Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Καρέτα-καρέτα: τα πρώτα γεννητούρια και μια περιπετειώδης διάσωση

Η Κρήτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά “παίρνει την πρωτιά» στα γεννητούρια της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta σε όλη την Ελλάδα.
Στις 20 Ιουλίου, στην παραλία Καλαμάκι του κόλπου της Μεσσαράς, στα νότια του νομού Ηρακλείου, εκκολάφθηκε η πρώτη φωλιάθαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα.
Ακολούθησαν τα πρώτα χελωνάκια στον Κόλπο Ρεθύμνου στην παραλία Σφακάκι στις 29 Ιουλίου, καθώς και στον Κόλπο Χανίων την ίδια ημερομηνία στην παραλία του Γερανίου.
Έτσι, προσεχώς ξεκινούν οι δημόσιες εκσκαφές των φωλιών θαλάσσιων χελωνών, στις κρητικές παραλίες.
“Δημόσια εκσκαφή» ονομάζεται το άνοιγμα κάθε φωλιάς από εκπαιδευμένους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, όταν προσκαλείται και κοινό. Το άνοιγμα της φωλιάς γίνεται πάντα, έπειτα από το πέρας συγκεκριμένων ημερών, όταν τα χελωνάκια έχουν όλα εκκολαφθεί. Με τον τρόπο αυτόν καταγράφεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ το ποσοστό της επιτυχίας της εκκόλαψης, δηλαδή πόσα από αυτά κατευθύνθηκαν με επιτυχία στο νερό και πόσα δεν τα κατάφεραν και για ποιο λόγο.
Συχνά μέσα στις φωλιές εντοπίζονται “αργοπορημένα” χελωνάκια, τα οποία και απεγκλωβίζονται προσεκτικά από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και οδηγούνται με συγκεκριμένο τρόπο στο νερό.
Το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών θα ανανεώνεται κάθε βδομάδα και θα βρίσκεται στο site των Δήμων και στην επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο facebook.
—Γεννητούρια και στη Μεσσηνία
Την Κρήτη ακολούθησε η Μεσσηνία καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής 25 Ιουλίου εντοπίστηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ το πρώτο χελωνάκι Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα κοντά στον οικισμό του Αγιαννάκη.
Το χελωνάκι έφτασε με ασφάλεια στη θάλασσα.
Από τα μέσα Μαΐου νέοι επιστήμονες, εθελοντές όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες του κόσμου, περιπολούν καθημερινά τις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων πεδίου του Συλλόγου.
Ειδικά στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο οι δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με την συμμετοχή 100 και πλέον ατόμων, οι οποίοι έρχονται από όλο τον κόσμο για να συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής.
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί, φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και δη στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης.
Στο τμήμα αυτό έχουν καταγραφεί και προστατευτεί 892 φωλιές μέχρι τις 25 Ιουλίου. Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμολόφων. Λόγω της φωλεοποίησης του απειλούμενου είδους αλλά και της ύπαρξης του εκτεταμένου οικοσυστήματος θινών η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία “Θίνες Κυπαρισσίας» (κωδικός: GR 2550005) και από την 1/9/2006 έχει αναγνωριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας.
Δυστυχώς η έλλειψη νομικού πλαισίου προστασίας και σχεδίου διαχείρισης στο Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο εκτρέφει έντονα τα γνωστά συμπτώματα της απρογραμμάτιστης και ανεξέλεγκτης “ανάπτυξης-αξιοποίησης» που υποβαθμίζουν τη μοναδική αυτή περιοχή.
Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται οικόπεδα και χτίζονται βίλες πάνω στους αμμόλοφους, καταστρέφοντας την παράκτια βλάστηση, ενώ διανοίγονται παράνομα δρόμοι πρόσβασης στη θάλασσα.
Είναι το γνωστό “σενάριο καταστροφής» μιας οικολογικά ευαίσθητης περιοχής όπου η πολιτεία δεν κατάφερε να θέσει έγκαιρα περιβαλλοντικούς όρους, ώστε η όποια ανάπτυξη να γίνει σωστά και να ωφελήσει την περιοχή ουσιαστικά και όχι ευκαιριακά. Ακριβώς λόγω της έλλειψης θεσμικού πλαισίου προστασίας του Νοτίου Κυπαρισσιακού Κόλπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τον Μάρτιο του 2014 την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
—Διάσωση στη Λακωνία
Την Πέμπτη 24 Ιουλίου οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώθηκαν από επισκέπτες της περιοχής του Λακωνικού Κόλπου ότι δύο χελώνες είχαν παγιδευτεί σε δίχτυ στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ελιάς.
Με την πολύτιμη συμβολή των φίλων του προγράμματος οι εθελοντές έσπευσαν στο σημείο μεσκάφος και αφού καταδύθηκαν, κατάφεραν να απομακρύνουν το δίχτυ από τα πτερύγια και τον λαιμό των δύο ζώων, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, και να τα απεγκλωβίσουν.
Κατόπιν, οι δύο χελώνες μεταφέρθηκαν στην παραλία της Ελιάς ώστε οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ να ελέγξουν τυχόν τραύματά τους. Εκεί, τόσο οι τουρίστες που τους ενημέρωσαν για το συμβάν όσο και οι υπόλοιποι λουόμενοι αλλά και αξιωματικοί του Λιμεναρχείου Γυθείου, τους βοήθησαν να φροντίσουν τα ευτυχώς ελαφρά τραύματα των ζώων και να τα απελευθερώσουν πίσω στη φύση.
Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται στην περιοχή του Λακωνικού Κόλπου από το 1984 με ερευνητικό πρόγραμμα πεδίου που έχει σκοπό τη μελέτη και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και του βιοτόπου αναπαραγωγής της, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Οι δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με την συμβολή 80 περίπου εθελοντών, οι οποίοι έρχονται από όλο τον κόσμο για να συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών της χώρας μας.
econews

Πηγή: EcoNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :