του Δημήτρη Λάππα
Βορά στις ορέξεις διαφόρων επιτήδειων παραμένουν η Ελαφόνησος και οι παράλιες περιοχές της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία από έτους και πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα κάθε απόπειρα καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων και αιγιαλού, στις συγκεκριμένες περιοχές.
Πρόκειται για λεπτομερείς χάρτες, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, έχουν συνταχθεί από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων (ΟΚΧΕ) στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε προ διετίας περίπου, αλλά τα στοιχεία του ουδέποτε αξιοποιήθηκαν. Μοναδική παρέμβαση του δημοσίου ήταν η κατάργηση του ΟΚΧΕ.
Για τους χάρτες και την δυνατότητα αξιοποίησής τους ενημερώθηκαν τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, που όμως δεν επέδειξαν ενδιαφέρον, ουδέποτε τους ζήτησαν. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι μπορούσαν να αποτελέσουν το πρώτο «κτηματολόγιο» για τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου στις εν λόγω περιοχές.
Οι χάρτες μπορούσαν να αξιοποιηθούν από
- την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, χαράσσοντας σε αυτούς όλα τα δημόσια κτήματα και τον αιγιαλό,
- το Δασαρχείο, προσδιορίζοντας όλες τις δημόσιες δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις και
- τις Πολεοδομίες, που θα είχαν στα χέρια τους ένα «εργαλείο» με το οποίο θα προσδιόριζαν αμέσως εάν το οικόπεδο για το οποίο ζητείται η έκδοση οικοδομικής άδειας είναι το περιγραφόμενο ή όχι.
Προτάθηκε, μάλιστα, το πιλοτικό πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλα τα ακριτικά νησιά, ώστε να αποκτήσουν άμεσα κτηματολόγιο. Και πάλι, όμως, τα συναρμόδια Υπουργεία ουδέποτε απάντησαν.
Εν τω μεταξύ, ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι της Ελαφονήσου για το ενδεχόμενο αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ, των 170 στρεμμάτων, στις παραλίες Σαρακίνικο – Λευκί – Σίμος.
Οι διαψεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ, δεν καθησυχάζουν τους κατοίκους, αφού η επίμαχη έκταση είναι ενταγμένη στην Ομάδα Β, του Χαρτοφυλακίου Ακινήτων (Property Code ABK 382), με επιθυμητές επενδύσεις εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες.
Το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι «η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης και το όποιο μελλοντικό σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
Η κοινωνία της Ελαφονήσου, όμως, δεν φαίνεται να πείθεται από τις διευκρινίσεις του ΤΑΙΠΕΔ, γιατί όπως λένε, από την στιγμή που μπήκε η περιοχή στην λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, οι διαδικασίες «αξιοποίησής» της μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή. Και δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται «αξιοποίηση» της περιοχής, αφού και στο πρόσφατο παρελθόν, κάποιοι προωθούσαν την δημιουργία ιδιωτικού θαλάσσιου πάρκου. Ενός δημοτικού στην Μονεμβασιά κι ενός άλλου –ιδιωτικού, την περιοχή της Ελαφονήσου.
Το ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζει ότι «οι αναγραφόμενες χρήσεις είναι ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων». Και προσθέτει, ότι «η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες».
Είναι, όμως, έτσι;
Γιατί η ένταξη της έκτασης στο Χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/11 (Εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), με την πώληση παραλίου ακινήτου, μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια.
Κι εάν «τρέξει» και το ιδιωτικό θαλάσσιο πάρκο (αντί για δημόσιο, που θα το διαχειρίζεται ο Δήμος Ελαφονήσου), οι επισκέπτες της περιοχής, δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε από την θάλασσα να πλησιάσουν τις εν λόγω παραλίες.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/environment/article/259253/vora-stis-orexeis-epitideion-i-elafonisos/#ixzz33WLzSbrI
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου