Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Σε ευρωδίκη θα κριθεί το ΠΔ για τον Υμηττό

Σε ευρωδίκη θα κριθεί το ΠΔ για τον Υμηττό

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κριθεί η νομιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος 187/11 για την προστασία της περιοχής του Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή - Ιλισίων, ύστερα από σχετικές παραπεμπτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ελληνικό ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έστειλε προς το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) 4 προδικαστικά ερωτήματα που αφορούν τις προσφυγές που είχαν υποβάλει στο ΣτΕ πολλοί δήμοι (Κρωπίας, Παιανίας - Γλυκών Νερών, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Παπάγου, Βούλας - Βουλιαγμένης κ.λπ.) καθώς οι ρυθμίσεις του ΠΔ έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στη ζώνη πέριξ του Υμηττού.
Στις προσφυγές προς το ΣτΕ υποστηρίχθηκε ότι οι προβλεπόμενες χρήσεις γης βλάπτουν το φυσικό και το οικιστικό περιβάλλον σε διάφορες περιοχές, αλλά και τη γεωργική δραστηριότητα, με συνέπεια να παραβιάζονται το Σύνταγμα και κοινοτικές οδηγίες.
Οι ρυθμίσεις
Μολονότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον Υμηττό είναι αυστηρότερο από το αρχικό διάταγμα του 1981 (για τις ζώνες ρύθμισης και προστασίας) εισάγοντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να στείλει την υπόθεση στο Ευρωδικαστήριο προκειμένου να απαντήσει εάν πριν από την έκδοση του νέου ΠΔ έπρεπε να είχε προηγηθεί "στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση", όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία 2001/42.
Αν το Ευρωδικαστήριο κρίνει ότι έπρεπε να είχε γίνει πρώτα "στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση" (κάτι που η Ολομέλεια ΣτΕ υπό τον Κ. Μενουδάκο αποκρούει κατά πλειοψηφία), το ΠΔ θα πρέπει στη συνέχεια να ακυρωθεί από το ΣτΕ με συνέπεια να περιοριστεί στην πράξη η προστασία της ευρύτερης ζώνης, που έχει δεχτεί επί δεκαετίες έντονες οικιστικές πιέσεις και ασύμβατες χρήσεις, με εστίες αυθαίρετης δόμησης. Το ΠΔ επιτρέπει την εκτέλεση οικοδομικών αδειών που είχαν προλάβει να εκδοθούν πριν από την έναρξη ισχύος του.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΠΗΓΗ:http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :