Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

500.000 Σκανδιναβούς αναμένεται να στείλει φέτος στην Ελλάδα η Kuoni

Πρώτoς, παραδοσιακά, ελληνικός προορισμός για την Kuoni είναι τα Χανιά. Φέτος αναμένεται να στείλει εκεί 162.000 Σκανδιναβούς τουρίστες και στη Ρόδο, που ακολουθεί στη δεύτερη θέση, περί τις 75.000.
Οταν ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στη Σκανδιναβία πριν από περίπου 25 χρόνια η τότε ελληνική ταξιδιωτική εταιρεία Αpollo μετέφερε 600 τουρίστες, σε ετήσια βάση, στα Χανιά. Σήμερα, συμπληρώνοντας 13 χρόνια κάτω από την ομπρέλα του ελβετικών συμφερόντων tour operator Κuoni, διακινεί σε Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία και άλλους προορισμούς περίπου 1 εκατ. Σκανδιναβούς, από τους οποίους οι μισοί έρχονται στη χώρα μας.

Αυτό αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Kuoni, με ευθύνη στις σκανδιναβικές αγορές, Τάκης Φιλιππόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στα Χανιά την προηγούμενη εβδομάδα με την ευκαιρία της βράβευσης της Kuoni για τη προσφορά της στον προορισμό από την Ενωση Ξενοδόχων Χανίων.

Ο κ. Φιλιππόπουλος εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και το 2015 το φετινό ανοδικό ρεύμα των Σκανδιναβών τουριστών προς τη χώρα μας. Ειδικότερα, η Kuoni Σκανδιναβίας, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, υπολογίζει ότι ο αριθμός των επισκεπτών που θα διακινήσει στη χώρα μας του χρόνου θα αγγίξει το μισό εκατομμύριο, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 5% σε σχέση με φέτος. Πέραν αυτών θα διακινήσει και άλλους, περίπου 200.000 τουρίστες, άλλων εθνικοτήτων μέσω της δραστηριότητας του ομίλου στην Ελβετία.

Στην Ευρώπη

Από το σύνολο των Σκανδιναβών τουριστών που διακινεί σε διάφορους προορισμούς, ποσοστό 83% κατευθύνεται στην Ευρώπη, με πρώτη την Ελλάδα, δεύτερη την Ισπανία και συγκεκριμένα τα Κανάρια Νησιά και τρίτη την Τουρκία. Πρώτoς, παραδοσιακά, ελληνικός προορισμός για τον εν λόγω tour operator είναι τα Χανιά. Φέτος αναμένεται να στείλει εκεί 162.000 Σκανδιναβούς τουρίστες και στη Ρόδο, που ακολουθεί στη δεύτερη θέση, περί τις 75.000. Επίσης, θα διακινήσει τουρίστες στη Σαντορίνη, την Κω, την Κέρκυρα, το Ηράκλειο, τη Μύκονο, την Κάρπαθο, την Καλαμάτα, την Καβάλα, τη Θάσο, την Πάργα, τη Σάμο και τη Ζάκυνθο.

Μοναδική σκιά για τη φετινή περίοδο αποτελεί η νορβηγική αγορά, από την οποία έχει «φρενάρει» ο ρυθμός αύξησης των κρατήσεων λόγω της πτώσης της ισοτιμίας της κορώνας έναντι του ευρώ σε ποσοστό έως 20%. Ειδικά για τους Νορβηγούς επισημαίνει ότι είναι τουρίστες που θα τους ήθελε ο κάθε προορισμός, καθώς ταξιδεύουν έως και τρεις φορές τον χρόνο και δαπανούν αρκετά χρήματα.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υποδομές, θεωρεί απαραίτητη την επέκταση των αεροδρομίων ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερους τουρίστες που θέλουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, αν υπήρχε η δυνατότητα στο αεροδρόμιο των Χανίων η Kuoni θα δρομολογούσε τουλάχιστον άλλες δύο πτήσεις για τη φετινή περίοδο. Eπίσης, τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη βελτίωση του οδικού δικτύου και να ενισχυθούν περαιτέρω τα προγράμματα προβολής του ελληνικού τουριστικού προορισμού στην αγορά της Σκανδιναβίας.

Σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές υποδομές υπογραμμίζει ότι βρίσκονται σε πολύ κατάσταση, καθώς έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν απαιτείται η υλοποίηση και άλλων ποιοτικών επενδυτικών προγραμμάτων για τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσέλκυση περισσότερων υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκεπτών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπάρχει πρόοδος στην Κρήτη σε σχέση με τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Προτροπή

Για τη στάση των Σκανδιναβών απέναντι στη βαθιά κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας ο κ. Φιλιππόπουλος αναφέρει ότι «μεγάλη μερίδα αρθρογράφων κυρίως στη Νορβηγία και στη Δανία προέτρεπαν τους κατοίκους των χωρών τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσουν τους Ελληνες και να ορθοποδήσει η οικονομία. Αλλά υπήρχε και κριτική στην κατεύθυνση ότι οι Ελληνες ζουν υπεράνω των οικονομικών τους δυνατοτήτων και δεν πληρώνουν τους φόρους». Τώρα, προσθέτει, δεν ασχολούνται ιδιαίτερα μαζί μας, πέραν κάποιων τοποθετήσεων που γίνονται κατά καιρούς από καθηγητές πανεπιστημίων και αναλυτών για το «κούρεμα» του χρέους.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια :