Οι γαλαξίες βρίσκονται συνήθως σε μεγαλύτερους σχηματισμούς οι οποίοι αποκαλούνται γαλαξιακά σμήνη. Στη φωτογραφία το γαλαξιακό σμήνος του Περσέα.
Σύμφωνα με νέες παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου ακτινών χ Chandra, στο φως που εκπέμπουν μεγάλα γαλαξιακά σμήνη όπως αυτό του Περσέα ίσως να κρύβεται η υπογραφή ενός υποθετικού μέχρι σήμερα σωματιδίου που σχετίζεται με τη σκοτεινή ύλη.
Οι γαλαξίες βρίσκονται συνήθως σε μεγαλύτερους σχηματισμούς οι οποίοι αποκαλούνται γαλαξιακά σμήνη. Ο δικός μας Γαλαξίας αποτελεί τμήμα της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών που περιλαμβάνει λίγο περισσότερους από 50 γαλαξίες.
Μεγαλύτερα σμήνη, όπως αυτό του Περσέα, αποτελούνται από χιλιάδες γαλαξίες που συγκρατούνται σε δομές υπό την επίδραση της αμοιβαίας βαρύτητάς τους.
Ο χώρος μεταξύ των γαλαξιών επίσης δεν είναι κενός, αλλά γεμάτος από θερμά διαγαλαξιακά αέρια εμπλουτισμένα με βαρύτερα υλικά που έχουν ξεφύγει από τη βαρύτητα των γαλαξιών, όπως για παράδειγμα από την ορμή μιας έκρηξης υπερκαινοφανούς.
Τα στοιχεία αυτά, εκπέμπουν φως σε ακτίνες χ και από την ανάλυση του φάσματός τους οι επιστήμονες γνωρίζουν πως περιλαμβάνουν οξυγόνο, νέον, μαγνήσιο, πυρίτιο, σίδηρο, αργό, νικέλιο, χρώμιο, μαγγάνιο και άλλα υλικά.
Οι συγκεντρώσεις των στοιχείων αυτών περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στους κοντινούς τους γαλαξίες, όπως τη συχνότητα με την οποία συμβαίνουν εκρήξεις σουπερνόβα.
Αναλύοντας τα δεδομένα από τις συγκεντρώσεις αυτές σε 73 γαλαξιακά σμήνη, οι επιστήμονες του κέντρου αστρονομίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διαπίστωσαν έκπληκτοι πως μία από τις φασματικές γραμμές σε κάθε παρατήρηση δεν αντιστοιχούσε σε κανένα γνωστό στοιχείο.
Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τους αστρονόμους στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη γραμμή ίσως να οφείλεται στη διάσπαση ενός υποθετικού σωματιδίου που ονομάζεται αδρανές νετρίνο και αποτελεί ένα από τα υποψήφια σωματίδια που μπορεί να απαρτίζουν τη σκοτεινή ύλη, μία αγνωστη μέχρι σήμερα μορφή ύλης η οποία επιδρά μόνο μέσω βαρύτητας με τη συνήθη ύλη.
Για να διευκρινιστεί εάν όντως πρόκειται για ανακάλυψη αδρανών νετρίνων θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες καθώς τα περιθώρια λάθους στη συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύει το περιοδικό the Astrophysical Journal είναι σημαντικά.
Πρόσφατα αδημοσίευτα αποτελέσματα από ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες όμως φαίνεται πως συμφωνούν με το εύρημα, κάτι που εάν αποδειχτεί θα αποτελέσει μεγάλη πρόοδο στη μακροχρόνια έρευνα για τη σκοτεινή ύλη.
ΠΗΓΗ:http://www.naftemporiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου