Οι ιοί των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι ένα σύνηθες πρόβλημα της ζωής καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει κομπιούτερ.
Οι περισσότεροι από αυτούς δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα στους υπολογιστές, επιβραδύνοντας τις λειτουργίες τους ή ακόμη χειρότερα μπλοκάροντας τους τελείως. Υπάρχουν όμως και κάποιοι ιοί που κλέβουν, καταστρέφουν και επιτίθενται στο λειτουργικό σύστημα με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να αχρηστευτεί τελείως.
Οι περισσότεροι από αυτούς δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα στους υπολογιστές, επιβραδύνοντας τις λειτουργίες τους ή ακόμη χειρότερα μπλοκάροντας τους τελείως. Υπάρχουν όμως και κάποιοι ιοί που κλέβουν, καταστρέφουν και επιτίθενται στο λειτουργικό σύστημα με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να αχρηστευτεί τελείως.
Με το πέρασμα των χρόνων, πολύ ιοί έχουν χάσει την ισχύ τους λόγω της προόδου των antivirus που μπλοκάρουν ολοένα και περισσότερους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι καταστροφικοί που έχουν προκαλέσει εκατοντάδες προβλήματα σε όσους είχαν την ατυχία να επιτεθούν στους υπολογιστές τους και να «νοσήσουν» με αποτέλεσμα να χάσουν πολύτιμα αρχεία και να πέσουν θύματα απάτης.
MYDoom: Ο συγκεκριμένος ιός είναι ο πιο επικίνδυνος που έχει εμφανιστεί ποτέ στην ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επίσης έχει και την ονομασία W32.MyDoom@mm ενώ πρωτοεμφανίστηκε το 2004. Μέσα σε λίγη ώρα εξαπλώθηκε μέσω email, προκαλώντας τους αναγνώστες να το ανοίξουν αναφέροντας πως δεν επιτεύχθηκε κάποια online παραγγελία τους ή λέγοντας πως πρέπει οπωσδήποτε να ανοιχτεί γιατί γίνεται μία σημαντική έρευνα. Ο ιός από την στιγμή που έμπαινε στον υπολογιστή τον έλεγχε τελείως και τον κατέστρεφε.
ILOVEYOU: Ένας από τους πιο διαδεδομένους ιούς στην ιστορία που κατάφερε να εισβάλλει σε δέκα εκατομμύρια υπολογιστές με Windows. O συγκεκριμένος ιός έχει και την ονομασία LoveLetter, ενώ εξαπλώθηκε μέσα μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν Φιλιππινέζο προγραμματιστή το 2000. Ο ιός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και προσέβαλε υπολογιστές μεγάλων εταιρειών, όπως επίσης και του Αμερικανικού Πενταγώνου. Μάλιστα, μέσα σε δέκα μέρες υπήρξαν πάνω από 50 εκατομμύρια περιπτώσεις ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι που προσπάθησαν να τον σβήσουν, το μόνο που κατάφεραν είναι να καταστρέψουν τον υπολογιστή τους σε αντίθεση με εκείνους που απλώς τον άφησαν.
Melissa: O ιός εισβάλλει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και αρχίζει να στέλνει μολυσμένα μηνύματα σε όλες τις επαφές, ενώ το όνομα του το πήρε από μία στρίπερ που δούλευε στο Μαϊάμι. Ο ιός κατάφερε να εισβάλλει στο δίκτυο της Microsoft, της Intel και άλλων μεγάλων εταιρειών ενώ στη συνέχεια μπλόκαρε τους servers των email.
Code Red: Κυκλοφόρησε στα μέσα του 2001 και επιτέθηκε στην σερβερ πληροφόρησης διαδικτύου της Microsoft. O ιός δεν είχε το περιτύλιγμα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και απλά όποιος έμπαινε στο διαδίκτυο, εισέβαλλε αυτομάτως ο Code Red μέσω της Microsoft και κατέστρεφε το λειτουργικό σύστημα των Windows. Συνολικά μολύνθηκαν πάνω από 200.000 σέρβερ με τον ιό.
Conficker: Μπορεί να μην είναι καταστροφικός, αλλά ο συγκεκριμένος ιός είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολος στο να σβηστεί από τον υπολογιστή. Πρωτοκυκλοφόρησε το 2007 και μόλυνε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Το 2008 βγήκε μία εκδοχή του πιο εξελιγμένη που ήταν πιο δύσκολη στο σβήσιμο ενώ ταυτόχρονα εξαπλωνόταν σε όλα τα τοπικά δίκτυα του εκάστοτε μολυσμένου υπολογιστή. Ο συγκεκριμένος ιός έδωσε την χαριστική βολή στις Αρχές που αποφάσισαν να καλυτερέψουν τις υποδομές τους και να καταπολεμήσουν το διαδικτυακό έγκλημα.
Sasser: Ο ιός ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλων των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2004. Δημιουργήθηκε από έναν 17χρονο Γερμανό και μόλυνε υπολογιστές με Windows XP και Windows 2000. Ο Sasser κατάφερε να προκαλέσει ζημιές σε υπολογιστές πανεπιστημίων, νοσοκομείων και στρατιωτικών οργανισμών. Ανάμεσα στα θύματα του ήταν η Βρετανική Ακτοφυλακή, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αεροπορικές εταιρείες. Ο ιός κατάφερε να μπλοκάρει δίκτυα σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία μέχρι το Χονγκ Κονγκ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο 17χρονος δημιουργός βρέθηκε και καταδικάστηκε μπήκε για 21 μήνες στο αναμορφωτήριο ενώ προσέφερε και κοινωνική εργασία.
Storm: Ο συγκεκριμένος ιός κατάφερε να μπει στον σέρβερ της Microsoft και βομβαρδίζει με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρήστες από όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα «230 άνθρωποι πέθαναν από καταιγίδα στην Ευρώπη». Μόλις ο χρήστης το ανοίξει, αυτόματα εισβάλλει στον υπολογιστή του, ο οποίος αρχίζει και στέλνει ασταμάτητα μηνύματα στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία άλλων από όλο τον κόσμο. Ο ιός έχει μολύνει δέκα εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.
ΠΗΓΗ :http://www.koolnews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου