Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Πού συμφώνησαν Αθήνα-δανειστές–Αγκάθι πλειστηριασμοί και «κόκκινα» δάνεια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του κουαρτέτου με το οικονομικό επιτελείο στο Χίλτον, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 19:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες Αθήνα και εκπρόσωποι δανειστών έχουν καταλήξει σε συμφωνία στα περισσότερα, ωστόσο παραμένουν ακόμη τα «αγκάθια» ως προς τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια.
Γι' αυτά, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα έχουν επιλυθεί μέχρι αύριο, Σάββατο, αν και πηγές από το «κουαρτέτο» εκτιμούν πως οι διαφορές είναι ακόμη μεγάλες.
Πού συμφωνήσαμε
  • 100 δόσεις
Η πλευρά των δανειστών επέμεινε να βγαίνουν από την ρύθμιση όσοι είναι εκπρόθεσμοι έστω και μια ημέρα, ενώ ο νόμος προβλέπει μετά από πάροδο 30 ημερών. Τελικώς αποδέχθηκαν η εξέλιξη αυτή να έρθει σε... δόσεις. Να υπάρξει δηλαδή κλιμακωτή μείωση του ορίου των 30 ημερών εντός του 2016. Πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι κάθε εξάμηνο θα μειώνεται το όριο κατά 15 ημέρες. Ετσι, στο τέλος του επόμενου έτους θα ισχύσει η «δαμόκλειος σπάθη» για τους οφειλέτες έστω με μια μέρα καθυστέρηση στην καταβολή μιας δόσης.
  • ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Συμφωνία και εδώ καθώς κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει καμιά εμπλοκή, θα πάμε κανονικά με τα ισοδύναμα». Ακόμη επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί αυτά τα ισοδύναμα, πληροφορίες όμως θέλουν μεγάλο μέρος να καλύπτει η φορολόγηση του τζόγου
  • Γενόσημα
Επετεύχθη σύγκλιση των δύο πλευρών αν και ακόμη παραμένει άγνωστο με ποιο τρόπο
  • Αλλαγές διοικήσεων τραπεζών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΤΧΣ
Πού διαφωνούν
Μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία ως προς:
  • Τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας. Η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι πως «αύριο το κλείνουμε και αυτό», όμως το κουαρτέτο μιλά για «μεγάλη απόσταση».
  • Τα «κόκκινα» δάνεια: Οι δανειστές δεν θέλουν συγκεκριμένο νόμο-πλαίσιο αλλά θέλουν αλλαγές επί της στρατηγικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκαλύφθηκε χθες από το πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, το Eurogroup και το ΔΝΤ απέρριψαν την πρόταση της Αθήνας για προστασία του 65% των δανειοληπτών από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Μάλιστα οι δύο της τρόικα, απέρριψαν ως... πολύ γενναιόδωρη και την συμβιβαστική πρόταση (με έντονο γαλλικό άρωμα) της ίδιας της Κομισιόν η οποία ζητούσε την προστασία του 55% των δανειοληπτών. Το ΔΝΤ και το Eurogroup θέλουν επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών πλειστηριασμών. «Ο πραγματικός αριθμός όσων έχουν πλήρη προστασία θα είναι στην πραγματικότητα 25-30%» είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο ΜΝΙ. Ζητούν μάλιστα ο αναθεωρημένος νόμος να αρθεί σταδιακά έως τον Ιανουάριο του 2018.
  • Το αγγελιόσημο. Η Αθήνα έχει ζητήσει να συζητηθεί στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης, συνολικά μαζί με το ασφαλιστικό. Το κουαρτέτο συντηρεί την συζήτηση – αν και όχι πιεστικά – καθώς θα επιθυμούσε να συζητηθεί τώρα. Πάντως κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το θέμα δεν απασχόλησε καθόλου τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή νέο πολυνομοσχέδιο.Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ, ESM) θα παραμείνουν στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ετοιμάσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :