Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Στο Λονδίνο η ανακοίνωση των 20 θαλάσσιων οικοπέδων σε Λιβυκό και Ιόνιο για τους υδρογονάνθρακες

Στο Λονδίνο, σε ειδική διήμερη εκδήλωση, την Τρίτη και την Τετάρτη, θα ανακοινωθούν τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε νότια Κρήτη (Λιβυκό) και Ιόνιο Πέλαγος όπου θα παραχωρηθούν δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες με απόλυτη μυστικότητα στα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος με την ευθύνη των αρμόδιων υπουργών Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιάννη Μανιάτη.
Στο Λονδίνο αναμένεται να βρεθούν πολλές εκπρόσωποι μεγάλων πετρελαϊκών εταιρείων, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τον ελληνικό υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο.
Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής, μετά την παρουσίαση, από κ. Μανιάτη, των προοπτικών και της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης, θα ακολουθήσουν κλειστές συναντήσεις εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΚΑ και στελεχών της νορβηγικής PGS και της γαλλικής Beicip/Franlab (σσ. η πρώτη είναι η εταιρεία που έκανε τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη και η δεύτερη αυτή που βοήθησε στην επεξεργασία των δεδομένων) με ομάδες εταιρειών για ενδελεχέστερη παρουσίαση του φακέλου δεδομένων.
Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η προκήρυξη του νέου γύρου παραχωρήσεων θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το αργότερο εντός των επομένων δύο εβδομάδων.
Σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές, «η παραχώρηση περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι συνδυάζει έρευνα και εκμετάλλευση - κάτι που μπορεί να προσελκύσει ευκολότερα ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ο δεύτερος και σημαντικότερος όμως είναι ότι η Ελλάδα παύει να είναι ουραγός στο θέμα των παραχωρήσεων. Όλες οι γειτονικές χώρες, η Ιταλία, η Αλβανία, η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν κάνει γύρους παραχωρήσεων. Μόνο η Ελλάδα καθόταν με σταυρωμένα χέρια»
Που θα είναι τα οικόπεδα
Όλα τα οικόπεδα βρίσκονται πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ έγινε προσπάθεια να περιλαμβάνουν τόσο πολύ ελπιδοφόρες όσο και λιγότερο ελπιδοφόρες περιοχές με σκοπό να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κρίσιμος παράγοντας για το ενδιαφέρον που θα επιδειχθεί θα παίξουν τα μεγάλα βάθη, που δεν εντοπίζονται μόνο νοτίως της Κρήτης, αλλά επίσης στο Ιόνιο και αναμένεται να επηρεάσουν ως ένα βαθμό και το φορολογικό καθεστώς για όσες εταιρείες αποφασίσουν να επενδύσουν σε έρευνα και εκμετάλλευση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται μεταξύ Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς, στο Κατάκολο, στον Κόλπο της Κυπαρισσίας κοντά στη Γαύδο -στο μέσον της μέσης γραμμής με τη Λιβύη- και κοντά στην Ιεράπετρα.
πηγη :http://www.koolnews.gr/oikonomia/so-londino-i-anakoinosi-ton-20-thalassion-oikopedon-se-liviko-kai-ionio-gia-tous-idrogonanthrakes/#more-452623

Δεν υπάρχουν σχόλια :