Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Τι αποκαλύπτει η σεισμική τομογραφία του τάφου της Αμφίπολης - Φουντώνουν τα σενάρια για σύληση του μνημείου

Τι αποκαλύπτει η σεισμική τομογραφία του τάφου της Αμφίπολης - Φουντώνουν τα σενάρια για σύληση του μνημείου

Ένα τάφος τεραστίων διαστάσεων από τον οποίο δεν έχουμε δει ακόμη τίποτε, είναι αυτός στην Αμφίπολη, κάτι που οι αρχαιολόγοι το γνώριζαν από το 2003. Εκείνη τη χρονιά αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την επιστημονική ομάδα του Λάζαρου Πολυμενάκο δουλεύοντας με τη μέθοδο της σεισμικής τομογραφίας επιχείρησαν να καταγράψουν ότι υπάρχει μέσα στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Οπως αναφέρεται στην μελέτη που δημοσιεύει η ηλεκτρονική εφημερίδα http://www.xronometro.com, η μέθοδος που εφαρμόστηκε είναι αυτή της ακτινωτής τομογραφίας.
«Σε τεχνητό λόφο (πιθανό τύμβο) στη θέση Καστά Μεσολακκιάς Σερρών στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης έγινε διερεύνηση για τη λιθολογική δομή και τον εντοπισμό αρχαιολογικών δομών στο εσωτερικό του λόφου. Το περιβάλλον εφαρμογής αποτελείται από πιθανά κατάλοιπα κλασσικών ή ελληνιστικών κατασκευών σε μέτρια έως ασθενώς συνεκτικό εδαφικό υλικό μέγιστου πάχους 15m. Το γεωλογικό υπόβαθρο είναι στιφρή άργιλος και βρίσκεται σε μέσο βάθος 5.0 m. Η τοποθεσία βρίσκεται σε κοιλάδα, με μικρή μορφολογική κλίση. Ερευνήθηκε έκταση κυκλικής διατομής με ακτίνα 90 m και πάχος 6-8 m».
Τι αποκαλύπτει η σεισμική τομογραφία του τάφου της Αμφίπολης - Φουντώνουν τα σενάρια για σύληση του μνημείου
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το ταφικό οικοδόμημα έχει κατεύθυνση νοτιοδυτική – προς την αρχαία Αμφίπολη – και οι διαστάσεις του οικοδομήματος σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι 20 μέτρα μήκος, 5 μέτρα πλάτος, 5 μέτρα ύψος και περιλαμβάνει μια ράμπα – από την ανασκαφή αποδείχθηκε ότι είναι σκαλάκια – και ένα ταφικό μνημείο. Η επιφάνεια που καλύπτει φθάνει τα 100 τ.μ. και το ύψος του τα 5 μέτρα, το οποίο είναι μέσα σε ένα τύμβο, ενώ ο μαρμάρινος περίβολος έχει μήκους 497 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι βρίσκονται ακόμη στην αρχή της ανακάλυψης καθώς είναι μόλις λίγα μέτρα (από τα συνολικά 20 του μήκους) μέσα στον τάφο. Η απάντηση για το τι κρύβει ο νεκρικός ή οι νεκρικοί θάλαμοι θα δοθεί σύντομα. Πάντως, με βάση την έρευνα αυτή που έγινε το 2003 και δημοσιεύτηκε το 2004, είναι ξεκάθαρο ότι οι αρχαιολόγοι δεν έψαχναν στα «τυφλά» για τον τάφο, αλλά γνώριζαν ότι έχουν μπροστά τους ένα μοναδικό μνημείο.
Τι αποκαλύπτει η σεισμική τομογραφία του τάφου της Αμφίπολης - Φουντώνουν τα σενάρια για σύληση του μνημείου
Όπως φαίνεται από την εικόνα, με το σύμβολο «Η» περιγράφονται οι μεγάλες λίθινες κατασκευές αλλά και ένα μεγάλο κενό στα έγκατα του λόφου που προσδιορίζει την ύπαρξη του τάφου, στη δεύτερη εικόνα.
Εν τω μεταξύ, φουντώνουν τα σενάρια για το αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι μετά την ανακάλυψη των ακρωτηριασμένων Καρυάτιδων αλλά και των οπών που βρέθηκαν στους τοίχους σφράγισης.
Τι αποκαλύπτει η σεισμική τομογραφία του τάφου της Αμφίπολης - Φουντώνουν τα σενάρια για σύληση του μνημείου
Μιλώντας στο Star ο Σαράντος Καργάκος, ιστορικός-συγγραφέας αναφέρει:
«Από την πρώτη εικόνα που είδα σχημάτισα την εντύπωση ότι ο τάφος έχει συληθεί κι αυτό που με έκανε να το πιστεύω είναι πρώτον, οι ακρωτηριασμένες Σφίγγες, αλλά περισσότερο το κακό χτίσιμο του τοίχου που είναι κάτω από τις Σφίγγες. Επειδή μπορεί να είναι δύο επιπέδων και δίνω έμφαση σ' αυτό - δύο επιπέδων - μπορεί να είχαν συλήσει το 1ο επίπεδο , αλλά το δεύτερο επίπεδο να είναι ασύλητο. Ας ελπίσουμε πως οι αρχαιολόγοι θα βρεθούν σ' αυτό το δεύτερο επίπεδο που δεν έχει συληθεί και που θα μας προσφέρει εκπληκτικά ευρήματα.»
«Οι φθορές στις Καρυάτιδες πιθανώς οφείλονται σε γήρανση των υλικών.» τόνισε η Λίνα Μενδώνη, γ.γ.πολιτισμού-αρχαιολόγος, στο Mega.
Βέβαιος για τη σύληση του τύμβου, εμφανίστηκε στον ΣΚΑΙ και ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Φάλαρης.
«Οι τυμβωρύχοι ίσως προσπάθησαν να αποσπάσουν το πρόσωπο χτυπώντας το, αλλά απέτυχε η προσπάθεια και τα τραυμάτισαν έτσι. Είναι καθαρά έργο των τυμβωρύχων αυτό. Όπως είναι και στα κεφάλια των Σφιγγών.»
Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Λεκάκης, αποκαλύπτει επίσης το εύρος της αρχαιοκαπηλίας που έχει υποστεί η Αμφίπολη, σε βάθος χρόνων.
«Φανταστείτε ότι στη γύρω περιοχή υπάρχουν περισσότεροι από 1000 τάφοι. Μάλιστα πάρα πολλά μουσεία στο εξωτερικό είναι περήφανα που έχουν αρχαίους θησαυρούς από την Αμφίπολη, η οποία έκοψε τα πιο όμορφα νομίσματα στην αρχαιότητα.»
ΠΗΓΗ:http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :