ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
O πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σύστησε μειώσεις φόρων και δαπανών, με τη δημοσιονομική προσαρμογή να καθίσταται «φιλικότερη προς την ανάπτυξη».
«Είναι σαφές ότι χώρες που υλοποιούν με πειστικό τρόπο το μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα (διατύπωση που φωτογραφίζει την Ισπανία) έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις χώρες που δεν το έπραξαν, ή το έπραξαν σε περιορισμένο βαθμό... Οι τελευταίες μάλιστα κατέχουν τα πρωτεία στους φόρους στην περιοχή με τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο (σ.σ. Ευρωζώνη)». Διευκρίνισε, μάλιστα, τι εννοεί όταν εννοεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερες δαπάνες».
Ενθαρρυντικές ενδείξεις Κατά τα άλλα, η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε κανένα νέο μέτρο νομισματικής πολιτικής, καθώς αξιολογεί ακόμα τις επιπτώσεις του «πακέτου» που ανακοίνωσε τον Ιούνιο, ήτοι τη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,15%, τη διαμόρφωση του overnight επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικό επίπεδο (-0,1%) και την παροχή νέου γύρου φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (TLTRO) αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, υπό τον όρο να διοχετεύσουν τη ρευστότητα αυτή προς τις επιχειρήσεις. Ο Ντράγκι υποστήριξε ότι οι πρωτοβουλίες του Ιουνίου ήταν επιτυχημένες, αναφερόμενος στην εξασθένηση του ευρώ και τη χαλάρωση των όρων δανειοδότησης των επιχειρήσεων, για πρώτη φορά από το 2007. Προέβλεψε, μάλιστα, ευρεία συμμετοχή των τραπεζών της Ευρωζώνης στο πρόγραμμα TLTRO, εκτιμώντας το συνολικό του ύψος στα 450-850 δισ. ευρώ.
Από την Ουκρανία στην BES << Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανάλωσε σημαντικό μέρος της συνέντευξης Τύπου για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία, των τελευταίων αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων από την Ευρωζώνη (ύφεση στην Ιταλία, ενδείξεις επιβράδυνσης της γερμανικής ατμομηχανής, περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 0,4% τον Ιούλιο) και την κατάρρευση της πορτογαλικής τράπεζας BES. Υποστήριξε, λοιπόν, ότι:
• Η κατάρρευση της BES αποτελεί «μεμονωμένο επεισόδιο» που δεν επηρεάζει το πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία και κατ' επέκταση δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις εκτός συνόρων.
• Απέδωσε εν πολλοίς τη μείωση του πληθωρισμού τον Ιούλιο στην πτώση των τιμών της ενέργειας και επέμεινε ότι μεσο-μακροπρόθεσμα οι πληθωριστικές προσδοκίες συνάδουν με τον στόχο της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Φρανκφούρτη είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση (αναφερόμενος σαφώς στο ενδεχόμενο εκτύπωσης χρήματος) σε περίπτωση που η εικόνα αλλάξει προς το χειρότερο. Σημείωσε επίσης ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή που είναι η αγορά τιτλοποιημένων δανείων (ABS) συνεχίζονται εντατικά.
• Παραδέχθηκε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, προσθέτοντας ότι αν και είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης είναι σαφές ότι η Ευρωζώνη θα επηρεαστεί περισσότερο από ότι άλλες περιοχές του κόσμου.
• Τέλος, παρέθεσε μια σειρά παραγόντων που δικαιολογούν περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ, όπως τη μείωση των κεφαλαιακών ροών προς την Ευρωζώνη, τη συρρίκνωση του πλεονάσματος στο εμπορικό ισοζύγιο και κυρίως την εδραίωση της αντίληψης ότι η νομισματική πολιτική στις δύο όχθες του Ατλαντικού ακολουθεί αποκλίνουσα πορεία. Άρα, τα «πραγματικά επιτόκια στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν αρνητικά για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ότι στις ΗΠΑ».
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
ΠΗΓΗ:http://www.imerisia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου