Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Αιθέρια έλαια


essential-oils-2
http://beautyblog.gr/
Σύμφωνα με τη θεωρία της Αγιουρβέδα η χρήση των αιθερίων ελαίων στις θεραπείες είναι ιδιαίτερα σημαντική και εξαρτάται άμεσα από την ιδιοσυγκρασία του θεραπευόμενου. Ανάλογα με το ποια dosha βρίσκεται σε ανισορροπία επιλέγουμε και το κατάλληλο αιθέριο έλαιο.
Για να εξισορροπήσουμε την vata dosha που είναι κρύα και ξηρή, χρειαζόμαστε θερμά έλαια όπως ο βασιλικός, εστραγκόν, μάραθος, λεβάντα, ματζουράνα, γεράνι, σανδαλόξυλο.
Για την εξισορρόπηση της pitta dosha που είναι θερμή και ελαφρά ελαιώδης, χρειαζόμαστε γλυκά και δροσιστικά έλαια όπως η παλμαρόζα, το τριαντάφυλλο, το γιασεμί, το σανδαλόξυλο, η λεβάντα, η δάφνη.
Τέλος, για την εξισορρόπηση της kapha που είναι ελαιώδης και κρύα, χρειαζόμαστε ξηρά και θερμά έλαια όπως το μαύρο πιπέρι, το κάρδαμο, το πεύκο, τζίντζερ, δενδρολίβανο, ευκάλυπτος, πορτοκάλι.
Εδώ θα μιλήσουμε για τα δημοφιλέστερα και πολυτιμώτερα αιθέρια έλαια για χρήση στο σπίτι αλλά και την επίδρασή τους στην tridosha.
4EssentialsΛεβάντα
Η λεβάντα είναι ένα από τα σημαντικότερα και πολυτιμώτερα αιθέρια έλαια για χρήση στο σπίτι.  Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για το φρέσκο, ήπιο, άρωμά της από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης τη συνιστούσε για πόνους του θώρακα, και αργότερα έτυχε σημαντικής προσοχής από την Αγία Hildegarde von Bingen, που τη συνιστούσε για τη διατήρηση της αγνότητος του χαρακτήρα.
Έχει σύμφωνα με την Ανατολική Ιατρική διασκορπιστικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Ιδιαίτερα ωφέλιμη για καταστάσεις θερμότητας, φλεγμονής, σπασμών, πόνων και δυσφορίας. Ώντας αντισηπτικό, το αιθέριο έλαιο της λεβάντας, είναι κατάλληλο για ευρείας κλίμακας λοιμώξεις, όπως αυτές του ουροποιητικού και του αναπνευστικού.
Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, τις ημικρανίες, τη δυσκοιλιότητα και γενική ευερεθιστότητα. Ενδύκνειται για τη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος, όπως δερματίτιδα, ψωρίαση, έκζεμα.
Οι ψυχολογικές χρήσεις της λεβάντας πηγάζουν από την εκπληκτική της ικανότητα να ηρεμεί και να σταθεροποιεί την ενέργεια της καρδιάς. Επίσης ενθαρρύνει τα ντροπαλά και επιφυλακτικά άτομα να υλοποιήσουν τη δημιουργική τους δύναμη. ηρεμώντας την αγωνία και την αμηχανία τους.
Αναλγητικό, κατευναστικό, αντιμικροβιακό, αντιρρευματικό, αντισηπτικό, αντιτοξικό, επουλωτικό. Για όλα τα δερματικά, λουμπάγκο, διαστρέμματα, μυικούς πόνους, δυσμηνόρροια, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, ημικρανίες, υπέρταση, αυπνία, νευρική υπερένταση, σοκ, ιλίγγους, έκζεμα, ακμή, εγκαύματα, μολυσμένες πληγές.
Ιδιαίτερα κατευναστική για τις vata και pitta.
Ευκάλυπτος
Η σπουδαιότερη σφαίρα δράσης του ευκαλύπτου είναι πάνω στο αναπνευστικό σύστημα. Δυνατό και ιδιαίτερα ικανό να καθαρίζει το αναπνευστικό φλέγμα, χρήσιμο για τα κοινά κρυολογήματα αλλά και για λαρυγγίτιδα και χρόνια βρογχίτιδα.
Η μικροβιοκτόνος δράση του εκτείνεται μέχρι το ουρογεννητικό σύστημα, όπου ενδείκνυται για την κυστίτιδα και λευκόρροια. Είναι επίσης τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να συνδυαστεί με αιθέρια έλαια tea tree και θυμαριού για να ενισχύσει την αμυνά μας και να εμποδίσει υποτροπες λοιμώξεων.
Οι διεγερτικές, αποσυμφορητικες και βαλσαμικές ιδιότητές του, το καθιστούν χρήσιμο για ρευματικούς πόνους ψυχρής, σπαστικής φύσης καθώς και για μυικούς πόνους και νευραλγίες.
Σε ενεργειακό επίπεδο ο ευκάλυπτος βελτιώνει την αναπνοή και αποσυμφορεί καθώς ανοίγει το στήθος και τη ψυχή. Το νωπό και καταπραϋντικό του άρωμα διαλύει τη μελαγχολία και αναζωογονεί τη διάθεση.Ενεργειακά ταιριάζει σε όσους ασθάνονται συναισθηματικά στριμωγμένοι από το περιβάλλον τους, προσφέροντάς τους χώρο να αναπνεύσουν.
Αντιβακτηριακό, αντιρρευματικό, αποχρεμπτικό, παρασιτοκτόνο, εντομοαπωθητικό. Για γρίπη, κρυολογήματα, ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα, βήχα, νευραλγία, ισχυαλγία.
Κατευνάζει τις vata και kapha λόγω της θερμής του φύσης.
Πορτοκάλι
Το πορτοκάλι είναι ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για το πεπτικό σύστημα, Συνδυάζοντας μία τονωτική επίδραση πάνω στο στομάχι, με τις αντισπασμωδικές και άφυσες ιδιότητές του, είναι κατάλληλο για τυμπανισμό και πόνο, ανορεξία, δυσπεψία, συσσώρευση αερίων, ναυτία και εμετό. Αποτελεσματικό και στην δυσκοιλιότητα και το ευερέθιστο έντερο.
Διεγερτικό του ήπατος και χολαγωγό, υποβοηθά τη ροή της χολής, βελτιώνοντας έτσι τη χώνεψη των λιπών και ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της κακής πέψης όπως είναι ο πονοκέφαλος, οι ναυτίες, η υπερένταση και η αυπνία.
Ενεργειακά ταιριάζει σε άτομα με σύνδρομο τελειομανίας δίνοντάς τους μία διαφορετική προοπτική στις σκληρές τους προσπάθειες και στα περιθώρια που δίνουν για λάθη και αναποδιές. Το άρωμά του μας βοηθά να αποκτήσουμε μία πιο χαλαρή προσέγγιση στη ζωή, ενθαρρύνοντας την προσαρμοστικότητα και τον ομαλό χειρισμό καταστάσεων. Μας δίνει τη δυνατότητα για μία πιο ανέφελη προσέγγιση στη ζωή.
Ευφορικό, αντιμολυσματικό, αντισπασμωδικό, αντιρυτιδικό. Για την ταχυπαλμία, αυπνία, νευρική υπερένταση, θαμπό και λιπαρό δέρμα, παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία.
Ευεργετικό για όλους και ιδιαίτερα εξισορροπιστικό των vata και kapha dosha.
Tea Tree
Έπειτα από έρευνες που έγιναν μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, το tea tree ανακαλύφθηκε ότι είναι 12 φορές πιο ισχυρό μικροβιοκτόνο από το ανθρακικό οξύ. Στην πορεία, γύρω στο ’33 αναγνωρίστηκε ως ισχυρό απολυμαντικό, μη δηλητηριώδες και μη ερεθιστικό. Είναι ισχυρό αντιβιοτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλες και διάφορες βακτηριακές, μικροβιακές και μυκητιακές λοιμώξεις. Προλαμβάνει επίσης, και την επανεμφάνιση αυτών. Ιδανικό για μολύνσεις του δέρματος αλλά και για τη θεραπεία στοματικών μολύνσεων και της ουλίτιδας.
Το tea tree ενισχύει τους πνεύμονες, τη καρδιά και το νευρικό σύστημα. Επειδή σταθεροποιεί τα νεύρα και προάγει τη ροή αίματος προς το εγκέφαλο, ενδείκνυται επίσης για διανοητική κόπωση και νευρική ατονία, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Ενεργειακά το άρωμά του ανυψώνει το πνεύμα και εμπνέει εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι σωματικά και συναισθηματικά εξασθενημένα, βοηθώντας τα να αποκτήσουν θετική προοπτική αλλά και θεραπευτικό ένστικτο.
Αντισηπτικό, αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό, γενικό τονωτικό, τοπικό αναισθητικό. Για μυκητιάσεις, athlete’s foot, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, νοητική κόπωση, νευρική εξάντληση.
Ιδιαίτερα ευεργετικό για την kapha dosha και λιγότερο για την pitta.
Με την βοήθεια του βιβλίου Αρωματοθεραπείας της Κατερίνας Παπακωνσταντίνου. 
Από την εναλλακτική θεραπεύτρια, πτυχιούχο της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, Νατάσσα Σαλούστρου (natasjasalou@gmail.com
ΠΗΓΗ : http://www.eimastegynaikes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :