Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Η αγορά στέλνει μήνυμα: «Βρείτε λύση τώρα για να λειτουργήσει η οικονομία»

Η αγορά στέλνει μήνυμα: «Βρείτε λύση τώρα για να λειτουργήσει η οικονομία»

Των Γιώργου Μανέττα - Νίκου Σακελλαρίου
Στην ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αναφέρονται παράγοντες της αγοράς με δηλώσεις τους προς την «Η».

Συμπέρασμα όλων είναι ότι η όποια καθυστέρηση λειτουργεί εις βάρος της οικονομίας, αλλά και του Χ.Α., που τις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει διάθεση να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Η αβεβαιότητα «σκιάζει» όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
Δημήτρης Τζάνας
(σύμβουλος επενδύσεων ΤΕC)
Οι πιθανότητες αυτή τη στιγμή να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με την τρόικα είναι 50-50. Στο καλό σενάριο δηλαδή στην επίτευξη και υιοθέτηση μίας κοινής οικονομικής πολιτικής, εκτιμάται ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα επιβραβευτεί με εισροές κεφαλαίων και αναβάθμιση από τους ξένους οίκους αξιολόγησης. Στο αρνητικό σενάριο, ο πολιτικός κίνδυνος θα αυξηθεί, θα στενέψουν οι οικονομικοί ορίζοντες για την Ελλάδα και γενικότερα θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων σε όλους τους τομείς και δραστηριότητες.
Η αγορά στέλνει μήνυμα: «Βρείτε λύση τώρα για να λειτουργήσει η οικονομία»
Γιώργος Χρυσικός
(διευθύνων σύμβουλος Grivalia Properties)
Προβληματισμό για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας εκφράζει ο Γ. Χρυσικός, ο οποίος ωστόσο εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ξένους δανειστές θα έχουν τελικά θετική κατάληξη. «Είμαι αισιόδοξος ότι και αυτή τη φορά -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, καθώς έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν τα πράγματα να φθάνουν στο παρα πέντε», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της Grivalia σημειώνει ακόμη ότι είναι απαραίτητο να επισπευσθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να συνεχισθεί η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΣ
Γεώργιος Τσέλιος
(γενικός διευθυντής - σύμβουλος επενδύσεων Λέων Δεπόλλας ΑΧΕΠΕΥ)
Η αγορά με τις τελευταίες ανοδικές κινήσεις της έχει προεξοφλήσει ότι εν μέρει η κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα είναι θετική. Ωστόσο δεν μπορεί να προβλέψει κανείς βάσιμα ότι η έκβαση της αξιολόγησης θα είναι θετική. Εάν συμβεί, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πιστωτική γραμμή, προκειμένου οι τράπεζες να μην μπουν πάλι στη διαδικασία του ELA, οι οποίες θα επηρεάσουν και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Γι' αυτό επιβάλλεται να επιτευχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα κοινή γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων και επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΣ
Σπύρος Παπαθανασίου
(υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Solidus)
Οι συνομιλίες με την τρόικα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης μεσοπρόθεσμης τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με την τρόικα η χρηματιστηριακή αγορά θέλει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, να βρεθεί συναίνεση στην επίλυση του 75% τουλάχιστον των προαπαιτούμενων, προκειμένου να απομακρυνθεί μέρος του πολιτικού και οικονομικού κινδύνου για τη χώρα. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Δημήτρης Λακασάς
(πρόεδρος Olympia Electronics A.E.)
Αισιόδοξος ότι η συμφωνία με την τρόικα θα κλείσει εμφανίζεται ο πρόεδρος της Olympia Electronics, τονίζοντας πως η τρόικα πρέπει να κατανοήσει ότι έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Λακασά η τρόικα πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις σταδιακά στο 15% (flat tax rate) αλλά και στην υιοθέτηση μέτρων που εστιάζουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Κλείνοντας, ο κ. Λακασάς θεωρεί ότι θα υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, και τονίζει πως το τελευταίο που έχει ανάγκη ο τόπος και η οικονομία είναι οι πρόωρες εκλογές.
Γιώργος Ρούσσος
(πρόεδρος και διευθύνων Revoil)
Την ανάγκη να διασφαλισθεί η πολιτική σταθερότητα, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη επισημαίνει ο επικεφαλής της Revoil. O κ. Ρούσσος σημειώνει πως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία και εκφράζει την άποψη ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η παρατεταμένη εκλογολογία, όπως λέει, κάνει κακό στην οικονομία, και εμποδίζει την ανάκαμψη, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, προσθέτοντας πως «η πολιτική σταθερότητα είναι ζητούμενο για να πάει μπροστά ο τόπος». Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, θεωρεί πως θα βρεθεί η χρυσή τομή, και θα ολοκληρωθεί θετικά, καθώς η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από το Μνημόνιο.
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Υψηλότερο κόστος δανεισμού
Η αναγκαιότητα να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σημείωσε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στην «Η», που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος ωστόσο επισήμανε ότι: «Στην απευκταία περίπτωση που δεν επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία με την τρόικα, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να δανειστούν με τους όρους που δανείζονται από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει ενδεχομένως να απευθυνθούν στον ELA, κάτι που θα προσαυξήσει το κόστος του δανεισμού τους. Ομως επειδή τα ποσά που χρειάζονται δεν είναι πολύ μεγάλα, μία τέτοια περίπτωση δεν αποτελεί και το τέλος του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά. «Ασφαλώς θα αποτελέσει ένα πισωγύρισμα για το οποίο πάντως τα πιστωτικά ιδρύματα δεν είναι απροετοίμαστα». Ο ίδιος τραπεζίτης επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία δεν θα πρέπει να επικεντρώνει στις σχετικές με το χρέος εξελίξεις, αλλά στην εξωστρέφειά της που είναι πολύ σημαντικότερη για να βγει οριστικά και με όρους ανταγωνιστικούς από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Το χρέος, σημείωσε ο ίδιος, εξυπηρετείται και θα συνεχίσει να εξυπηρετείται για πάντα και μάλιστα με όρους ευνοϊκούς. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνει ο ίδιος, μία συμφωνία επιμήκυνσης του χρέους είναι στόχος, διότι μετά το 2017 οι αποπληρωμές θα είναι τέτοιες που θα αυξήσουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνη- σης. Ζητάμε λοιπόν -χωρίς όμως να αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα- μικρότερες δόσεις και παράταση αποπληρωμής. Αυτό πρέπει να είναι το σχέδιο.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :