Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Προϋπολογισμό με φοροελαφρύνσεις θα αξιολογήσει η τρόικα

Προϋπολογισμό με φοροελαφρύνσεις θα αξιολογήσει η τρόικα

Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 στο οποίο θα ενσωματώνονται οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη η τελευταία και ίσως δυσκολότερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία θα ολοκληρωθεί σε... δόσεις.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς μέχρι τις 6 Οκτωβρίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποσοστό μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα διατηρηθεί μέχρι και το 2016, αλλά και ο αριθμός των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με το σχέδιο να προβλέπει για τις μικρές οφειλές έως 15.000 ευρώ την εξόφλησή τους σε 100 δόσεις και 72 δόσεις για μεγαλύτερα ποσά.
Το θέμα που θα μονοπωλήσει το πρώτο μέρος της επικείμενης αξιολόγησης συζητήθηκε χθες το βράδυ στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με την τρόικα, προκειμένου να καθοριστεί η ατζέντα, αλλά και το χρονοδιάγραμμα του επικείμενου ελέγχου.
Όπως έγινε γνωστό η τρόικα θα αποχωρήσει από την Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου, καθώς δύο ημέρες αργότερα ξεκινούν οι τριήμερες εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου θα παρευρεθεί και ο κ. Χαρδούβελης. Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στο Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου.
Μετά το ολιγοήμερο... διάλειμμα η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και όπως αποφασίστηκε χθες, η διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις για την υλοποίηση των οποίων έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση όπως το νέο ασφαλιστικό, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς και οι παρεμβάσεις στο καθεστώς ΦΠΑ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση για τα μεγέθη του 2015 το οικονομικό επιτελείο θα γνωστοποιήσει στην τρόικα ότι προτίθεται να συμπεριλάβει στο προσχέδιο την έκτακτη εισφορά μειωμένη κατά 30% σε σχέση με φέτος, την κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Οι κινήσεις αυτές, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ενδέχεται να γίνουν και μονομερώς, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα δημοσιονομικά μεγέθη του επόμενου έτους.
Ρύθμιση
Οσον αφορά στη νέα ρύθμιση των οφειλών, το σχέδιο προβλέπει, ειδικά για τα Ταμεία, ότι κανείς δεν θα μπορεί να ενταχθεί στις νέες ρυθμίσεις οφειλών, αν δεν έχει εξοφλήσει τις εισφορές του προηγούμενου μήνα ή διμήνου. Για παράδειγμα αν η ρύθμιση «τρέξει» από τον Οκτώβριο, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εξοφληθεί οι εισφορές προς το ΙΚΑ του μηνός Αυγούστου που καταβάλλονται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η νέα ρύθμιση, θα προβλέπει την κεφαλαιοποίηση των οφειλών έως και τον Ιούνιο και 100 δόσεις για όσους χρωστούν έως 15.000 ευρώ.
«Πόθεν έσχες» στις αγοραπωλησίες ακινήτων
Επίσης τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη με την οποία θα αποσυνδέεται το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη ακόμη και διπλάσια ή τριπλάσια από την εμπορική αξία του ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει την ΕΦΑΡΜΟΓΉ του «πόθεν έσχες» όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως ισχύει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου.
ΠΗΓΗ:http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :