέχεται να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία.
«Το περιβαλλοντικό στρες είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκάλεσαν»την αλλαγή, πρόσθεσε. Η κατάσταση του δέντρου πάντως είναι πάρα πολύ καλή και η «μεταμόρφωσή» του θα εξεταστεί προσεκτικά, διευκρίνισε.
Ο ίταμος βρίσκεται στην αυλή μιας παλιάς εκκλησίας. Ο βρετανικός Τύπος τον χαρακτηρίζει «το γηραιότερο δέντρο» της Βρετανίας, αν και η ακριβής ηλικία του είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. Οι ειδικοί προσπαθούν να κάνουν έναν υπολογισμό συγκρίνοντας τις σημερινές διαστάσεις του με εκείνες που είχαν καταγραφεί πριν από πολλούς αιώνες.


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :