Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Η ΦΑΓΕ κέρδισε τους Τούρκους «Chobani» – Το γιαούρτι είναι ελληνικό

Η εταιρεία ΦΑΓΕ κατάφερε μετά από δικαστικό αγώνα για την επονομασία «ελληνικό γιαούρτι» να νικήσει την τουρκική εταιρεία Chobani.
Ο δικαστικός αγώνας έφθασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου που έδωσε τέλος στην υπόθεση «Greek Yogurt» (ελληνικό γιαούρτι) και η απόφαση είναι οριστική χωρίς δυνατότητα άσκησης έφεσης από την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα capital.gr, ο πρόεδρος του δικαστηρίου και δύο ακόμα ανώτατοι δικαστές, αρνήθηκαν να δώσουν άδεια στην Chobani να ασκήσει αναίρεση στο δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι δεν εγείρεται κανένα νομικό στοιχείο που αμφισβητείται.
Το τελικό αποτέλεσμα της υπόθεσης είναι ότι για να πωληθεί ένα γιαούρτι στην Μεγάλη Βρετανία ως Greek Yogurt, θα πρέπει: να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης που αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, να μην περιέχει πρόσθετα συντηρητικά και να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
Έτσι, η Chobani δεν θα μπορεί πια να πουλάει στην βρετανική αγορά στραγγιστό γιαούρτι που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ και φέρει την ονομασία Greek Yogurt. Επίσης το δικαστήριο υποχρεώνει την Chobani να δώσει αποζημίωση στην ΦΑΓΕ και να καλύψει όλα τα έξοδα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αίτησης της πρώτης για άδεια προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η εταιρεία πρέπει επίσης να πληρώσει και όλα τα έξοδα του Αγγλικού Εφετείου εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών. Με την απόφαση αυτή η υπόθεση Greek Yoghurt στο Ηνωμένο Βασίλειο κλείνει οριστικά.
ΠΗΓΗ:http://www.koolnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :