Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Η πρώτη πίτα των αρχαίων Ελλήνων. «Πλακούντας»

 «Πλακούντας» και ήταν η πρώτη εκδοχή της πίτας που έχουμε βρει:
“σταιτίτας πλακοῦς ποιὸς ἐκ σταιτὸς καὶ μέλιτος, μνημονεύει Ἐπίχαρμος ἐν Ἥβας Γάμῳ. σταῖς δ᾽ ἐστὶν ὑγρὸν εἰς τήγανον ἐπιχεόμενον, μέλιτος ἐπιβαλλομένου καὶ σησάμης καὶ τυροῦ, ὡς Ἰατροκλῆς φησίν.”(Δειπνοσοφισταί, 14.646π.Χ, πηγή: Περσέας)

2 φλιτζάνια οργανικό αλεύρι ολικής άλεσης ντίνκελ
περίπου 3/4 φλιτζανιού νερό
1 πρέζα αλάτι της θάλασσας
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Ανακατέψτε  ρίγανη και ζυμώνετε, προσθέτοντας νερό, λάδι, το αλάτι και το ελαιόλαδο σταδιακά μέχρι να γίνει μια ενιαία, ελαστική μάζα. Αν κολλήσει, προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι. Ζυμώστε για 5 λεπτά, στη συνέχεια καλύψτε το με ένα υγρό πανί και αφήστε το να καθίσει για περίπου 10, 15 λεπτά. Στη συνέχεια, ανοίγουμε με τον πλάστη σε έναν κύκλο όσο το τηγάνι σας.
Σε ένα τηγάνι (εγώ χρησιμοποίησα ένα σιδερένιο τηγάνι), με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Γυρίστε τη θερμοκρασία στη μέση και τοποθετήστε το τηγάνι στη φωτιά και αφήστε το να ζεσταθεί για περίπου 30 δευτερόλεπτα. «Πετάξτε» τη ζύμη στο τηγάνι και τηγανίζουμε σε κάθε πλευρά για περίπου 2 λεπτά. Η ζύμη θα φουσκώσει όταν είναι τηγανισμένη…
Όταν η ζύμη είναι χρυσή καφετί σε κάθε πλευρά, τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με μέλι (2 κουταλιές σούπας μέλι και 1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό), σουσάμι (περίπου 1 κουταλιά της σούπας), τυρί φέτα (περίπου ένα φλιτζάνι) και λίγο αλάτι της θάλασσας, μόνο για την ενίσχυση της γεύσης. Προσθέστε αν θέλετε βασιλικό, λιαστή ντομάτα και κάπαρη. Σερβίρετε με ελιές, ρόκα σαλάτα, βιολογικό κόκκινο κρασί.

Καλή όρεξη


Δεν υπάρχουν σχόλια :