Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Η... κρυφή δύναμη του Διαδικτύου – Πώς ο τεράστιος αριθμός χρηστών το μετατρέπει σε απαραίτητο εργαλείο για το μέλλον




Είναι γεγονός πως το διαδίκτυο είναι πλέον απαραίτητο στη ζωή κάθε ανθρώπου. Η καθημερινή χρήση του υπολογιστή, ανεξάρτητα από το αν είναι πολύωρη ή ολιγόλεπτη, θεωρείται δεδομένη. Θα μπορούσε κανείς να πει πως, λόγω της «ευελιξίας» του, το σερφάρισμα έχει αντικαταστήσει τη παλιομοδίτικη τηλεόραση και για αυτό το λόγο μας μετέφερε από τον... καναπέ στη καρέκλα του γραφείου. Ομως προβάλλοντας αυτή την εξήγηση ως μοναδική, ουσιαστικά χάνουμε το δάσος κοιτάζοντας το δέντρο.
Ο ρόλος του διαδικτύου στη ζωή μας είναι πολύ πιο σημαντικός από όσο οι περισσότεροι νομίζουν και προφανώς δεν περιορίζεται στο ενημερωτικό κομμάτι. Αν ο παγκόσμιος ιστότοπος δεν είχε πολλά παραπάνω να προσφέρει από τα ήδη υπάρχοντα, τότε δεν θα ήταν και τόσο «δημοφιλής». Τόσο η ενημέρωση όσο και η ψυχαγωγία μπορούν να βρεθούν και από άλλες δραστηριότητες. Αυτό που κάνει ιδιαίτερο το διαδίκτυο δεν είναι άλλο από τη διαδραστικότητα του.
Οσο περνάει ο καιρός και ο ρόλος του διαδικτύου γίνεται όλο και πιο σαφής, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι θα το χρησιμοποιούν ως μέσο συσσώρευσης ιδεών, γνώσης ή και δύναμης. Πλέον σχεδόν οποιαδήποτε απορία που μπορεί να έχουμε, λύνεται μέσα σε φόρουμ ειδικών. Το World Wide Web είναι ανοιχτό και δίνει σε όλους την ευκαιρία να συλλέξουν πληροφορίες για οτιδήποτε έχουν ανάγκη. Από το πιο εξειδικευμένο τεχνολογικό προϊόν, μέχρι και οδηγίες μαγειρικής ή ποτίσματος του κήπου.
Τα πρώτα δείγματα της τεράστιας δύναμης του διαδικτύου αδιαμφισβήτητα έχουν γίνει εμφανή. Παράλληλα με την εύρεση κάθε δυνατής πληροφορίας, ο παγκόσμιος ιστότοπος δίνει το δικαίωμα στον καθένα να εστιάσει και να ασχοληθεί ενεργά με τα ενδιαφέροντα του. Εδω και αρκετά χρόνια έχουν δημιουργηθεί online ομάδες ατόμων με κοινές ασχολίες και χόμπι. Αυτό φυσικά ωθεί και βοηθά κάθε άνθρωπο να δημιουργήσει το προσωπικό του κύκλο ενδιαφερόντων, αλλά παράλληλα δίνει μια σημαντική δυναμική σε κάθε μειοψηφία που ως τώρα δεν είχε καν... φωνή. Στις συλλογικές κινήσεις που πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου, μπορεί κανείς να συναντήσει τις πιο... δημοκρατικές συνθήκες στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο εντυπωσιακή. Ηδη υπάρχουν εταιρίες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απίστευτη δυναμική του διαδικτύου, προσφέροντας παράλληλα όσο το δυνατόν καλύτερη ανταπόδοση. Ιστοσελίδες όπως το Wikipedia, το TripAdvisor ή το Yelp βασίζονται πάνω στις απόψεις και τη γνώση των επισκεπτών τους. Η μεγάλη επισκεψιμότητα οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη συλλογή πληροφοριών και ιδεών, από τους ίδιους τους χρήστες προς τους επόμενους. Κινούμενο σε ίδιες συχνότητες, το Kickstarter είναι μια εταιρία που έρχεται σε άμεση επικοινωνία με τους πελάτες της και τους αφήνει να επιλέξουν ποια θα είναι τα πρότζεκτ που θα χορηγήσει.
Την ίδια στιγμή, μπορεί να νομίζουμε πως... χρωστάμε πολλά στη Google για την αστείρευτη πηγή γνώσεων που μας έχει προσφέρει, όμως δεν έχουμε αναλογιστεί πόσα της έχουμε ανταποδώσει μέσα από τις περιπλανήσεις μας. Κάθε κλικ βοηθά τη Google να βελτιώνει τη μηχανή της, βρίσκοντας ακόμα πιο εύκολα και αποτελεσματικά της πληροφορίες που ζητάμε. Ουσιαστικά δηλαδή, η γνωστή μηχανή αναζήτησης και οι χρήστες της «συνεργάζονται» έχοντας κοινό κέρδος.
Στα πλαίσια αυτά, αξίζει να αναφερθεί ένα πρότζεκτ που είχε οργανώσει η NASA το 2000. Δημιουργώντας το Clickworkers, μια σελίδα όπου οι επισκέπτες της μπορούσαν να ενημερωθούν για το πως θα ξεχωρίζουν τους κρατήρες του Αρη, ο αμερικανικός οργανισμός ζήτησε τη βοήθεια κάθε εθελοντή, ώστε να χαρτογραφηθεί η επιφάνεια του πλανήτη. Η ιδέα του αμερικανικού οργανισμού στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η συμμετοχή, παρ' όλο που δεν υπήρχε κανένα οικονομικό κίνητρο, ήταν εντυπωσιακή. Πάνω από εκατό χιλιάδες άτομα βοήθησαν στη χαρτογράφηση του Αρη και το έκαναν με εξαιρετική ακρίβεια. Υπολογίζεται δε πως η μεγάλη συμμετοχή, οδήγησε σε αποτελέσματα που ακόμα και η καλύτερη γεωλογική ομάδα θα δυσκολευόταν να δώσει.
Η δυναμική του διαδικτύου σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που οι περισσότεροι νομίζουν. Μέσα στους ιστότοπους μπορεί κανείς να απολαύσει το μεγαλύτερο αγαθό της ζωής, την ελευθερία, από όλες της πλευρές της. Από την ανεξέλεγκτη διακίνηση ιδεών, χωρίς κανένα ίχνος λογοκρισίας, μέχρι και τη διεκδίκηση κάθε δικαιώματος τόσο στη γνώση όσο και στην αγορά. Αρκεί λοιπόν να περιμένουμε ώστε να δούμε πως μέσα στα επόμενα χρόνια το διαδίκτυο θα χρησιμοποιήσει αυτή τη μεγάλη δύναμη που έχει, χρησιμοποιώντας την ισχύ της συλλογικότητας προς όφελος των χρηστών.


Πηγή: Η... κρυφή δύναμη του Διαδικτύου – Πώς ο τεράστιος αριθμός χρηστών το μετατρέπει σε απαραίτητο εργαλείο για το μέλλον | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/155723#ixzz32y1QBJKu


Δεν υπάρχουν σχόλια :