Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από Μοσκοβισί και Σουλτς - Φτάνουν στην Αθήνα

Το μέγαρο Μαξίμου, επενδύει πολλά και για διαφορετικούς λόγους στις αφίξεις του Επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που φθάνουν σήμερα στην Αθήνα.

Από τις 20:00 έχει ξεκινήσει στο πρωθυπουργικό μέγαρο σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Γιώργος Τζαννακόπουλος και Ολγα Γεροβασίλη. Στη βασική ατζέντα της σύσκεψης βρίσκεται είναι η εξεύρεση ισοδυνάμων στο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τα επόμενα βήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και οι προσδοκίες από τις επισκέψεις των υψηλόβαθμων προσκεκλημένων στην Αθήνα.
Τι ζητάμε από τον Μοσκοβισί
Οι προσδοκίες του μεγάρου Μαξίμου για την επίσκεψη του Γάλλου επιτρόπου οικονομικών της Ε.Ε. είναι συγκεκριμένες. Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου Ολάντ και την ενθαρρυντική του δήλωση για τις κατασχέσεις σπιτιών, η Αθήνα προτίθεται να ζητήσει την πολύτιμη στήριξη της Γαλλίας και του επιτρόπου Οικονομικών για το «αδιέξοδο» σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια.
Στην ουσία η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει μια θετική, υποστηρικτική στάση του Γάλλου υπ. Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, στο επικείμενο Eurogroup
Σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου, «δίνουμε μεγάλο βάρος στην επίσκεψη Μοσκοβισί, ώστε να βοηθήσει να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει απεμπλοκή στο πολιτικό πεδίο για την α' κατοικία».
Πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν στο iefimerida.gr πως οι εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και τα «κόκκινα» δάνεια, θα πρέπει να έχουν κλείσει στο επόμενο δεκαήμερο».
Πολιτική διαπραγμάτευση και προσφυγικό
Το «αγκάθι» του προσφυγικού και το βάρος που καλείται να σηκώσει η χώρα – κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογεί – είναι προφανές ότι μπαίνει από την Αθήνα στο τραπέζι της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Αναμένεται να τεθεί στις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Σουλτς το πρωί της Τετάρτης και, πολύ πιθανόν, θα επισκεφθούν τον Βοτανικό και το Γαλάτσι, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Την Πέμπτη οι δυο πολιτικοί θα βρεθούν στη Μυτιλήνη, ώστε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα καταγραφής και φιλοξενίας.
Το πρόγραμμα των δύο προβλέπεται πυκνό, καθώς το επιτελείο του πρωθυπουργού έχει ήδη οργανώσει, μεταξύ άλλων, και εκδήλωση εθελοντικών οργανώσεων στην οποία θα παραστεί ο κ. Σουλτς.  Απώτερος σκοπός της Αθήνας είναι να επωφεληθεί της επισκέψεως Σουλτς, για να βελτιώσει, κατά το δυνατό, τις σχέσεις της με την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό.


Πηγή:iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :