Ο συνδυασμός τεχνολογίας τέτοιου είδους με τις δυνατότητες αυτοματοποιημένης κίνησης που παρέχει ένα ρομπότ ανοίγει νέους ορίζοντες, καθώς θα αύξανε την αποτελεσματικότητα των ρομπότ όσον αφορά στη χρήση τους σε ζώνες όπου είναι δύσκολη ή επικίνδυνη η πρόσβαση για ανθρώπους.
Τη γκάμα των εφαρμογών που προκύπτουν από τη χρήση σημάτων Wi-Fi διευρύνει η δουλειά ερευνητών του UC Santa Barbara, οι οποίοι αναπτύσσουν τεχνολογία που επιτρέπει την «όραση» μέσα από τοίχους.
Η Γιασαμίν Μοστόφι, καθηγήτρια ηλεκτρολογίας- μηχανολογίας και η ομάδα της δουλεύουν πάνω στο αντικείμενο εδώ και λίγα χρόνια, με προσανατολισμό προς την εγκατάσταση της εν λόγω τεχνολογίας σε μη επανδρωμένα οχήματα- ρομπότ. «Πρόκειται για μία συναρπαστική περίοδο για να επιδίδεται κανείς σε αυτό το είδος έρευνας» αναφέρει σχετικά. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει στον χρήστη να «δει» μέσα από τοίχους μέσω της χρήσης σημάτων ραδιοσυχνοτήτων και να διακρίνει όχι μόνο την παρουσία αντικειμένων που λειτουργούν ως «φράγματα/ εμπόδια», αλλά και τη θέση και τη γεωμετρία τους- χωρίς να υπάρχει πρότερη γνώση περί της περιοχής. Επιπροσθέτως, επιτρέπει την αναγνώριση του υλικού τους- εάν είναι μεταλλικά ή ξύλινα αντικείμενα ή ακόμη και άνθρωποι.
Aν και δεν είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται τέτοιου είδους σύστημα (αντίστοιχες δυνατότητες έχει το ρομπότ παρακολούθησης Cougar20-H, ενώ ερευνητές του ΜΙΤ έχουν αναπτύξει ένα αντίστοιχο στατικό σύστημα που ανιχνεύει κίνηση μέσω σημάτων Wi-Fi), η καινοτομία επί της προκειμένης έγκειται στο ότι, χρησιμοποιούνται μόνο σήματα Wi-Fi για την «χαρτογράφηση» ενός χώρου, τα οποία είναι ιδιαίτερα χαμηλής ισχύος.
Ο συνδυασμός τεχνολογίας τέτοιου είδους με τις δυνατότητες αυτοματοποιημένης κίνησης που παρέχει ένα ρομπότ ανοίγει νέους ορίζοντες, καθώς θα αύξανε την αποτελεσματικότητα των ρομπότ όσον αφορά στη χρήση τους σε ζώνες όπου είναι δύσκολη ή επικίνδυνη η πρόσβαση για ανθρώπους. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, η δυνατότητα να γίνει αντιληπτό το τι υπάρχει εντός μίας δεδομένης περιοχής στην οποία υπάρχουν διάφορα αντικείμενα είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά σε περιπτώσεις επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης μετά από καταστροφές.
Η τεχνολογία αυτή δεν περιορίζεται στα ρομπότ, καθώς μπορεί και να εφαρμοστεί σε Wi-Fi-enabled συσκευές ή δίκτυα Wi-Fi. Eνσωματωμένη σε ένα υπάρχον δίκτυο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της παρουσίας και της θέσης αντικειμένων και ανθρώπων μέσα σε έναν χώρο, κάτι το οποίο μπορεί να έχει εφαρμογές σε συστήματα ασφαλείας ή φροντίδας ηλικιωμένων. Παράλληλα, μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη βελτίωση εφαρμογών και υπηρεσιών «έξυπνων» σπιτιών, καθώς και να οδηγήσει στην ανάπτυξη ιατρικών συσκευών σάρωσης σώματος μέσω Wi-Fi- όπως στα ιατρικά tricorders του Star Trek.
πηγη:http://www.naftemporiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου