Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Αγροτικός τομέας και τουρισμός κρατούν ζωντανές τις περιφέρειες

Η ενισχυμένη σχετική βαρύτητα του αγροτικού τομέα σε όλους σχεδόν τους Νομούς της χώρας καθώς και του τουρισμού, που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια των ετών 1995-2008 ενώ υποχωρούσαν η αποβιομηχάνιση και η μεταποίηση, είναι τα γεγονότα που κράτησαν ζωντανές τις ελληνικές περιφέρειες οι οποίες διέτρεχαν κινδύνους και την περίοδο προ κρίσης.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την σχετική ανάλυση του νέου αναπτυξιακού προγράμματος (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Ε.Ε. έως το 2020

Αναλυτικότερα, όπως τονίζεται, η επίτευξη των στόχων της στην Ελλάδα εξαρτάται καθοριστικά από το σύνολο των περιφερειακών ανισοτήτων, αναγκών και εμποδίων: οι περιφερειακές ανισότητες αντανακλούν διαφορετικές κατά περιοχές δυνατότητες συμβολής κάθε περιοχής στην «Ε2020» αλλά και διαφορετική χρησιμότητα της «Ε2020» για την ανάπτυξη της.

Κατά συνέπεια, η δημιουργία του αναγκαίου νέου αναπτυξιακού υποδείγματος για την ανάταξη του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας με αξιοποίηση των πόρων των ΕΔΕΤ, πρέπει να εδράζεται στην αναγνώριση και στην αντιμετώπιση των χωρικά διαφοροποιημένων προκλήσεων και δεν μπορεί να υπάγεται σε ενιαία προσέγγιση.
ΠΗΓΗ :http://www.paseges.gr/el/news/Agrotikos-tomeas-kai-toyrismos-kratoyn-zwntanes-tis-perifereies

Δεν υπάρχουν σχόλια :