Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

Μοσχάρι με καρότα και λευκό κρασί

Παραδοσιακό πιάτο για  μεσημέρι, όταν καλείς πολλά άτομα στο σπίτι. Θέλει βαριά, καλή χύτρα για την κουζίνα και 2,5 ώρες υπομονή. Γίνεται λουκούμι, ένα αξέχαστο πιάτο.

Γιατί με καρότα; Διότι είναι πιο φίνο και ελαφρύ, δεν σας βαραίνουν οι πατάτες και τα ρύζια. Για να είναι φίνο βάζουμε λευκό κρασί.
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Βράσιμο: 2,5 ώρες
Υλικά
  •  1 κιλό κρέας μοσχάρι –Προτιμήστε ουρά μόσχου. Eνα παραμελημένο κομμάτι που έχει τη μεγαλύτερη νοστιμιά.

Η πάρτε osso bucco (στα καλά σούπερ μάρκετ) -Απίθανο κομμάτι γιατί έχει μεδούλι στο κόκκαλο. Σπάνιο κρέας, πάρτε το αμέσως αν το βρείτε!
  • 1 κιλό καρότα φρέσκα, βιολογικά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Δύο φύλλα δάφνης
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι μαύρο, πιπερί, θυμάρι
  • 100 γραμμάρια μπέικον ποιοτικό (όχι τυποποιημένο)
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί, ξηρό, ποιοτικό
Εκτέλεση
  • Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζετε στη βαριά χύτρα με 2 κουταλιές ελαιόλαδο να ασπρίσουν
  • Καθαρίστε τα καρότα και κόψτε τα σε ροδέλες χοντρές
  • Προσθέστε τα στα κρεμμύδια να χρυσίσουν
  • Σε ένα καλό τηγάνι ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χρυσίστε το κρέας
  • Γυρίστε τα κομμάτια και από τις δύο πλευρές να πάρουν ωραίο χρώμα
  • Βάλτε το κρέας στην βαριά χύτρα όπου περιμένουν τα καρότα
  • Ρίξτε τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και το κρασί
  • Αφήστε τα λίγο να αγκαλιαστούν τα υλικά μεταξύ τους
  • Κουνήστε τη χύτρα, μην ανακατέψετε και χαλάσετε τα υλικά
  • Ρίξτε χοντρό μαύρο αλάτι και πιπέρι
  • Ένα ποτηράκι ζεστό νερό
  • Κλείστε τη χύτρα, αφήστε να σιγοβράσει για 2,5 ώρες
  • Πραγματικά να σιγοβράσει, πολύ χαμηλά
  • Καλού κακού ανοίξτε τη χύτρα στη 1,5 ώρα. Ισως χρειάζεται κάτι, αν και τα υγρά που βάλατε είναι αρκετά!
Kάντε το Bœuf Bourguignon
Σε αυτά ακριβώς τα υλικά, αν προσθέσετε κόκκινο κρασί (αντί για λευκό) και μανιτάρια κάνετε το περίφημο Μοσχάρι Βουργουνδίας. Bœuf Bourguignon!
Είναι το διασημότερο πιάτο της παραδοσιακής γαλλικής κουζίνας και πολύ νοστιμότερο από το δικό μας κοκκινιστό. Στο Μοσχάρι Βουργουνδίας παίρνει πάρα πολλά κρεμμύδια και πατάτες.
Το όνομά του το οφείλει στο κόκκινο κρασί Βουργουνδίας με το οποίο βράζει, χωρίς νερό, μόνο κρασί.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δημοσίευση σχολίου