Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Το μήνυμα του City: Πολιτική σταθερότητα ζητούν οι ξένοι επενδυτές

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ROADSHOW ΤΟΥ ΛΟΟΝΔΙΝΟΥ

Το μήνυμα του City: Πολιτική σταθερότητα ζητούν οι ξένοι επενδυτές

Της Ειρήνης Σακελλάρη
Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα στο ένατο ελληνικό roadshow που διενεργείται στο Λονδίνο.

Το ενδιαφέρον των ξένων υπήρξε θερμό και οι διεθνείς επενδυτές αναγνώρισαν για άλλη μία φορά την πρόοδο της χώρας. Ωστόσο, πολλές και ποικίλες ήταν οι ερωτήσεις των μεγάλων διεθνών funds σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ερωτήσεις, που αντλούσαν το περιεχόμενό τους κυρίως από την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Αυτό που ενδιέφερε την επενδυτική κοινότητα και αποτυπώθηκε σαφώς χθες στο roadshow του Λονδίνου, ήταν κατά πόσο θα συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα και κατά πόσο πιθανή εκλογική αναμέτρηση θα σημάνει ουσιαστικές μεταβολές στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της χώρας, εφόσον αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες.
Μάλιστα οι ερωτήσεις, αλλά και οι τοποθετήσεις των περισσότερων έδειχναν ότι οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι απολύτως ενήμεροι για το κλίμα που επικρατεί. Πολλοί συνδέουν το επενδυτικό ενδιαφέρον με τις παραπάνω εξελίξεις.
«Συνεχίζουμε κανονικά τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς κανένα βήμα πίσω», σημείωσε υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, στη χθεσινή του ομιλία, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Bloomberg στο Λονδίνο, ενώ υπογράμμισε πως έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας, απαντώντας στις αιτιάσεις των ξένων για τον πολιτικό κίνδυνο. Ο ίδιος προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.
Οι ξένοι επενδυτές δείχνουν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τις θέσεις τους κυρίως στις ελληνικές τράπεζες. Βεβαίως αναμένουν τα αποτελέσματα των stress tests. Εκφράζουν πάντως την πεποίθησή τους πως οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες.
Οι κλάδοι στους οποίους επίσης παραμένουν τοποθετημένοι οι ξένοι και προτίθενται να ενισχύσουν περαιτέρω τις επενδύσεις τους, εφόσον οι συνθήκες το επιστρέψουν είναι οι κατασκευές, τα τυχερά παιχνίδια, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια.
«Πέρυσι είχα δηλώσει αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία και φέτος ήρθα να σας πως ότι είχα δίκιο». Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς.
Ο κ. Ζανιάς υποστήριξε ότι ο πολιτικός παράγοντας και η αβεβαιότητα μπορεί να αξιολογούνται ως «κίνδυνος» για τους επενδυτές, όμως η Ελλάδα απέδειξε πως μπορεί να ξεπεράσει ανάλογες περιόδους.
Την εκτίμηση ότι τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια θα συνεχίσουν να αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική κεφαλαιαγορά, παρά το γεγονός ότι ζητήματα που άπτονται των πολιτικών εξελίξεων αποκτούν «θέση» στη χρηματιστηριακή ατζέντα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας χθες στο Bloomberg ΤV.
Ο κ. Λαζαρίδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των εταιρειών και των επενδυτικών κεφαλαίων στο φετινό roadshow.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία των αναδυόμενων (από MSCI και S&P Ιndices), ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε πως από πλευράς τεχνικών κριτηρίων το Χρηματιστήριο της Αθήνας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να βρίσκεται μεταξύ των αναπτυγμένων αγορών.
Καθησυχαστικός ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.
Όπως δήλωσε, οι πολιτικές διεργασίες δεν πρόκειται να έχουν αντίκτυπο στις επιχειρηματικές ζυμώσεις, ούτε στις προσπάθειες χρηματοδότησης της οικονομίας από ξένα κεφάλαια, όπως φοβούνται ξένοι επενδυτές.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης της οικονομίας με διαφορετικές μεθόδους πέρα από τον τραπεζικό δανεισμό, ένα σχέδιο στο οποίο προσανατολίζεται και η Ευρώπη μέσω διαφόρων επενδυτικών προγραμμάτων.
Τέλος, πολλοί ήταν οι διεθνείς αναλυτές που χθες εκφράστηκαν θετικά για την πορεία των ελληνικών εισηγμένων και τη βελτίωση των ισολογισμών τους, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ομιλία του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη.
πηγη:http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :