Τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία δείχνει να παίρνει δειλά-δειλά τα πάνω της, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να ζητούν τα βασικά από την εργασία τους. Αυτό δείχνει πως η πραγματική οικονομία διαμορφώνει ένα μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς αυτού του κόσμου.
Με αυτό το αντικείμενο ήταν και η μελέτη της Σχολής Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ που προσπαθεί να διερευνήσει τις αιτίες αυτού του χάσματος, αλλά και το πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι στο εγγύς μέλλον για την παγκόσμια κοινότητα.
Η απάντηση είναι κατηγορηματική: «Υποστηρίζουμε πως μια τέτοια απόκλιση δεν είναι βιώσιμη", επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία βασίσθηκε σε μια έρευνα μεταξύ 1.947 αποφοίτων της Σχολής Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ απ' όλο τον κόσμο και κατέγραψε προβλήματα στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, τις υποδομές των μεταφορών και την αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος.
Περίπου 47% αυτών που απάντησαν στο πλαίσιο της έρευνας, δήλωσαν πως μέσα στα τρία επόμενα χρόνια αναμένουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι ταυτόχρονα λιγότερο ανταγωνιστικές διεθνώς και λιγότερο ικανές να πληρώνουν υψηλότερους μισθούς και επιδόματα, έναντι 33% που πιστεύουν το αντίθετο.
Είναι σαφώς καλύτερη η τάση σε σχέση με το 2012, όπως και η αίσθηση ότι η ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ βελτιώνεται. Ωστόσο το Χάρβαρντ επισημαίνει πως αυτοί οι οποίοι απάντησαν στην έρευνα του 2014 "ήταν πολύ πιο αισιόδοξοι για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα των εταιρειών της Αμερικής απ' ό,τι ήταν για τους μελλοντικούς μισθούς των εργατών της Αμερικής".
Αυτό που λέει το Χάρβαρντ είναι ότι αν υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να βοηθήσουν είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις . Μόνο έτσι θα καλυφθεί το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.
"Κοντόφθαλμα στελέχη μπορεί να είναι ικανοποιημένα με μια αμερικανική οικονομία οι εταιρείες της οποίας κερδίζουν σε παγκόσμιες αγορές χωρίς να ανεβάζουν το βιοτικό επίπεδο στις ΗΠΑ. Όμως οποιοσδήποτε ηγέτης που βλέπει μακριά καταλαβαίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν ένα βαθύ μερίδιο στην ευημερία του μέσου Αμερικανού", αναφέρεται στην έκθεση.
"Οι πολίτες που προκόβουν γίνονται πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι, πιο πρόθυμοι καταναλωτές και ισχυρότεροι υποστηρικτές των πολιτικών υπέρ των επιχειρήσεων", τονίζεται στην έκθεση. "Οι πολίτες που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα είναι δυσαρεστημένοι στη δουλειά, σφιχτοχέρηδες στο ταμείο και κατά των επιχειρήσεων στην κάλπη", προστίθεται.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου